Namočené vs surové mandle

Samozrejme, že môžete vybehnúť do obchodu a kúpiť si mandľové mlieko. Dnes ho dostanete už aj v dedinských potravinách. Domáce je však úplne iný level. Navyše si jeho chuť môžete prispôsobiť tej svojej. Môžete pridať sladidlo, ale aj nemusíte, viete presne, čo v ňom je. Môžete si spraviť vanilkové, čučoriedkové, kakaové a kľudne aj ananásové, ktoré mi pripomína pina coladu.

Mandle vo Vitamixe pred rozmixovaním

Ako urobiť mandľové mlieko

Všetko začína namočením mandlí. Namočte ich na 5 hod, ak mlieko potrebujete rýchlejšie, existuje ešte varianta namočiť mandle do horúcej vody alebo ich dať na 20 min variť. Potom však nezískate raw mlieko a strácate benefity.

Po namočení vodu zlejete a spolu s mandľami dáte do mixéra čistú vodu, soľ a prípadne ďalšie ingrediencie, ktoré chcete (napr. ďatle, kakao, karob, vanilka, pitahaja,…)

Mixujte tak 1-2 minúty a potom mlieko prelejte cez špeciálny sáčok na cedenie mlieka a výrobu syra. Poriadne povytláčajte tekutinu a máte hotové mlieko!

Miska so sáčkom na cedenie orechového mlieka

Čo s mandľovými šupkami?

Zvyšok mandlí nezahadzujte. Môžete si z nich spraviť mandľovú múku alebo ich rovno použiť do granoly, energetických guličiek, smoothie alebo koláčov, kde nahradíte orechy, resp. ovsené vločky.

Rozmixované mlieko

Ako dlho mi mlieko vydrží?

Nám sa pokaziť nestihne, ale ak by ste potrebovali vedieť trvanlivosť, závisí to od viacerých faktorov. Od toho, aká čistá bola fľaša, aké čerstvé boli mandle, od teploty v chladničke. Cca 3-4 dni vydrží určite. Usadeniny sú normálne a pred použitím ho treba pretriasť. Mandle nechávajte namočené 5 hod v chladničke a fľašu sterilizujte buď preliatím horúcou vodou alebo ju dajte do umývačky.

Na čo sa mandľové mlieko používa

Nuž my ho používame všade, kde by ste dali mlieko kravské. Do smoothie, do granoly, pudingu, koláčov.

Ja som ho využila napríklad v ceznočnej ovsenej kaši alebo domácom kešu jogurte.

Ak ste si doma mlieko vyrobili, označte nás @rejoy.sk a pridajte hashtag #rejoyfood pre znovuobjavenú radosť z jedla.

Mandľové mlieko po scedení

Mandľové mlieko recept

Čas na prípravu: 10 min (plus namáčanie mandlí cez noc)

Budete potrebovať:

1 hrnček surových mandlí (namočených cez noc v studenej vode, alebo 1-2 hodiny v horúcej vode)

5 hrnčekov filtrovanej vody (množstvo si prispôsobte podľa toho, či chcete mlieko hustejšie alebo redšie)

štipka soli

2 ďatle bez kôstky (voliteľné)

1 čl vanilky (voliteľné)

1 PL kakaa pre kakaovú variantu (mňam)

1/2 maliny/čučoriedky (pre čučoriedkové mlieko)

mandlove mlieko
Hotové mandľové mlieko

Ako na to:

  1. Namočené a scedené mandle dajte do mixéra, spolu so soľou a ostatnými ingredienciami, ak ich chcete. My máme vitamix a on mlieko zvláda skvelo. Nechajte ho ísť 1-2 minúty tak, aby ste z mandlí dostali čo najviac mlieka.
  2. Mlieko preceďte cez vrecko na orechové mlieko alebo na syry. Ak nemáte použite čistú utierku. Položte na misu, vylejte nápoj z mixéra a povytláčajte všetku šťavu. Šupky buď zahoďte, alebo si ich odložte a vyrobte si z nich granolu, energetické guličky alebo tyčinky. Dajú sa z nej robiť aj krekry.
  3. Mlieko prelejte do fľaše alebo krčahu a dajte do chladničky. Vydrží 3-4 dni, ale najlepšie chutí čerstvé. Pred použitím ho dobre pretraste, lebo sa rado usádza naspodu fľaše.
  4. Z tohoto množstva vám vyjde 5 hrnčekov mandľového mlieka.
sacok na pasirovanie
Sáčok na pasírovanie orieškového mlieka alebo na výrobu syra