PREČO SI PREBOHA ODOPIERAŠ MÄSO?

Prečo chcete byť vegáni? Veď na syre nie je nič zlé. Mlieko je zdravé. Ochoriete, keď nebudete jesť mäso. Budete slabí a budú vám chýbať vitamíny. Aj tak sa budete musieť vrátiť k „normálnej“ strave. Schudneš ešte viac (v mojom prípade, Martinovi nikto nič nevravel a to mal 105 kíl, keď toto rozhodnutie prišlo).

Obezita je všeobecne tolerovaná, pri mužoch je dokonca považovaná za symbol sily a mužnosti. „Správny chlap má mať pupok a podobne.“ Akonáhle sa chlap vymaní z tohoto zažitého vnímania, už je divný, určite má nejakú chorobu, je alkoholik, vyzerá ako z koncentráku, vyzerá ako vešiak a podobne. Od ženy sa naopak očakáva, že bude štíhla už týždeň po pôrode…

Človek je všežravec….Bla bla bla

Tieto a kopu iných nevyžiadaných rád sme si vypočuli potom, čo sme sa definitívne rozhodli prejsť na rastlinnú stravu. Vyradiť mäso, živočíšne produkty a mliečne výrobky. Ale, prečo vlastne? Veď sme boli zdraví, nebrali sme žiadne lieky, nič nám nechýbalo.

Naozaj?

chia puding vegan
vegansky

ČO NÁS K VEGÁNSTVU VIEDLO?

Je normálne, že človek v štyridsiatke sa budí dolámaný, unavený, bez energie? Veď by sme mali byť na vrchole síl. Nie je normálne mať pred sebou pupok, ani brať tabletky na srdce, či cholesterol.. alebo je? Keď sme sa začali pýtať známych, zistili sme, že už aj mladšie ročníky majú zlý tlak a berú rôzne lieky. To už ani nehovorím o tom, že kopu ľudí a dnes už aj detí je obéznych a namiesto toho, aby hľadali riešenie v stravovacích návykoch, idú sa uštvať a behajú alebo sa týrajú nezmyselnými diétami.

Jedli sme vždy, dá sa povedať, normálne. Na jednom z prvých rande som Martinovi naškrabala tatarák a s mäsom som nemala žiaden problém. Milovala som syry a mliečne výrobky. Jogurty a mlieko boli na dennej báze môjho jedálnička. Bola som zdravá ako ryba. Raz za rok ma chytilo niečo, čo ma položilo do postele, zvyčajne okolo Silvestra, Nového roka. Vyležala som a život išiel ďalej. Antibiotiká som nebrala ani nepamätám.

Mäso sme nemali často, naša kuchyňa bola pestrá a rozmanitá. Na obedy sme chodievali každý týždeň aj do vegánskych reštaurácií a chutilo nám. Nikdy ma však nenapadlo, že by sme mohli byť vegáni. Tí boli pre nás divnými hare krišna ľudmi, ktorí sa živia korienkami a na hlave majú dredy, nosia batikované oblečenie a chodia bosí. Ach ako veľmi sme sa im priblížili. Až je to smiešne.

AKO SA TO ZAČALO

Raz Martin prišiel s tým, či si nechcem pozrieť film „o mäse“ The Game Changers . Bolo desať hodín večer a mne sa strašne nechcelo. Dohodli sme sa však, že dáme aspoň desať minút a keď tak to dopozeráme neskôr. O zmene stravovania som neuvažovala dovtedy vôbec. Film sme si pozreli na šupu celý. Nedalo sa prestať pozerať. Bolo to, akoby ti niekto dal dole ružové okuliare a vlepil 4 facky. Donútil ťa odpoveď si na otázky, ktoré tu celú dobu sú, ale akosi sú zatláčané do úzadia a všetci sa tvárime, že sa nič nedeje.

Zrazu mäso na pulte v potravinách prestalo byť ekvivalentom konzervovaného cíceru. Všetko odniekadiaľ pochádza a všetko v našom tele rozbieha nejaký proces. Čo sa skrýva v syre, mlieku a čím sa stravuje zviera, z ktorého sa tieto produkty získavajú? Je šťastné? Koľko z produktu je naozaj prírodných a koľko umelo vytvorených ingrediencií? Na čo všetko má vplyv naša strava. Môžme si stravou vyliečiť choroby? Prečo sú vrcholoví športovci na rastlinnej strave? Prečo sa ich svaly potom regenerujú oveľa rýchlejšie? Prečo majú oveľa viac energie? A obľúbená – odkiaľ majú bielkoviny?

NA DVA TÝŽDNE

Martin prišiel s návrhom, skúsiť vegánstvo na dva týždne. Bez váhania som súhlasila. Ešte v noci som začala pátrať, čo vlastne budeme jesť a ako sa to dá zvládnuť.

