Indický dhal z červenej šošovice

Čo je dhal

Dhal z červenej šošovice je fantastické, rýchle a jednoduché jedlo z červenej šošovice. Pochádza z Indie a je zároveň súčasťou rice & curry, ktorého sme sa dosýta najedli na našom mesačnom pobyte na Srí Lanke. Tam sme ako vegáni nemali problém. Kuchári nám radi jedlo prispôsobili a vymysleli bezmäsitú verziu curry. Či už s cviklou, okrou, zemiakom. U nich neexistuje presvedčenie, že základ jedla musí byť mäso. Práve naopak. Základ stravy je ovocie, zelenina a ryža. Potraviny, ktoré sú všade okolo, ktoré si ľudia vedia dopestovať.

Dhal z červenej šošovice je prirodzene rastlinný. Je sýty a zahreje vás v chladnejšom počasí nielen svojou teplotou, ale ak si doň pridáte aj čili, tak vám zima určite nebude. Veľmi sa teším, že na Srí Lanke sa dhal naučila jesť aj naša vtedy 5 ročná Zojka. Dhal stále patrí medzi jej najobľúbenejšie jedlo zo strukovín.

O červenej šošovici

Červená šošovica nevyžaduje žiadne namáčanie, ale je naozaj lacným zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, vitamínov, minerálov a vlákniny . Červená šošovica je lúpaná preto sa pri varení sa rýchlo stáva mäkkou a bežne sa používa v curry, polievkach a tradičnej indickej kuchyni.

Toto jedlo je navyše bez lepku, takže ak si ho dáte s ryžou, vaše telo vám poďakuje.

varíme dhal sotva pol hodinu

Prečo dhal ku všetkému

Dhal máte uvarený za 20 minút a môžete ho jesť s chlebom, roti alebo naan plackou alebo klasicky s basmati ryžou. Na prípravu budete potrebovať kokosové mlieko a kúpte si to plnotučné, lebo light nie je ono.

opečieme koreniny na kokosovom oleji

Čo budeme potrebovať na dhal z červenej šošovice

  • 1 hrnček červenej šošovice
  • 1 červená cibuľa
  • 2,5 hrnčeka vody
  • stredne veľká paradajka
  • čajová lyžička čerstvého zázvoru nakrájaného nadrobno
  • 1 čl curry korenia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čl kurkumy
  • štipka čili fliačkov
  • 1 čl rímskeho kmínu
  • 1 čl soli
  • 1/2 hrnčeka plnotučného kokosového mlieka v konzerve

Koreniny na dochutenie:

Ako na to:

  1. Červenú šošovicu poriadne premyjeme, kým nebude voda čistá.
  2. Dáme ju do hrnca. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor, paradajku, čili, kurkumu, soľ, kmín, soľ a zalejeme 1,5 hrnčekom vody.
  3. Prikryte pokrievkou a nechajte variť na strednom plameni. Nastavte si minútky na 15 min, nech nezabudnete. Voda sa vyparí a vsaje do šošovice. A za ten čas by mala byť uvarená.
  4. Pridáme pol konzervy kokosového mlieka a 1 hrnček vody. Pomiešajte. Prikryte a nechajte prevrieť 5 minút. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou.
  5. Vedľa na panvicu dajte kokosový olej, rozohrejte ho, pridajte horčičné semienka a rímsky kmín, ak máte curry lístky a čili fliačiky. Keď začnú horčičné semienka prskať, vlejte zmes do šošovice.
  6. Podávajte s ryžou, plackou, rezancami alebo kúskom chlebíka.