Ak kamut ešte nepoznáte, tak sa určite pri tomto recepte zastavte. Toľko prospešných látok má len málo obilnín, ak vôbec nejaká. Poďme si o ňom povedať niečo viac.

Čo je kamut?

Kamut je odroda pšenice. Jedná sa o obilninu. Obsahuje lepok, ale mnohým celiatikom nespôsobuje žiadne problémy. Kamut je zdrojom plnohodnotných a potrebných živín pre náš organizmus. Navyše je veľmi chutný.

Ako kamut pripraviť?

Jeho príprava je jednoduchá. Kamut má sladkú orieškovú chuť, ale je to tvrdšia obilnina. Kamut si namočte deň vopred (ako strukoviny). Varte ho v pomere 1:2 (kamut:voda)

Účinky – kamutu na zdravie

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Detoxikuje organizmus
  • Odkysľuje telo
  • Dodáva energiu pri únave a malátnosti
  • Prírodné antidepresívum
  • Chrániregeneruje poškodené bunky
  • Prevencia proti rakovine

Kamut obsahuje:

Vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, fosfor, železo, vlákninu, vápnik, magnézium, meď, mangán, selén, sodík, zinok, vitamíny A, B, C, E, K a kyselinu olejovú

INGREDIENCIE

1 hrnček kamutu neuvarený, len namočený cez noc do vody
2 PL olivového oleja
1 hrnček nakrájanej červenej cibule
3 strúčiky cesnaku pretlačiť
1 ½ hrnčeka nakrájanej mrkvy
2 hrnčeky kelu nakrájaného na kúsky
1 hrnček opekaných tekvicových semienok
šťava z 1 citrónu
3 jarné cibuľky nakrájané

1PL zeleninový bujón z DM drogerie alebo iný bujón


Inštrukcie:
1) Uvarte kamut vo vývare. Používam bujón z DM drogerie. Doba varenia sa môže pohybovať až do dvoch hodín, ja som dala variť kamut hneď ráno a robím ho vo väčšom množstve, lebo je to aj fantastická príloha. Kamut sa varí v pomere 1:2 (kamut:voda)

2) Na stredne veľkej panvici rozohrejte olej. Dajte doň cibuľu, cesnak a mrkvu a opekajte až kým cibuľa nezmäkne. Cca 7 minút. Miešajte, nech vám nič neprihorí.

3) Pridajte na panvicu kel a opekajte dalších 4-5 minút, kým nebude krásne žiarivo zelený.

4) Primiešajte uvarený kamut, tekvicové semienka a šťavu z citróna. Všetko preložte do veľkej misy a premiešajte. Na vrch dajte nakrájanú jarnú cibuľku a servírujte.