Niečo k telke, z čoho nebudeš mať brucho ako Obelix? A v chladničke je len zelenina? Tak si vyber tú buľvu zeleru, čo tam skrývaš už druhý týždeň na zeleninovú polievku a sprav si z neho hranolky.

Prečo zeler

Možno sa to nezdá, ale táto nie veľmi krásna zelenina má skutočne veľa účinkov na naše zdravie. Tak napríklad:

  • Posilňuje imunitný systém – obsahuje množstvo vitamínu C a E
  • Pomáha pri zahlienení – presne to potrebujeme v tomto období
  • Znižuje cholesterol a krvný tlak
  • Podporuje zdravie čriev a trávenia – pôsobí preventívne pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva.
  • Pôsobí ako afrodiziakum – pomáha pri zníženom libide a podporuje mužskú potenciu. Pomáha, ak sa snažíte a nedarí sa vám otehotnieť.
  • Znižuje vplyv oxidačného stresu
  • Pôsobí antibakteriálne a antimykoticky – pomáha zbaviť sa v tele zápalov, zlepšiť zdravie kĺbov, ktoré môžu bolieť v dôsledku zápalu a opuchu, pomáhajú pri celkovej regenerácii organizmu a pôsobí preventívne pred vznikom ochorení.
  • Bojuje proti nespavosti

Čo budeme potrebovať:

  • 1 veľký koreň zeleru
  • 1 ČL korenia podľa chuti – my sme dali zemiačik a kurkumu (cesnak, kajenské korenie)
  • olivový olej

Ako na to

  1. Zeler si ošúpeme a nakrájame na hranolky
  2. Rozohrejeme rúru na 220 st.
  3. Do misy dáme nakrájané hranolky, pridáme olivový olej, korenie od oka a podľa chuti a poriadne premiešame. Ak máte radi pikantné pridajte si aj kajenské korenie.
  4. Pečte 30- 40 min a po desiatich minútach popretáčajte. Hranolky ukladajte tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Vtedy sa nepečú, ale dusia a sú potom mľandravé a mäkké.
  5. Vychutnajte si ich teplé 🙂

Zeler môžete použiť aj ako náhradu zemiakov vo vianočnom majonézovom šaláte. Šalát bude ľahší a možno si to ani nikto nevšimne 🙂