zmes si natlačte do formy a narežte

Musli tyčinky už nebudete viac kupovať. Urobíte si domáce. Tie kupované sú totiž plné cukru a zbytočností, ktoré v nich vôbec byť nemusia.

Ich príprava je jednoduchá a vyrobíte si ich rovno kusov 8. To vám vystačí na pár dní, aj pre pár detí. Základom receptu, čo ani nemôžme volať recept sú kvalitné ďatle. Ja som ich tentokrát až také kvalitné nemala, tak som tie svoje musela najskôr namočiť do vody, aby zmäkli a boli krásne lepkavé.

budete potrebovať len ďatle, maslo a ovsené vločky

Ak máte kvalitné medjoolky, môžete ich rovno hádzať do mixéra a tyčinky máte raz dva.

Ďatle sa najskôr rozmixujú v mixéri a potom sa k nim prileje orieškové maslo a vločky. Maslo som mala domáce. Naše kokokešu, ktoré si robíme a radi ho urobíme aj vám. Stačí sa nám ozvať a napísať si oň.

Na musli tyčinky budeme potrebovať:

  • 1 a 1/2 hrnčeka vykôstkovaných ďatlí  
  • 1/2 hrnčeka mandľového alebo kešu masla
  • 1/2 hrnčeka bezlepkových vločiek 

Ako na domáce musli tyčinky:

  1. Ak máte suché ďatle, namočte ich do teplej vody aspoň na 10 min a potom sceďte.
  2. Vložte ďatle do mixéra a pulzami rozmixujte, kým z nich neostanú malé kúsky. Bude sa z nich dať ľahko spraviť gulička. V tomto recepte budeme robiť tyčinky, ale ak vám je milšie robiť guličky, kľudne si ich z tejto zmesi spravte.
  3. Pridajte orieškové maslo a vločky a mixujte ďalej. Stierajte zmes zo stien mixéra a pokračujte, kým zmes nie je úplne premiešaná.
  4. Preložte do malej nádoby, rozmer cca 20x20cm. Stlačte na spodok, kým nebud vrch plochý alebo si z 1 PL spravte guličky a položte na tanier alebo papier na pečenie. Dajte do mrazničky, aby zmes stuhla.
  5. Ak robíte tyčinky ako ja, nakrájajte hmotu na 8 tyčiniek a dajte ich do chladničky alebo mrazničky, aby ostali čerstvé. Pri izbovej teplote ostanú lepkavé, takže buďte opatrní pri prenášaní. Tyčinky z mrazničky vyberajte pár minút pred konzumáciou, nech majú čas povoliť. Ak ste si spravili guličky, obaľte ich v kokose, karobe, či kakau a môžete ich ľahko prenášať a cestovať s nimi. Nikdy nie je od veci mať po ruke zdravý dezer.
  6. V chladničke vydržia niekoľko týždňov, v mrazničke niekoľko mesiacov.

Ak sa vám tyčinky podarili a chutia vám, poďte sa nimi pochváliť na sociálne siete a označte nás @rejoy.sk aby sme mohli vašu šikovnosť prezdieľať medzi ďalších ľudí a inšpirovať ich k zmene stravovania. S hashtagom #rejoyfood dajte vedieť, že ste znovuobjavili radosť z jedla.