Pšenový koláč si spravte z viacerých dôvodov. Je veľmi chutný a pšeno je veľmi zdravé. Je dobre stráviteľné, výživné, sýte a vhodné aj pre celiatikov. Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pšeno v priebehu storočí však nahradila ryža, zemiaky, cestoviny… Pritom tieto suroviny veľakrát nemajú ani polovicu z toho, čo ponúka pšeno.

Ako postupovať

Na začiatku si nezabudnite pšeno prepláchnuť. Zbavíte ho tým horkastej chuti. Pšeno dajte do hrnca a zalejte ho jednou plechovkou kokosového mlieka (400 ml). Priveďte k varu. Ak by ste to mali príliš husté, prilejte vodu. Ja som dávala ešte cca 50 ml. Pridajte obľúbené sladidlo (javorový sirup, datlový sirup, sladenka,…) a nechajte variť, kým nebude pšeno mäkké. Rozmixujte si čučoriedky so sladidlom. Uvarené pšeno dajte do tortovej formy a zalejte čučoriedkovou polevou. Upečte. Nechajte vychladnúť. Ozdobte mandľami, kokosom.

Koláč nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň je úžasný.

Čo budete potrebovať:

  • 150g pšena
  • 3 PL javorového sirupu do pšena
  • javorový alebo datlový sirup do čučoriedok podľa chuti
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1/2 citróna
  • 200 g mrazených čučoriedok
  • kokos, oriešky na ozdobu

Ako na to:

  1. Pšeno prepláchnuť a dať variť do kokosového mlieka so sladidlom.
  2. Keď je uvarené natlačiť do tortovej formy.
  3. Rozmixovať čučky so sladidlom a vyliať na pšeno
  4. Rozohriať rúru na 160 st a dať piecť na 30 min
  5. Ozdobiť po vychladnutí

Ak ste si koláčik pripravili a chutil vám, pochváľte sa svojim výtvorom na sieťach a označte nás @rejoy.sk Radi vašu šikovnosť prezdieľame svetu a naučíme zas viac ľudí jesť rastliny.