Údená chuť, šťavnaté kúsky potiahnuté domácou BBQ omáčkou. Také sú vegán rebierka z tempehu. Môžete si ich pripraviť na grile alebo v rúre ako ja. Pripravte ich svojim kamošom nevegánom na grilke, budú sa zalizovať.

Z uvedeného množstva pripravíte dve porcie pre slabých jedákov. Ak plánujete zasýtiť dvoch ľudí, suroviny si prispôsobte.

Budeme potrebovať:

  • 1/4 hrnčeka vody (prípadne podľa potreby) 
  • 3 PL shoyu omáčky (alebo sójovej omáčky Kikkoman) 
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 čl údenej papriky
  • 1 čl  sladkej papriky
  • 1/2 čl sušenej cibule 
  • 1/2 čl sušeného cesnaku
  • 1 údený tempeh
  • 2 PL olivového oleja 

Na BBQ omáčku: (kupovaná omáčka obsahovala sardely, inak by som sa zrejme vzdala robenia vlastnej)

  • 1/2 hrnčeka kečupu
  • 1/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 PL shoyu (alebo sójovej omáčky)
  • 2 PL jablčného octu 
  • 1/2 čl  údenej papriky
  • 1/2 čl sušenej cibule
  • 1/2 čl sušeného cesnaku
  • štipka kajenského korenia 
  • 1/4 čl soli 
  • 1/4 čl čierneho korenia 

Na ozdobu:

  • zelená časť jarnej cibuľky

Ako na to:

  1. Pomiešajte vodu, sójovku, javorový sirup, papriku, cibuľový prášok a cesnakový prášok v malej miske.
  2. Tempeh uložte do neprilnavého hrnca alebo panvice a celú omáčku vylejte na tempeh.
  3. Panvicu dajte na stredne silný plameň a priveďte tekutinu do varu
  4. Nechajte 5 min vrieť, potom tempeh otočte a počkajte ďalších 5 minút. Ak by sa vám všetka tekutina vyparila, dolejte trochu vody.
  • Kým sa tempeh varí, zamiešajte si všetky suroviny na BBQ omáčku v malej panvici a dajte variť.
  • Priveďte omáčku k varu. Varte 10 minút, ak by veľmi zhustla, pridajte vodu.
  • Keď je tempeh uvarený, dajte ho dolu z panvice a ak je to potrebné, očistite panvicu alebo hrniec trochou vody.
  • Utrite panvicu/hrniec a dajte olej.
  • Dajte na stredne veľký plameň. Keď je olej horúci, vložte tempeh. Opekajte 5 min z každej strany, kým nebude pekný hnedý a chrumkavý.
  • Vyberte tempeh na tanier.
  • Ak budete pokračovať v rúre, nahrejte si ju na 190 st. Ak máte v pláne grilovať, zapáľte gril na stredne veľký oheň.
  • Na tempeh natrite polovicu BBQ omáčky lyžicou.
  • Ak tempeh budete piecť v rúre ako ja, položte ho na papier na pečenie. Pečte 10 minút, až kým omáčka na niektorých miestach nevyschne.
  • Ak grilujete, položte tempeh priamo na gril a grilujte, kým nebude opečený, cca 8 minút.
  • Tempeh teraz nakrájajte, pozor, bude horúci a na strednú časť natrite zvyšok omáčky. Posypte zelenou časťou jarnej cibuľky.

Ak ste si tieto rebierka pripravili, nezabudnite sa pochváliť na sociálnych sieťach a označiť vašu znovuobjavenú chuť z jedla hashtagom #rejoyfood Ak nás označíte tiež, prezdieľame vaše umenie svetu @rejoy.sk