zázvorový shot

Prečo zázvorový shot

Tento pomarančovo zázvorový shot s kajenským korením je fantastickou kombináciou ingrediencií, ktoré spolu krásne fungujú. Majú mnoho zdravotných benefitov a slúži aj ako podpora imunity, keď je to potrebné. Pomáha vášmu telu brániť sa cudzím elementom, nabije vás energiou, rozbehne trávenie a k tomu všetkému chutí neskutočne.

Suchý únor

Keď som sa vo februári rozhodla dať si challenge a nepiť alkohol, čo sa volalo na sieťach aj #suchyunor sem tam som si chcela večer akože niečo dať. Čo ma zahreje a vytvorí taký ten pocit, že voľačo popíjate, čo vás uvoľní. Vtedy nás napadlo začať popíjať zázvorový shot.

Zaujímajú ma zdravotné benefity jedla, ktoré jem a nehádžem ho do seba len tak haj-buj. Áno, skutočne sme to, čo jeme a keď chceme predísť tomu, aby sme sa podobali tomu, čo jeme, treba sa zamyslieť. Špeciálne počas príchodu jesene, je dôležité sledovať, čo jeme a podporovať telo. Či už dostatkom spánku, jedením množstva zeleniny a ovocia a zdravými receptami. Sem patria aj shoty zo zázvoru.

Nájdi si shot, ktorý ti sedí najviac

Keďže som veľký fanúšik zázvorových shotov, odkedy som ochutnala ten, ktorý sa predáva v tmavozelej fľaši, neváham a skúšam s nimi rôzne kombinácie. Tak na našom webe môžete nájsť aj zázvorový shot s cviklou alebo s ananásom. Akonáhle zacítim, že som slabá, je mi zima alebo ma začína škriabať v hrdle, viem, na aký drink je čas.

Každé ráno u nás doma začíname čerstvou šťavou zo zeleru, ktorá ma neskutočné množstvo benefitov pre ľudské telo a z ktorej si viete spraviť dokonalý detox drink s jablkom a uhorkou. Určite sa čoskoro tiež na blogu objaví.

Na rozdiel od ostatných štiav, shoty sú tu na to, aby sme ich rýchlo do seba kopli a aby nám zázračne pomohli. Ich chuť je zvyčajne veľmi intenzívna, ale trvá len krátko, tak sa nemusíte báť. V tomto recepte je navyše pridané kajenské korenie, ktoré vám vypáli červa, ako sa hovorí.

Základné zložky zázvorového shotu

Zázvor

Zázvor sa na liečbu používa už dlho pre jeho účinky:

  • pomáha pri tráviacich ťažkostiach
  • pomáha pri chrípke a prechladnutí
  • znižuje “zlý” cholesterol
  • pomáha pri chronických bolestiach
  • zlepšuje priebeh menštruácie, znižuje menštruačné bolesti
  • tiež má protirakovinové účinky
zázvor koreň

Kajenské korenie

Jeho chuť neprehliadnete, ale okrem toho má aj množstvo benefitov. Znižuje zápal, zlepšuje kašeľ a uľavuje boľavému žalúdku. Je to aj prírodný antioxidant. A stačí vám naozaj len štipka.

kajenské korenie dá nápoju tú pravú silu

Citrón

Obsahuje vysoké dávky vit C a je preto prospešný na obranyschopnosť nášho imunitného systému. Detoxifikuje a čistí pečeň a tráviaci trakt. Pomáha vyrovnať pH v tele a alkalizovať ho.

zázvor a citrón

Med

Ten má antivírusové a antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, bojuje proti infekcii a zlepšuje funkcie tráviaceho systému.

Čo budeme potrebovať:

  • 500g zázvoru
  • 6 citrónov
  • 1 čl medu/javorového sirupu
  • štipka kajenského korenia

Ako na to:

  1. Začnite tým, že si umyjete poriadne kefkou zázvor. Ak chcete môžete si ho aj ošúpať. My to nerobíme. Nakrájajte ho na také kúsky, aby si s ním váš odšťavovač poradil.
  2. Začnite odšťavovať zázvor. Keď budete mať hotovo, odšťavte citrón. Robíme to ručne na obyčajnom odšťavovači ručnom. Pomer by mal byť 1:1
  3. Pomiešajte zázvorový džús s citrónovou šťavou
  4. Pridajte sladidlo a kajenské korenie a poriadne premiešajte.
  5. Môžete si ho nechať v sklenenej fľaši v chladničke, alebo si ho naporcovať do 60 ml fľaštičiek. Kajenské korenie klesne na dno, tak si ho nezabudnite pred pitím pretrepať. My si takýto shot miešame s čerstvou pomarančovou šťavou, hodí sa aj jablková. V chladničke si ho nechajte tak 1 týždeň.
  6. Zázvorový shot si môžete dať aj zmraziť do výrobníka ľadu a pridávať si ho do vody, džúsov alebo smoothie.

Ak ste si tento shot urobili, zavolajte naň kamošov a označte nás v storíčku. Radi vás prezdieľame. Viac receptov nájdete v našich e-bookoch.