semienkové krekry

Prečo semienkové krekry

U nás v rodine dosť frčí kváskový chlieb. Je teda dosť ťažké postaviť sa pred challenge vzdať sa ho. Ako vieme, pšenica už nie je, čo bývala a na naše zdravie (a hmotnosť) nevyplýva zrovna najlepšie.

Ak ste ako my, chýba vám niečo, do čoho by ste zahryzli popri polievke, pri šaláte, alebo na čo by ste si natreli hummus či vegánsku pašteku.

A vtedy nastupujú semienkové krekry. Môžte si ich spraviť zo semienok, ktoré doma máte, rovnako bylinky či korenia zvoľte podľa vašej chute. Ja mám však najradšej, keď chuť semienok cítim a nie je prebytá soľou, sójovkou alebo výrazným korením.

Je to pracné?

Je pravda, že na prípravu krekrov používam Vitamix. Ale, kľudne si vyskúšajte si ich rozmixovať aj tyčákom. Určite to pôjde. Jediné, čo by som spravila inak je, že by som si ľan rozmixovala predtým, než ho namočím do vody. Semienka však ani rozmixovať nemusíte a budete ich v krekroch pekne vidieť. Aj takto sa dá. Vody pridávam toľko, aby zmes nebola ani veľmi hustá, ani veľmi riedka. Ak dáte vody viac, krekry budú jemnejšie, ak menej, budú viac výrazné, semienkové, hutnejšie.

chia, tekvica, slnečnica, ľan, sézam, to všetko v krekroch

Čo budeme potrebovať:

  • 1 hrnček slnečnice
  • 1/2 hrnčeka chia semienok
  • 1/2 hrnčeka sézamu sezam (dávam natural)
  • 3/4 hrnčeka tekvicových semienok
  • 1/4 hrnčeka ľanových semienok (dávam hnedé, ale kľudne môžu byť aj zlaté)
  • 1 čl himalájskej
  • 1 PL sušených byliniek (nemusia byť)
  • 1,5 šálky vody (prípadne podľa potreby)
bez lepku, len semienka a voda

Ako na to:

  1. Ako odmerku používam 250 ml hrnček. Všetky semienka si vysypeme do misy a zalejeme vodou. Keď som zvykla kváskovať, dávala som aj 2 polievkové lyžice kvásku, ale teraz sa pšenici snažíme vyhýbať, tak si robíme krekrovú variantu, ktorá je raw a bez lepku.

2. Všetko poriadne premiešajte a nechajte cez noc zmäknúť. Ak sa ponáhľate, nechajte stáť minimálne jednu hodinu, ale skutočne odporúčam si recept naplánovať a nechať semienka vo vode cez noc.

3. Ráno si pripravíme papier na pečenie. Krekrovú zmes dám do Vitamixu a poriadne rozmixujem. Ľanové semienka sú naj, ak sú rozmleté, ak sú vcelku vašim tráviacim traktom len prejdú.

4. Ja dávam krekrovú zmes do sušičky, aby bola raw a zachovala si všetky výživové hodnoty. Ale ak sušičku nemáte, pripravte si dva plechy na pečenie, rúru rozohrejte na 170 st s ventilátorom. Ak nemáte ventilátor, pečte plechy postupne, nie naraz.

5. Masu rozotrite rovnomerne na papier na pečenie, môžete si príborovým nožom naznačiť čiary ako budete krekry lámať, bude to potom jednoduchšie na lámanie a vizuálne krajšie. Na rozotieranie použite silikónovú stierku a rozotierajte naozaj natenko a snažte zachovať rovnakú hrúbku.

6. Ja takto celú zmes dávam do sušičky na 45 st, na celú noc.

7. V rúre sušte cca 1 hodinu, ale sledujte si ich, aby ste ich nespálili. Počas pečenia sem tam otvorte dvierka, aby ste vypustili paru, ktorá by nám krekry zvlhčovala.

8. Po upečení krekry vyberieme von a necháme vychladnúť (rúra), alebo rozlámeme (sušička). Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

9. Krekry môžete vziať aj návšteve ako milý darček namiesto chrumiek alebo nezdravých chipsov. Použite ich ako rýchlu večeru, natrite ich avokádovou nátierkou alebo horčicou, obložte šalátom, paradajkou, uhorkou a doprajte si krekrové chlebíčky 🙂

Ak si semienkové krekry pripravíte, nezabudnite sa nám pochváliť vašou verziou označením #rejoyfood a keď nás otagujete na Instagrame @rejoy.sk radi vašu šikovnosť prezdieľame v našich príbehoch.