Pšenový bezlepkový koláč s čučoriedkami
Pšenový koláč si spravte z viacerých dôvodov. Je veľmi chutný a pšeno je veľmi zdravé. Je dobre stráviteľné, výživné, sýte a vhodné aj pre celiatikov. Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pšeno v priebehu storočí však nahradila ryža, zemiaky, cestoviny… Pritom tieto suroviny veľakrát nemajú ani polovicu z toho, čo ponúka pšeno.
Ako postupovať
Na začiatku si nezabudnite pšeno prepláchnuť. Zbavíte ho tým horkastej chuti. Pšeno dajte do hrnca a zalejte ho jednou plechovkou kokosového mlieka (400 ml). Priveďte k varu. Ak by ste to mali príliš husté, prilejte vodu. Ja som dávala ešte cca 50 ml. Pridajte obľúbené sladidlo (javorový sirup, datlový sirup, sladenka,…) a nechajte variť, kým nebude pšeno mäkké. Rozmixujte si čučoriedky so sladidlom. Uvarené pšeno dajte do tortovej formy a zalejte čučoriedkovou polevou. Upečte. Nechajte vychladnúť. Ozdobte mandľami, kokosom.
Koláč nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň je úžasný.
Čo budete potrebovať:
- 150g pšena
- 3 PL javorového sirupu do pšena
- javorový alebo datlový sirup do čučoriedok podľa chuti
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1/2 citróna
- 200 g mrazených čučoriedok
- kokos, oriešky na ozdobu
Ako na to:
- Pšeno prepláchnuť a dať variť do kokosového mlieka so sladidlom.
- Keď je uvarené natlačiť do tortovej formy.
- Rozmixovať čučky so sladidlom a vyliať na pšeno
- Rozohriať rúru na 160 st a dať piecť na 30 min
- Ozdobiť po vychladnutí
Ak ste si koláčik pripravili a chutil vám, pochváľte sa svojim výtvorom na sieťach a označte nás @rejoy.sk Radi vašu šikovnosť prezdieľame svetu a naučíme zas viac ľudí jesť rastliny.