Niekedy človek dostane chuť na cestoviny. Keď sa tak už stane, snažte sa aspoň nahradiť tie klasické pšeničné za iné. Kukuričné, z červenej šošovice, hráškové, cuketové alebo cícerové.

Je ich už kopu druhov a nie je problém ich zohnať. Urobíte tak dobre svojmu telu a nebudete ho zbytočne zaťažovať trávením lepku

Na prípravu „syrových“ cestovín budete potrebovať:

  • 1 ½ hrnčeka kešu orieškov (nepražené nesolené)
  • 200 g cícerových cestovín 
  • 2 PL limetkovej šťavy (prípadne citrónovej) 
  • 2 PL lahôdkového droždia 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 čl kurkumy
  • 1/2 čl chili fliačkov
  • 1 čl himalájskej soli
  • štipka čerstvo namletého čierneho korenia

Postup:

  1. Najskôr kešu zalejte vriacou vodou a nechajte namočené 20 minút. Vodu potom vylejte a dajte bokom.
  2. Cestoviny si uvarte podľa návodu. Vodu, v ktorej sa varili nevylejte, odložte si za hrnček na omáčku.
  3. Teraz kešu dajte do výkonného mixéra. Pridajte limetkovú šťavu, lahôdkové droždie, cesnak, kurkumu, soľ a vodu z cestovín. Vodu pridávajte po častiach tak, aby ste videli hustotu omáčky. Niekto má rád hustejšiu, niekto redšiu. Množstvo závisí od vás. Zmes mixujte, kým nie je hladká.
  4. Ochutnajte a podľa vašej chuti pridajte chili, soľ, limetkovú alebo citrónovú šťavu alebo lahôdkové droždie. Omáčka by mala byť riadne výrazná.
  5. Nalejte omáčku na cestoviny a poriadne premiešajte. Na takúto omáčku sa hodia penne alebo mušličky, aby sa omáčka mala kde zachytiť a vy tak budete mať fantastické plnené, šťavnaté cestoviny.
  6. Ihneď podávajte, ozdobte s vegan parmezánom. Zvyšky nechajte v chladničke 3-4 dni. Zohrejte na sporáku s trochou rastlinného mlieka. Nezmrazujte.

P.S.: Ak ste tento recept vyskúšali, nezabudnite sa ním pochváliť a označte nás na IG @rejoy.sk s hashtagom #rejoyfood pre znovunájdenie radosti z jedla.