Prečo kešu mlieko

Kešu oriešky majú neutrálnu chuť a smotanovú chuť, často sa používajú na prípravu omáčok. Sú skvelé do sladkej aj slanej kuchyne. Napriek tomu, že polovicu ich zloženia tvoria tuky, sú nápomocné aj pri chudnutí.

Pomáhajú v boji proti rakovine tráviaceho traktu. Bránia vzniku žlčových kameňov.

Pestovanie kešu

Kešu orechy sa nachádzajú na konci kešu jablka. Sú teda plodom ovocného stromu. Ľadvinovníka západného. Keď sme boli na Sri Lanke a domáci nás pozvali na večeru čisto z ich vlastných produktov, boli tam aj kešu orechy. Nikdy som také dobré nejedla. Strom môže narásť až do výšky 12 m. Okrem iného sa pestujú aj v Afrike a Brazílii. Jablko, v ktorom rastú má ostrú chuť, preto sa kozumuje skôr výnimočne. Obsahuje však veľa vitamínu C.

Prečo si robiť mlieko doma

Ak ste sa niekedy pozreli na zloženie kupovaného mlieka, tak vám je odpoveď hneď jasná. Rýchlo zbadáte, že rastlinné mlieka z obchodov obsahujú všeličo a len minimum základnej suroviny, teda oriešku alebo čoho by mali. Doma máte mlieko pripravené hneď, chuťovo je úplne niekde inde ako kupované. Tú čerstvosť cítiť hneď. Vydrží vám v chladničke 3-5 dní, ale to my vždy vypijeme.

V takomto mlieku je voda a oriešky, pridať si môžete sladidlo, môžete si ho ochutiť karobom, kakaom, vanilkou. Úplne prispôsobiť svojej chuti. Deťom možno bude trošku trvať, kým si zvyknú, lebo veľa mliek v obchodoch je prisládzaných, ale kľudne im ho prislaďte tiež. Určite je lepšie sladiť ďatlou, alebo datlovým sirupom ako tým, čo je v kupovaných mliekach.

Mandľové alebo kešu mlieko?

V zásade je to jedno. Máme doma radi obe a keď nemáme zrovna jeden druh orieškov, použijeme iný. Rastlinné mlieko musí byť u nás doma stále. Používame ho do varenia, jeme ho s granolou, deti ho pijú len tak čisté, ide do palaciniek aj koláčov, kľudne aj do kávy. Tentokrát som robila kešu jednoducho preto, lebo sa minuli mandle na výrobu mandľového masla.

precedené mlieko v šálke

Postup výroby kešu mlieka

Mlieko je najlepšie vtedy, keď sa oriešky nechajú cez noc namočené. Vzala som teda hrnček orechov a zaliala ich filtrovanou vodou. Nechala tak do rána, potom precedila. Aby bolo mlieko sladšie, pridala som do mixéra ďatle bez kôstky na dosladenie. Všetko spolu rozmixovala. Precedila cez vrecko na výrobu mlieka/syra a hotovo.

Kešu mlieko recept

Príprava a mixovanie: 10 min (plus namáčanie orechov cez noc)

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček namočených kešu orechov
  • 3 ďatle bez kôstky
  • 5 hrnčekov vody
  • kakao, vanilka, mix lesného ovocia (podľa vašej chute si môžete urobiť mlieko ochutené)

Príprava:

  1. Namočené ďatle si scedíme, vložíme ich do mixéra spolu s ďatlami.
  2. Pridáme 5 hrnčekov prefiltrovanej vody a začneme mixovať.
  3. Ku koncu mixovania som nastavila najvyšší výkon a mixovala 1 min.
  4. Množstvo vody si môžete upraviť, podľa toho, či chcete mlieko hustejšie alebo radšej vodnatejšie.
  5. Do misy si vložíme látku na výrobu domáceho mlieka alebo syra, vlejeme do nej mlieko a vylačíme všetku tekutinu.
  6. Nalejeme do fľaše a skladujeme v chladničke.