V chladničke mám kakaové maslo už aspoň 4 mesiace. Stále akoby nenastal ten správny čas, aby som z neho spravila čokoládu. Nemala som misku na vodný kúpeľ a mala som kopu iných výhovoriek.

Kakaový prášok je základom kakaového bôbu. Je plný zdraviu prospešných látok a nemá absolútne nič spoločné s potravinou z nášho detstva začínajúcou na písmeno G, ktorú nám maminy spokojne miešali do mlieka. Kakao neobsahuje vysoké percento tuku ako čokoláda, takže si ho dajte s pokojným svedomím.

AKO SA RODÍ KAKAO?

Kakaové bôby  sú plody kakaovníka (Theobroma cacao). Tieto sa radia k orechom a chutia ako horká čokoláda. Dodávajú telu energiu, zlepšujú náladu a podporujú zdravý životný štýl.

Kakao vzniká pomletím nepražených kakaových bôbov. Tuková zložka sa zo zmesi oddelí. Túto poznáme ako kakaové maslo, ktoré v tomto recepte využijeme. Kakaová hmota sa ďalej suší a melie na jemný prášok.

Kakaový prášok si zachováva všetky látky, ktoré priaznivo vplývajú na telo, aj na psychiku človeka. Majú takmer nulový obsah cukru a veľmi nízky obsah tukov.

NA PRÍPRAVU ČOKOLÁDY BUDETE POTREBOVAŤ:

150 g kešu orechov
125 g kakaového masla
80 g kakaa (použila som toto a je top)
15 ml ďatlového sirupu (pre horkú čokoládu)
Štipka soli

Toto množstvo je na veľkosť plechu do bežnej rúry. Plech si vyložte papierom na pečenie.

  1. Nasekajte si kakaové maslo. Do misky si dajte vrelú vodu, na misku položte druhú misku na vodný kúpeľ a do nej dajte nasekané maslo. Miešajte lyžičkou a čakajte, kým sa maslo rozpustí. Pridajte štipku soli.

2. Do rozpusteného pridajte ďatlový sirup a pomaly prisýpajte kakao. Miešajte, kým čokoláda nebude krásne tekutá, bez hrudiek.

3. Nasekajte si kešu orechy na menšie kúsky a nachystajte si sušené brusnice alebo iné ovocie podľa vašej chuti. Hodia sa hrozienka, ďatle, kakaové nibsy (pre chrumkavú čokoládu). Môžete použiť aj čerstvé ovocie, pokiaľ viete, že čokoládu hneď spotrebujete.

4. Roztopenú čokoládu vylejte na papier na pečenie a posypte kešu orieškami a brusnicami. Dajte zachladiť do chladničky minimálne na 15 minút.

5. Čokoládu nalámte a skladujte v sklenenej nádobe v chladničke.

Z uvedených množstiev vám vyjde cca 650 g čokolády.

Ak ste si božskú čokoládu pripravili a chutila vám, napíšte nám dolu komentár, označte nás na Instagrame #rejoyfood a @rejoy.sk Radi vašu šikovnosť na našom profile prezdieľame.