Naša prvá karavanová voľba padla na kemping Lazy. Ani neviem, ako si nás k sebe privolali, ale jednoznačne to bolo volanie (divočiny). Kemp sa nachádza pri dedinke Cerovo, neďaleko od Krupiny. 

Po ceste hrkotavej sme odbočili do časti, kde už okolo nás boli len lúky a polia a cesta sa kľukatila. Keď sme v diaľke zbadali prvé karavany, kývala na nás dlhovlasá pani na prechádzke s koňom. 

Jej slovenčina bola zaujímavá a hneď sme vedeli, že máme dočinenia s Bernadette.  Majiteľkou. Spolu s Arnoldom pracovali mnoho rokov v Afrike.  Keď sa ich projekt skončil, rozmýšlali, čo a kde ďalej. Pichli prstom do mapy a naslepo kúpili pozemok na Slovensku.  Práve ten, na ktorom už 11 rokov prevádzkujú kemping. Sú Holanďania a cítiť to v ich typicky neslovenskom prístupe. Z Afriky na Slovensko prišli autom. 

Čas zúčtovania

Nikto vás nebude „účtovať“ po každej káve. Dostanete čistú A4-ku so svojim menom a číslom. Všetko, čo v kempe skonzumujete si zaznačíte čiarkou vedľa danej položky. Funguje to tak, že si v spoločnej miestnosti otvoríte chladničku alebo vezmete z poličky domáce mydlo a na konci pobytu si všetko zaplatíte. Pobyt je založený na dôvere a aj keď existuje mnoho špekulantov, mám pocit, že tento systém bol veľmi príjemným prekvapením pre všetkých kemperov. 

Strava

Ako rodina žijúca na rastlinnej strave si väčšinu potravín so sebou nosíme. Bola však možnosť objednať si na piatok večeru, pečené kurča alebo vyprážaný syr. Večer sa dalo objednať pečivo, ktoré ste mali nachystané ráno v spoločnej terase. 

K strave mi nedá nespomenúť aj bohatú záhradu, ktorú títo dvaja majú. Môžete tam prísť a natrhať si, čo chcete a taká domáca čerstvá cuketa na grile veru nemá páru. V čase, keď sme tam boli, mali dokonca rebarboru a vziať si domov a zvrtnúť hneď vegan rebarborovú bublaninu nie je zlý nápad. 

Zvieratá

Ako rodičia riešime vždy, čo budú tam, kam ideme robiť deti. Najviac nás zaujímajú ihriská a zvieratá.  V kempe Lazy vás čaká oboje. Ráno sa jazdí na koňoch. Poobede sa doja kozy. Môžete si potom kúpiť kozí syr. V bahne sa váľali dve prasiatka, ktoré mohli deti chodiť kŕmiť. Na lúke sa pásli ovečky, ktoré večer Arnold zaháňal späť do ohrady. Nechýbali ani sliepky. Pri zvieratách boli milé odkazy, ktoré hovorili o tom, ako sa k nim správať. 

Pre deti

Poďme na aktivity pre deti, tu bolo skutočne toho dosť. V spoločnej otvorenej miestnosti bol pingpongový stôl a obrie kocky na stavanie drevenej veže. Gauč, kde ste sa mohli zložiť so šálkou kávy a mať  svoje deti pod dohľadom. Vonku pod stromami obrovské pieskovisko, so šmýkalkou, hojdačky, staré šlapacie motokáry, húpacie siete, dve obrie trampolíny zasadené do zeme, veľký bazén a „rambo“ dráha, ako tomu hovorím ja. 

Spoločné priestory

Sociálky boli čisté a to je myslím dôležitejšie ako to, že neboli nejaké supermoderné. Sprchy boli priestranné a nestalo sa mi, že by som musela čakať. Buď sa kemperi neumývajú alebo som proste mala šťastie na slabé časy. Cez deň sme sa s ostantými kemperkami stretli na otvorenej terase a umývali sme spolu riady. Vonku, pri ihrisku bola múdro umiestnená vonkajšia kuchyňa, kde si v kľude uvarili tri rodiny. Rovno ste sa tam mohli najesť, kedže tam boli drevené stoly a lavice, všetko pri sledovaní svojich ratolestí. 

Chcete ísť do stanu?

Časť kempu bola vyčlenená pre stany, na ďalšej strane boli parkovania pre karavany. Každé miesto malo vlastné ohnisko, pripojenie na elektrinu a vodu bolo nedaľeko. Mohli ste si zapožičať kotlík a uvariť guláš. Gulášové korenie si kúpiť aj v kempe. Drevo na oheň si vieš kúpiť. Hostí majitelia žiadajú, aby nechodili na výrub do lesa. 

Pre tých šťastnejších, na ktorých vyjde sa dá prenajať aj maringotka, čo musí mať tiež svoje čaro. 

Najkrajší zážitok

Asi naj zážitok aj pre nás dospelých bolo, keď Arnold priparkoval svoj malý traktor s vlečkou, všetkých malých aj veľkých nás naložil a povozil nás po celom pozemku. Dobre nám zadky obúchalo o vlečku, ale vrátilo nás to do detstva a naše deti išli asi trikrát za sebou. 

Hluk

Noci v kempe boli tiché a pokojné. Ľudia sedeli pri ohníkoch a rozprávali sa. Napriek tomu, že bol kemp úplne plný, nediali sa tu žiadne nočný výtrty a spievanky country odrhovačiek. Všetci si užívali kľud a ticho, ktorý tu panoval.

Zhrnutie

Keď chcete ísť do slovenského kempu a pritom nasať cudzokrajnú atmosféru, Lazy sú skvelá voľba. Dobro a láska, s ktorou majitelia zdieľajú svoj domov vás očarí a prinesie pokoj do vašich rozbehaných životov. 

Výlety

My sme na tripy nevyrazili, keďže náš Noli je ešte odrážadlový. Ale chlapci, s ktorými sme sa zoznámili v kuchynke chodili ráno bajkovať a boli to dosť odvážne trasy podľa toho, čo vraveli a ako vyzerali po návrate. Heh. 

Do Banskej Štiavnice to bola tak hodina cesta autom, ak chcel niekto vypadnúť. Blízko je aj Krupina. Nejaký obchod v tesnej blízkosti nečakajte, takže potraviny si vezmite so sebou. 

Prínosy

Zoznámili sme sa s rodinkou, ktorá mala troch chlapcov a mamina s ďalším bábom v brušku prišla práve robiť rozhovor s majiteľmi. Ak chcete, môžete si ho prečítať tu

V kuchynke sme sa dali do reči s partiou, čo bývali v stanoch. Od nich sme zistili, že najlepšiu kávu v kempe vám spraví aeropres a že to je vecička ako robená na turistiku a kempovanie. Viac o aeroprese nájdete tu. 

Odkukali sme, že do kempu potrebujeme šnúru na prádlo, veľký kýbel na špinavý riad, krhlu alebo bandasku a že na grile v pohode zvrtnete palacinky. To ma inšpirovala Baša Števulová, ktorá v tom čase bola v kempe tiež. A je to celkom vtipné, že fotografi, ktorí nás fotili na našej svadbe, od nej kúpili jej Limetku, predchádzajúci karavan. Rozhovor s ňou o karavanovaní si môžete prečítať tu. 

PS: signál tam bol (pre digitálnych nomádov)