Kto by nemal rád sushi a komu by po preskočení na vegan stravu nechýbalo. Veru mne chýba. Doteraz spomínam, ako som bola tehotná v Amsterdame na Silvestra a boli sme v úžasnej sushi reštike, kde mali all you can eat. A bolo to za fasa cenu a ja ako tehu som nechcela jesť surovú rybu, tak som si dávala samé vegan options.

A krútila som hlavou aj očami aj všetkým, aké skvelé nápady sú a ako sa dá sushi pripraviť aj bez mäsa. Vtedy som ešte ani len netušila, že raz bude pre mňa v kuchyni existovať len rastlinná strava.

Do čoho budeme vegan sushi baliť

Sushi budeme baliť do nori riasy. Možno sa trochu potrápite, kým ju zoženiete. Ja mám tieto. V balení ich je 50, čo je až až. My sme na obed minuli tri kusy a jedli sme dvaja. Ak sa chcete riadne nabombovať, miniete tak o jednu viac.

Nori je jednou z najpopulárnejších morských rias. Má vynikajúcu chuť. Dá sa rýchlo a ľahko pripraviť. Obsahuje kyselinu alginovú, ktorá na seba v ľudskom tele viaže ťažké kovy a iné toxické látky a pomáha ich vylučovať.

Rozpúšťa tuky a ničí nahromadený hlien v tele. Nori znižuje hladinu cholesterolu v tele tým, že podporuje rozpúšťanie a vylučovanie usadenín tuku. Morská zelenina je všeobecne zásadotvorná a vyrovnáva tak prekyslenie organizmu, ktoré býva príčinou mnohých ochorení.

Čím budeme vegan sushi plniť

Riasu si môžete naplniť čím chcete :D. To som vám teraz pomohla, že? Takto vám poviem. My sme mali zvyšok ryže z dňa predtým. Ale bolo to málo na tri riasy. Takže som vzala karfiol, ktorý pomaly vädol v chladničke a rozmixovala som ho na karfiolovú ryžu. Túto mám ja veľmi obľúbenú a recept s ňou nájdete aj v mojej knižke Živé recepty.

Poďme na recept alebo lepšie povedané zloženie.

Doba prípravy 20 min

Porcie 2

Na vegan sushi budete potrebovať:

  • 3 nori riasy
  • ryža alebo karfiolová ryža
  • 1 balenie tempehu
  • 1/2 uhorky
  • 1/2 žltej alebo červenej papriky
  • 3 šalátové listy (my sme mali kel)
  • domácu horčicu alebo vegan majonézu alebo čili omáčku
  • 1 PL kokosového oleja

Postup:

  1. Na panvicu si dáme kokosový olej, tempeh si nakrájame na úzke paličky. Opečieme.
  2. Karfiol si umyjeme, dáme ružičky do mixéra a rozsekáme ho na ryžu. Ak máme zbytky ryže, použijeme aj tú, ak sa vám chce variť, kľudne sa do toho pustite a uvarte si čerstvú. Použite ryžu vhodnú na sushi, takú ktorá ostane lepkavá.
  3. Zeleninu si nakrájajte na paličky. Použite kľudne mrkvu, papriku, reďkovku, avokádo, červenú kapustu, čokoľvek máte doma a je treba to zjesť
  4. Nori riasu si potrieme rozkrojenou uhorkou, tým ju navlhčíme, aby zmäkla. Na dolnú polovicu dáme ryžu alebo karfiol.
  5. Potrieme horčicou v mojom prípade. Vy si dajte buď majonézu alebo nejakú ovocnopikantnú čili omáčku.
  6. Uložte šalát, naň dajte opečený tempeh a paličky zeleniny.
  7. A teraz to príde. Navlhčite uhorkou hornú časť riasy a začnite odspodu rolovať. Popritláčajte, aby bola rolka pevná. Zarolujte až nakoniec.
  8. Vezmite ostrý nôž a krájajte si jednotlivé sushi krúžky.
  9. Namáčajte do sójovky, kto má, nech vytiahne wasabi. My sme si dali k tomu šalát 😀