Mlieko a mliečne výrobky sme v tej dobe už nekupovali, lebo naša Zojka bývala večne zahlienená a mlieko jej to zhoršovalo. Nolimu mlieko spôsobovalo niečo ako atopický ekzém, takže ten bol na rastlinných jogurtoch tiež. Len podotknem, že akonáhle sme mu zo stravy dali preč mlieko (sušené aj klasické), ekzém bol do 2 týždňov preč, bez nejakých zázračných mastičiek, kortikoidov a iných chemických dobrôt.

Jogurty a mlieka z rastlín sme si obľúbili hneď a bez problémov. Vyradili sme maslo a vajíčka. Čo tiež nebol problém, lebo „vajcoví“ sme nikdy neboli a deti vajíčka nemali radi. Vajíčka inak spôsobujú v tele zápaly a alergie, sú krmivom pre vírusy, baktérie, plesne, kvasinky, kandidu a iné huby. Vyvolávajú edémy v lymfatickom systéme (z knihy Anthony William, Medical medium). To zbadáte, keď ich vysadíte, ste žena a máte problémy s rôznymi výtokmi a infekciami. Schválne to skúste. Aspoň na dva týždne.

Mäso sme kupovali od domáceho chovateľa a deťom sme ho dávali naďalej. Syry som prestala kupovať. Je to zvláštne, že veľa vecí kupujeme tak nejak automaticky a keď ich nekúpime, proste sa vynájdeme a dáme si niečo iné.

vegani vegan rastlinné mlieko
domáce rastlinné mlieko

A ČO BUDEME JESŤ?

Začali sme tak, že sme si hneď prvý deň našla na nete recepty na týždeň, ktoré som si povedala, že uvarím. Nakúpila som tempeh, tofu, sójové pláty, veľa strukovín, orechov. A začala som experimentovať a odhaľovať, čo to vlastne pestrá kuchyňa je. Teraz mi klasické slovenské „mäso so zemiakmi, mäso s ryžou“ príde strašne nudné a chudobné bez dôležitých nutričných hodnôt. Vtipné je, že sa nás ako vegánov ľudia pýtajú, či budeme mať dosť živín. Vážne si niekto myslí, že bežné slovenské menučko, mäso so zemiakmi alebo mäso s ryžou, alebo mäso s knedľou má nejaké super schopnosti?

Vegánska strava je pestrá, farebná, chutná, plná vitamínov a otvorí ti obzory a chuťové poháriky sa zbláznia radosťou.

PREČO TO NETRVALO LEN DVA TÝŽDNE

Teraz je to rok a pol, čo sme na rastlinnej strave. Postupne na ňu prešli aj naše dve deti a aj keď nezjedia úplne všetko čo my, vždy mám pripravenú alternatívu aj pre ne. Ich strava je plná orieškov, ovocia, zeleniny. Martin schudol 25 kg za prvé tri mesiace. On mal z čoho. Začal ráno cvičiť ľahké strečinky, otužovať sa a robiť dýchcie cvičenia. Ja som neschudla nič. Je dokonca možné, že som kilo dve pribrala k svojim ledva 50 kg. Po roku na rastlinnej strave som sa cítila dosť fit na to, aby som si spravila kurz inštruktora jogy, po ktorom som vždy túžila, ale nikdy som naň nemala dosť energie. Dnes sa na jej nedostatok nemôže ani jeden z nás sťažovať (pokiaľ za sebou nemáme deň na pečive, ktoré skutočne unaví trávenie a vám sa potom ťažko vstáva, ste ospalí a nič sa vám nechce)

To je však nič oproti tomu ako sa cítime. Preto sme neprestali. Je rozdiel ráno vstať, oddýchnutí, plní energie. Nepoznám dovtedy každodennú „food coma„, ktorú som mávala po obede. Najedla som sa a odkrvilo ma. Po jedle som si musela dávať sladké (zvyčajne Milu) a potom hneď kávu, lebo som zaspávala na stole. Myslela som si, že sa svojej závislosti na keksíkoch nikdy nezbavím. Odišlo to samé. Chuť na sladké neprešla úplne, ale dám si kúsok čokolády, orechového masla alebo sušených ďatlí. Na začiatku sme jedli väčšie porcie, ale tie časom prešli do menších, jednoduchších, menej druhových jedál. Jedlo je chutnejšie, ľahko stráviteľné, plné živín a vitamínov.

