„Prečo si sa stal vegánom? Čo je na tom jesť mäso? Veď aj my sa tak stravujeme a vidíš, žijeme a sme tu.“ Toto počúva každý, kto sa vymaní z gastro-mainstreamu a má na to svoje dôvody, ktoré prezentuje ako odpovede na tieto otázky. Niekto z nás na to ide prísne racionálne, iní máme skôr tie emocionálne dôvody a potom sú tu aj tí, ktorým záleží najmä na tom, aby sa z tejto planéty nestalo vyklčované smetisko, kde bude čoraz ťažšie nájsť miesto, kde sa dá žiť bez toho, aby človek nekonzumoval, nepil a nedýchal kopu toxínov. O tejto téme sme mali aj „lajvko, kde sme oblasti dopodrobna prebrali.

Dôvodov, prečo radikálne meníme stravu je nespočetné množstvo, ale podľa nás sa tieto dôvody dajú zoskupiť do troch rôznych kategórií. Je to zdravie, vzťah k zvieratám a životné prostredie.

Ako to bolo u nás

My doma sme sa k vegánstvu dostali skrze zdravie. Nemali sme nejakú vážnu chorobu, ale cítili sme nedostatok energie, chuti do života. Ja som mal značnú nadváhu, vysoký krvný tlak a všetky tie „bežné“ problémy, ktoré ľudí začínajú „otravovať“, keď im ťahá na štyridsiatku.

Aj keď zvieratá mám rád a k prírode mám čoraz bližší vzťah, neboli to tie hlavné motivátory toho, aby som zradikalizoval svoje stravovanie. Fascinujúce na tom je to, že akonáhle sme na túto stravu prešli, tak nás začali zaujímať stále viac aj tie dve ostatné oblasti. Pozreli sme si pár dokumentov týkajúcich sa tejto tematiky. Dominion sme ale ani nedopozerali, je to fakt pre silné žalúdky.

Pozrime sa teda bližšie na tie tri hlavné oblasti jednotlivo.

Zdravie

Zdravie je veľký motivátor najmä ľudí v „pokročilejšom“ veku, keď si už telo povie, že má dosť tej každodennej driny, keď musí odbúravať všetky tie toxíny, ktoré do tela dávame. Nezabúdajme, že toxíny vznikajú aj pri vyprážaní, takže aj keď je síce vyprážaný karfiol vegánsky, nie je to moc ideálne jedlo, ak je našim cieľom skvalitnenie zdravia.

  • Zamýšľanie sa nad tým, čo jeme, čo si dávame do tela, aký to má dopad na naše zdravie, fungovanie a energetickú úroveň
  • Racionálna analýza jednotlivých potravín, vnímanie benefitov rastlinnej stravy
  • Dočasné, alebo trvalé odľahčenie organizmu prechodom na rastlinnú alebo RAW stravu
  • Nastáva prirodzená detoxikácia organizmu, netreba sa jej báť, konečne má telo možnosť dostať von toxíny, čo sa môže prejavovať vyrážkami, preháňaním, bolesťami hlavy a podobne

Odporúčané dokumenty: What the health, Game Changers

Vzťah k zvieratám

Ďaľšia oblasť je vzťah k zvieratám. Priznám sa, že ani mňa nikdy nenapadlo, že ako môžem mať doma mačku a psa a pritom konzumovať časti iných zvierat. Je to proste kultúra, ktorá určuje, čo je vhodné robiť a čo nie, sú to tie emócie, ktoré sa spájajú s konzumáciou určitých jedál, ktorých sa nechceme vzdať. Preto je pre nás nesmierne náročné predstaviť si, že v nedeľu nebudeme mať vývar, keďže to pre nás predstavuje rodinnú „pohodičku“, ktorú si pamätáme z detstva. Keď sa však nad tým zamyslíme hlbšie, prečo je to práve kura, prasa a krava? P

Prečo nám predstava konzumovať mačací syr, alebo psie párky pripadá odporná? Najmä, ak už tisíce štúdií dokázali, že konzumácia mäsa a živočíšnych výrobkov je absolútne nepotrebná pre zdravú stravu. Určite, ak sa človek dostane do situácie, keď nemá na výber, tak je to akceptovateľné, ale verte mi, je to skvelý pocit, nemať na tanieri niečo, čo predtým behalo po lúke.

  • Prístup k zvieratám ako k niečomu, čo nie je tu pre mňa, aby som to konzumoval
  • Ako môžeme mať radi niektoré zvieratá a iné si dáme na tanier?
  • Stav zvierat v chovoch je väčšinou katastrofický
  • Neprirodzené prostredie, v ktorom sú zvieratá vychovávané, sa odráža na kvalite stravy

Odporúčané dokumenty: Dominion

Životné prostredie

Posledná oblasť je vzťah k tejto planéte. Žijeme tu, ako keby nám bolo jedno, čo po sebe zanecháme. Neuvedomujeme si, že naše deti budú tie, ktoré budú musieť riešiť tie enormné problémy, ktoré zapríčiňujeme svojim bezohľadným prístupom. Stále rozprávame o tom, ako nám záleží, aby mali kvalitný život, ale zabúdame, že život sa odohráva v prostredí, ktoré stále viac a viac decimujeme aj tým, ako sa stravujeme. Áno, predstav si, že to, čo si dávaš na tanier, má ďalekosiahly vplyv na to, ako sa zaťažuje životné prostredie. Jeden steak „potrebuje“ na výrobu 3600 litrov vody. Jeden liter mlieka potrebuje cca 1000 litrov vody na výrobu. Ako je to možné? Pozri si odporúčaný dokument a skús aspoň občas vynechať ten „stejčík“ alebo „klobásku“. Prospeje to tebe, aj planéte. 🙂

  • Znečistenie prostredia, odpadové látky, ktoré obsahujú lieky a iné chemikálie sa dostávaju do pitných vôd
  • Znečistenie vzduchu
  • Kvôli chovu hovädzieho sa ničia pralesy, ktoré sú „pľúca“ našej planéty, podobne ako aj oceány
  • Vraždenie aktivistov v Južnej Amerike je veľký problém

Odporúčané dokumenty: Cowspiracy, Seaspiracy

Večerné reči #2 – Vegánsky trojuholník