buddha miska

Buddha miska je plná surovín, ktoré svojim umiestnením vytvárajú bruchu Buddhu. Je to skvelý obed alebo večera.

Pôvod Buddha misky

Nie je jasné odkiaľ pochádza termín Buddha miska a neexistujú žiadne prísne pravidlá, čo v nej má byť. Jediné, čo treba dodržať je, že je to miska plná rôznych jedál v malých porciách (obzvlášť zeleniny).

Niekto vraví, že hlavnou myšlienkou je pripomenúť si ako buddhistickí mnísi chodili s miskou a prijímali malé porcie jedla od ľudí. Iní hovoria, že Buddha miska predstavuje zdravé, vyvážené, ale prepchaté Buddhovo okrúhle bruško, ako vidíme na soške smejúceho sa Buddhu.

O Buddha miske sa dozviete veľmi rýchlo, keď sa stanete vegánom, pretože sa jedná o úžasnú misku plnú rastlinnej stravy.

Na túto Buddha misku budete potrebovať:

  • 1 tofu marinované
  • ryžové rezance
  • edamame alebo hrášok (mrazený)
  • kučeravý šalát
  • cvikla surová strúhaná
  • tamari (sójová omáčka)
  • jarná cibuľka

Ako na to:

  1. Tofu si nakrájame na tri pláty cca 1 cm hrubé, potom ich nakrájame na pásiky a nakoniec na kocky. Ak nemáte tofu marinované, ale natural, vytlačte z neho najskôr vodu kuchynskými utierkami a potom ho dajte na chvíľu marinovať do svojej obľúbenej zmesi korenia. Tofu opekáme na troške olivového oleja, kým nie je z každej strany prepečené do hneda.
  2. V ďalšom hrnci necháme variť vodu na ryžové rezance. Uvaríme ich podľa návodu, tie moje išli do vriacej vody na 3 min. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili
  3. Do ďalšieho hrnca dáme variť vodu a hodíme do nej edamame alebo hrášok na 3 min.
  4. Umyjeme, ošúpeme a nastrúhame si cviklu nahrubo. Ochutíme tamari omáčkou. Môžeme posypať sézamom.
  5. Na tanier dáme rezance, tofu, edamame, cviklu, čerstvý šalát, jarnú cibuľku a ochutíme tamari omáčkou, konopnými semienkami.
  6. K miske si dajte pikantný dip z tekvicových semienok. Recept naň nájdete tu.