NEMÁM RADA EXTRÉMY

Za ten čas sa samozrejme stalo, že som mala „cheat day“ a dala som si koláč z mlieka alebo omastenú lokšu. Toto bolo tak v prvom pol roku. Potom som s tým však prestala, lebo ten rozdiel som cítila hneď. Ťažoba na žalúdku, únava, nepríjemne nafúknuté brucho pár dní. Vždy som to oľutovala. Vegánske koláče a sušienky sú úžasné, ľahučké a rýchlo hotové. Alebo domáca čokoláda.

vegan domáca čokoláda
domáca raw čokoláda

ZELENINA NAŠA KAŽDODENNÁ

Naše deti začali jesť surovú zeleninu. Brokolicu, karfiol, papriku, kel, šaláty. Neverila som, že by to bolo možné. Nenútili sme ich. Chutí im tak, ako chutí nám. Robia to, čo vidia robiť nás. Surová brokolica je inak neskutočná. To by som fakt neverila. Šaláty dnes jeme takmer každý deň na obed a na večeru. Ku každému jedlu. Pijeme čučoriedkové smoothie, ktoré fantasticky detoxikuje a chutí aj deťom.

Z ČOHO VARIŤ VEGÁNSKE JEDLO

Bola som zvyknutá variť z receptov na nete aj predtým, takže vegánstvo bolo len doplnením slova „vegan“ do vyhľadávača. Kúpila som si pár kníh, ktoré mi pomohli na začiatku. Určite je na prechod a začiatok vynikajúca Slovegán kuchárka. Sú v nej jedlá, ktoré pozná každý z nás prevedené do vegánskej verzie z ingrediencií bežne dostupných v obchodoch. Postupne som začala experimentovať a dnes nemám problém navariť za 30 minút chutný obed zo zvyškov v chladničke.

BYŤ VEGAN JE IN, NO A ČO

Byť vegánom je v súčasnosti trendy. Nie je však vegán ako vegán. To, že si kúpite vegánsky polotovar a ten si doma prihrejete nie je to isté ako jesť zdravo bez živočíšnich produktov. Ako pri všetkom, treba používať zdravý rozum. Naša strava má byť pestrá, plná ovocia, zeleniny a nespracovaných potravín. Čím viac je produkt spracovaný, tým menšiu výživnú hodnotu má pre naše telo. Vždy treba na to myslieť, koľko činností už bolo so surovinou spravených, kým sa dostala k nám.

DOKUMENTY O VEGÁNSTVE

O vegánstve sa toho na internete dočítate strašne veľa. Veľa príbehov ľudí, ktorým tento životný štýl vyriešil dlhotrvajúce zdravotné problémy a chronické ochorenia. Pre mňa jedným z najsilnejších filmov o vegánstve bol What the Health. Ak vás zaujíma zdravotné hľadisko, určite si ho pozri.

vegani

3 DÔVODY PREČO SA ZAMYSLIEŤ

Z ľudí sa stanú vegáni z rôznych dôvodov. Či už je to z etického hľadiska zabíjania zvierat a ich chovu v príšerných podmienkach. Doporučujem pozrieť si dokument Dominion, ak máte silný žalúdok a ste pripravení pozrieť sa pravde priamo do očí. Lebo my nevidíme, čo sa deje. My sa pozeráme na „šťastné kurča“ na obrázku a veselú kravu na ďalšom. Garantujem vám však, že ani jeden z týchto dvoch spomínaných veselý ani šťastný nebol. Naopak, zakúsil človeka ako hrozbu. Žil v strachu a strese. A túto informáciu si odnáša mäso a mlieko, ktoré z neho získavame.

Ďalej tu máme myšlienku pomoci našej planéte a enviromentálnej katastrofe, ktorá nám hrozí (doporučujem pozrieť si dokument A life on our planet). Kde p. David pekne vysvetlil, do akej budúcnosti sa ako ľudstvo rútime.

Prekvapená som bola aj po videní ďalšieho dokumentu Seaspiracy. Tu sa riešia ryby a celý rybí priemysel. Skutočne nie je ryba ako ryba a ak si myslíte, že ten losos na stole je v poriadku a je to všetko s ním ok, tak si dokument pozrite a nechajte sa vyviesť z omylu.

V ďalšej skupine sa vidím ja. Zdravotné hľadisko. U mňa to odštartovalo to, ako som sa cítila, keď som sa zbavila živočíšnych produktov a príbehy ľudí, ktorým ich vyradenie zachránilo a skvalitnilo život (dokument What the Health). Dokument si pozrite tu.

AKÁ JE VEGAN STRAVA?

Veľa ľudí si myslí, že vegan strava je chudobná a nudná. Že obhrýzame celý deň mrkvu a jeme len šalát. Tak schválne si ťuknite sem a sem. A sem.

A teraz sa pre porovnanie pozrite sem. Čo vás priťahovalo najviac? Čo bolo farebne najzaujímavejšie. Z čoho ste mali pocit, že je to zdravé?

Predým, než niečo odsúdime, študujme.

KNIHY, KTORÉ DOPORUČUJEM SI PREČÍTAŤ O STRAVE:

  • Záchrana pečene, Liečivá očista – Anthony William
  • Zázračná detoxikácia – Robert Morse
  • Ako nezomrieť – Michael Greger
  • Uzdrav sa sám – Markus Rothkranz

Veľa vecí je inak, ako sa na prvý pohľad zdá.