budete potrebovať

Niečo tak dobré a tak jednoduché na prípravu si musíte skúsiť uvariť. Vegan Yaki udon sú tradičné japonské rezance z pšeničnej múky, pripravené metódou stir-fry. Dostať ich kúpiť už aj v Tescu, prípadne v špecializovaných obchodoch, či na internete.

Na tento recept vám stačí 5 ingrediencií a za 10 minút máte hotovú rýchlu večeru, či obed. Ak máte predvarené cestoviny, príprava na panvici vám zaberie 5 minút.

Tento recept si ľahko prispôsobiteľný vašej chuti, pridajte si proste zeleninu, ktorú máte radi a upravte si ho ako chcete.

primiešajte sójovú omáčku a hríbový bujón

Vegánske yaki udon

V pôvodnom recepte bol použitý dashi prášok, čo je rybací polievkový základ. Tento som nahradila hubovým bujónom. Dodá skvelú arómu a vôňu a zemitú chuť.

Čo sú yaki udon

Yaki udon je pečené a miešané japonské jedlo pripravené vo woku z udon rezancov. Dáva sa doň rôzna zelenina v našom prípade jarná cibuľka. Na omáčku som použila vegánske maslo Alsan a sójovú omáčku shoyu. Niečo iné sú yaki soba, tie sú vyrobené z pohánkovej múky a sú tenšie.

yaki udon vegan

Z čoho sú udon rezance

Udon rezance sa vyrábajú z pšeničnej múky. Sú hrubšie, viete ich kúpiť v sušenom aj chladenom stave. Ak si viete zohnať tie chladené, kúpte si ich. Sú hotové za 90 sek a sýte. Naše deti im hovoria červíky, lebo sú hrubšie a majú tvar dážďoviek 😀

Vyrábajú sa zo pšeničnej múky, vody a soli. Aj keď nie sú bezlepkové ako ryžové rezance, používajú sa v mnohých japonských receptoch. Sú vegánske, bez mlieka, ale pre istotu si vždy pozrite zloženie uvedené na obale.

Čo budete potrebovať na 2 porcie yaki udon

  • 400g chladených alebo 150g sušených udon rezancov
  • 2 PL masla Alsan
  • 3 PL shoyu sójovej omáčky
  • 3 PL vody
  • 3 jarné cibuľky
  • sezamové semienka
  • nori riasy (voliteľné)
  • čierna rasca (voliteľné)
  • 1/2 hríbového bujónu Maggi

Ako na to:

  1. Pripravíme si udon rezance podľa návodu.
  2. Ak máme rezance sušené, po uvarení ich prepláchneme studenou vodou.
  3. Rozohrejeme wok, dáme naň rezance, prilejeme vodu, aby sa rozlepili.
  4. Pridáme maslo a sójovú omáčku.
  5. Nakrájame si cibuľky, hodíme k rezancom, pridáme bujón a rozmiešame v rezancoch. Mali by sme mať omáčku, ak by bolo málo šťavy, pridajte trochu vody.
  6. Ozdobíme opečeným sezamom (nasucho opečeným), pridáme nori riasy podľa chuti.
  7. Ihneď podávame
rýchly obed za 10 minút

Ak ste si náš recept pripravili, nezabudnite sa s ním pochváliť na IG pod hashtagom #rejoyfood pre znovuobjavenú radosť z jedla a označte nás @rejoy.sk

Vaše výtvory prezdieľame v našich stories.

Ak ste FB aktívni, nájdite si nás pre ešte viac obsahu a osobnejší prístup tu. Prihláste sa do nášho newslettra a dostávajte každý týždeň zhrnutie, čo sa nové na našom blogu udialo a čo sme pre vás prichystali.