Predstav si maslovú chuť červenej fazule v kombinácii s curry omáčkou, paradajkami, karamelizovanou cibuľkou a cesnakom. Taká explózia chutí na tanieri. K nemu na zjemnenie ryžu alebo pita chlieb.

Ak ti na bežnom curry prekáža jeho pikantnosť, tu si v bezpečí. Sladké paradajky tlmia výraznú chuť a chili pokiaľ ho nepridáš tu vôbec necítiť. Rímsky kmín hodíš na olej a necháš ho popražiť, kým sa ti nerozvonia kuchyňa. Mätový olej pridáva jedlu sviežosť. Rozmixované paradajky vytvoria krémovú konzistenciu, potom sa pridá cibuľka, opečená na oleji a cesnak. Na rozdiel od Indickej kuchyne do jedál sa pridáva čerstvo mleté čierne korenie. Na varenie použite kokosový olej, ak sa oleju vyhýbate, použite vodu.

Recept je rýchly, uspokojujúci, zdravý a plný chuti. Hodí sa k nemu basmati ryža a zo zeleniny napríklad opečený karfiol.

Na lýbijské fazuľové curry budete potrebovať:

  • 2 PL kokosového oleja (rozdeliť)
  • 1 ČL rímskej rasce
  • špáradlo namočené do peppermint oleja (alebo sušená mäta)
  • 1 plechovka paradajok
  • 1 červená cibuľa (odlož si trochu aj na ozdobu)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček zeleninového vývaru (bujón DM)
  • 3 hrnčeky uvarenej červenej fazule
  • 2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • soľ
  • koriander
  • ryža

Ako na to:

  1. Rozpusti 1 PL kokosového oleja v hlbokej panvici. Pridaj rímsky kmín a opekaj 1 min, alebo kým nezacítiš vôňu. Dávaj pozor, aby si to nepripiekla.
  2. Pridaj mätu, alebo pomiešaj šparadlom namočeným v esenciálnom oleji. Vylej paradajky a pomiešaj. Sem tam premiešaj. Var 7 minút. Prelož do mixéra a vymixuj dohladka.
  3. Na panvicu daj ďalšiu lyžicu kokosového oleja, pridaj cibuľu opekaj 5 min a cesnak ďalších 5 min.
  4. Pridaj vývar, rozmixovanú paradajkovú omáčku, fazule, soľ a korenie.
  5. Miešaj neprikryté na nízkom plameni 15 min. Ochutnaj a prispôsob si.
  6. Ozdob koriandrom a červenou cibuľkou. Podávaj s basmati ryžou.