Naša verzia tortilly s červenou paprikou, cuketou a červenou cibuľou je meniteľná podľa sezóny a dostupných surovín. Chuť zeleniny prichádza zo zeleniny, korenín, limetkovej šťavy a avokáda. S 10 ingredienciami máte hotovú zdravú večeru. Tak poďme na to!

U nás doma milujeme tortilly. Ich pôvod je síce diskutabilný, ale asi každému sa spájajú hlavne s mexickou kuchyňou. Červená paprika a cuketa nie sú tradičnou náplňou, ale sú tak chutné, že sa oplatí vyskúšať.

Ako pripraviť tortilly s cuketou

Cuketa je zelenina, ktorá môže byť buď delikátna alebo mľandravá a bez chuti. V našom recepte si ju spravíme najchutnejšie ako vieme. Tým, že sa cuketa nakrája na paličky a dá sa na horúcu panvicu, získa karamelizovaný povrch a vnútri zostane chrumkavá.

Cukety pečieme samostatne, aby sa čo najlepšie prepiekli. Poprášte ich soľou, cesnakom, oregánom a chilli fliačkami a zachutia aj zarytým odporcom zeleniny.

Pred dokončením zeleniny ju pokvapkajte limetkovou šťavou, ktorá prinesie sviežosť. Vychutnajte si ich ako predjedlo spolu s avokádom. Skvelo sa hodia aj ku kukuričným jedlám, recept na kukuričné rebierka nájdete v knihe BBQ vegan recepty alebo k hummusu.

Na 2 porcie tortíl budete potrebovať:

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 hrnčeky cukiet nakrájaných na paličky
  • 1 hrnček červenej cibule
  • 1 červená paprika nakrájaná na paličky  
  • 1/4 čl himalájskej soli 
  • 1-2 čl cesnakového prášku 
  • 2 čl sušeného oregana
  • 1/2 čl chilli fliačikov 
  • 1 PL limetkovej šťavy 
  • 4 celozrnné tortilly (alebo kukuričné) 

Servírovať môžete s:

  • fazuľou
  • avokádom alebo guacamole
  • koriander alebo petržlenová vňať

Ako na to:

  1. Na panvicu dajte olej a zohrejte. Keď je olej horúci, položte na panvicu cuketové paličky šupkou nahor. Nedávajte ich tam priveľa, aby sa vzájomne nesparili. Pečte 2-3 min, kým nebudú hnedé. Otočte cukety a opečte ich z ďalšej strany. Použite vidličku. Preložte na tanier a dajte piecť ďalšie cukiny, kým nebudú všetky hotové.
  2. Na panvicu dajte teraz cibuľu a pečte 5-6 minút, sem tam ju poprehadzujte, až kým nezmäkne a nezačne hnednúť. Pridajte červenú papriku a pečte, kým nebude mäkká no stále jemne chrumkavá, také 2-3 min.
  3. Stiahnite na najslabšie sporák. Vráťte cukety do panvice, pridajte soľ, cesnakový prášok, oregano, chilli paprikové fliačky a limetkovú šťavu. Poprehadzujte, aby sa pokryla celá zelenina korením a prehrejte obsah panvice. Potom dajte dolu z ohňa. Ochutnajte a ak je potrebné dosoľte, pridajte chilli alebo limetkovú šťavu. Všetko podľa vašej chuti.
  4. Tortilly si dajte zohriať do rúry na 160 st na pár minút. Sledujte si ich nech ich nemáte upečené do chrumkava, ale len zohriate.
  5. Rozdeľte náplň medzi tortilly a podávajte s náplňou alebo ako prílohu k šošovici, guacamole. My sme si dali avokádo dovnútra k zelenine, lebo máme radi tú kombináciu.
  6. Jedzte čerstvé. Zvyšky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 3 dni. Nezmrazujte.

Ak ste si tortilly pripravili, nezabudnite sa nimi pochváliť na sociálnych sieťach a označte nás @rejoy.sk. Radi vašu šikovnosť prezdieľame svetu a ukážeme ostatným ľuďom, aká môže byť kuchyňa krásne farebná. #rejoyfood