bezgluténové cestoviny s paradajkovým pestom

V lete nás to zvádza dať si obed v parku a večeru na terase. Je to úplne iný pocit z jedla, keď sedíte na deke a okolo vás čvirikajú vtáci. Rovnako ako večer s kamošmi na terase, keď sa plieskate po chrbte a oháňate sa pred náletmi komárov.

Pre takéto počasie mám dokonalý recept! Urobte si pesto zo sušených paradajok, pridajte obľúbené cestoviny a zabudnete v momente na všetky ťažké syrové omáčky.

Pôvod sušených paradajok

Sušené paradajky sú pôvodom z Talianska, kde ich už roky dozadu sušili talianske ženy na strechách domov. Silné talianske slnko z nich vytiahlo len toľko vody, aby zostali šťavnaté a mohli byť ďalej použité v kuchyni pre najrôznejšie recepty. Okrem nakladaných sušených paradajok ich nájdete v šalátoch, v cestovinách, v rizote. Sú skvelou ingredienciou, ktorá dodá jedlu šťavu a sladkosť.

Ako si pripraviť pesto

Pesto akéhokoľvek druhu získate rozmixovaním základnej suroviny, v našom prípade paradajok, semienok alebo orieškov s olejom. Aby sme dosiahli jemne syrovú chuť, budeme pridávať aj lahôdkové droždie a aby nechýbali zelené vňate, pridáme si baby špenát. Ak máte v záhrade bazalku, kľudne využite tú. Toto jedlo tým získa ešte talianskejší nádych.

Na toto jedlo vám stačí 20 minút času a 6 ingrediencií, čo ma fakt teší, lebo môže to vyzerať inak, ale v kuchyni nechcem tráviť kopu času a milujem rýchle recepty. Pravidelne hovorím, že keď sa ma Martin o 11 tej spýta, čo bude na obed, väčšinou mu poviem „neviem“ a pred dvanástou už jeme 😀

A to rozhodovanie, čo budem variť je u mňa ozaj niekedy nekonečné. Nerada totiž varím to isté. Niekto si nedá dva razy tie isté šaty a mňa zas nebaví jesť každý týždeň rovnaké jedlo.

Celý recept spočíva v tom, že kým sa varia vaše cestoviny (v našom prípade bezlepkové), nachystáme si zmes na pesto z paradajok, špenátu, lahôdkového droždia, oleja a cesnaku.

Za pár minút máte pesto, ktoré viete okrem iného použiť na sendviče, do šalátu, do ryže a na cestoviny.

Tento recept je: chutný, šťavnatý, zdravý a fantastický do horúceho počasia. Môžte ho jesť teplý, studený, vlažný. Vezmite si ho na piknik, zbaľte do karavanu, vezmite k moru. Ako vegáni nemáme pri cestovaní a rôznych výletoch veľa možností a často jedinou vegánskou voľbou v lístku sú hranolky a polozdechnutý šalát bez fantázie. Zvykli sme si teda na nič sa nespoliehať.

PRÍPRAVA 10 min VARENIE 13 min CELKOM 23 min

Na 2 porcie budeme potrebovať:

  • 280g bezlepkových cestovín  
  • 1 hrnček sušených paradajok
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 1 hrnček čerstvého baby špenátu (možno nahradiť bazalkou) 
  • 3 strúčiky cesnaku (prispôsobte si svojej chuti)
  • 2 PL lahôdkového droždia (moje fav je od Vitalvibe s obsahom B12)

Ako na to:

  1. Dajte variť cestoviny podľa návodu na obale.
  2. Do Vitamixu alebo mixéra dajte sušené paradajky, olej, cesnak, lahôdkové droždie a špenát. Všetko rozmixujte na hutnú masu. Ak by sa vám pesto zdalo veľmi husté, prilejte trochu vody z cestovín (2-3PL).
  3. Zmes nemusí byť dokonale rozmixovaná, je fajn, ak v peste budete cítiť kúsky paradajok a neurobíte si pašteku 🙂
  4. Uvarené cestoviny hoďte na rozohriatu panvicu a pridajte pesto. Premiešajte, nech sa pesto pekne obalí s cestovinami.
  5. Môžete rovno podávať posypané vegan parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Pozn.

  • v našom recepte boli použité ryžové cestoviny z DM drogeriemarkt. Sú bezgluténové a veľmi chutné. Nerozvaria sa.
  • ak používate sušené paradajky namočené v oleji, ďalší olej v recepte nepridávajte. Ja som si obľúbila sušené paradajky, ktoré bývajú v talianskom týždni v Lidli. Vždy si ich vtedy nakúpim do zásoby.

Ak ste si tento recept uvarili, nezabudnite nás označiť na sociálnych sieťach @rejoy.sk a #rejoyfood pre pocit zo znovuobjavenej radosti z jedla. My vašu odvahu a šikovnosť radi prezdieľame v našich storíčkach a pomôžeme tak spolu inšpirovať ďalších ľudí na ich ceste k zdravšej strave.