Božská domáca raw čokoláda (do 30 min)
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7785-684x1024.jpg)
V chladničke mám kakaové maslo už aspoň 4 mesiace. Stále akoby nenastal ten správny čas, aby som z neho spravila čokoládu. Nemala som misku na vodný kúpeľ a mala som kopu iných výhovoriek.
Kakaový prášok je základom kakaového bôbu. Je plný zdraviu prospešných látok a nemá absolútne nič spoločné s potravinou z nášho detstva začínajúcou na písmeno G, ktorú nám maminy spokojne miešali do mlieka. Kakao neobsahuje vysoké percento tuku ako čokoláda, takže si ho dajte s pokojným svedomím.
AKO SA RODÍ KAKAO?
Kakaové bôby sú plody kakaovníka (Theobroma cacao). Tieto sa radia k orechom a chutia ako horká čokoláda. Dodávajú telu energiu, zlepšujú náladu a podporujú zdravý životný štýl.
Kakao vzniká pomletím nepražených kakaových bôbov. Tuková zložka sa zo zmesi oddelí. Túto poznáme ako kakaové maslo, ktoré v tomto recepte využijeme. Kakaová hmota sa ďalej suší a melie na jemný prášok.
Kakaový prášok si zachováva všetky látky, ktoré priaznivo vplývajú na telo, aj na psychiku človeka. Majú takmer nulový obsah cukru a veľmi nízky obsah tukov.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7784-684x1024.jpg)
NA PRÍPRAVU ČOKOLÁDY BUDETE POTREBOVAŤ:
150 g kešu orechov
125 g kakaového masla
80 g kakaa (použila som toto a je top)
15 ml ďatlového sirupu (pre horkú čokoládu)
Štipka soli
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7755-684x1024.jpg)
Toto množstvo je na veľkosť plechu do bežnej rúry. Plech si vyložte papierom na pečenie.
- Nasekajte si kakaové maslo. Do misky si dajte vrelú vodu, na misku položte druhú misku na vodný kúpeľ a do nej dajte nasekané maslo. Miešajte lyžičkou a čakajte, kým sa maslo rozpustí. Pridajte štipku soli.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7764-1024x684.jpg)
2. Do rozpusteného pridajte ďatlový sirup a pomaly prisýpajte kakao. Miešajte, kým čokoláda nebude krásne tekutá, bez hrudiek.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7767-1024x684.jpg)
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7777-684x1024.jpg)
3. Nasekajte si kešu orechy na menšie kúsky a nachystajte si sušené brusnice alebo iné ovocie podľa vašej chuti. Hodia sa hrozienka, ďatle, kakaové nibsy (pre chrumkavú čokoládu). Môžete použiť aj čerstvé ovocie, pokiaľ viete, že čokoládu hneď spotrebujete.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7768-1024x684.jpg)
4. Roztopenú čokoládu vylejte na papier na pečenie a posypte kešu orieškami a brusnicami. Dajte zachladiť do chladničky minimálne na 15 minút.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7781-684x1024.jpg)
5. Čokoládu nalámte a skladujte v sklenenej nádobe v chladničke.
![](https://www.rejoy.sk/wp-content/uploads/2021/07/bozska-cokolada-7792-1-684x1024.jpg)
Z uvedených množstiev vám vyjde cca 650 g čokolády.
Ak ste si božskú čokoládu pripravili a chutila vám, napíšte nám dolu komentár, označte nás na Instagrame #rejoyfood a @rejoy.sk Radi vašu šikovnosť na našom profile prezdieľame.
Pingback: Čo jedia vegáni?