Čo s celým veľkým karfiolom? Upečte si ho s týmto fantastickým výpekom a budete sa olizovať až za ušami.

Na výpek budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru 
  • ⅓ hrnčeka sójovej omáčky 
  • 1 PL javorového sirupu
  • 3 ČL teriyaki omáčky (al. vegan worcester) 
  • 2 ČL cesnakového prášku
  • 2 ČL cibuľového prášku 
  • 1 ČL sušenej petržlenovej vňate
  • ¾ ČL tymiánu
  • 1 ČL údenej papriky 
  • ¼ ČL korenia
  • 5 PL kukuričného škrobu 
  • ½ hrnčka vody

Karfiol a spol.

  • 1 celý karfiol (odstráň listy a trčiacu stopku) 
  • 4 veľké mrkvy nakrájané na kúsky 
  • 4 stredne veľké zemiaky – ošúpané a nakrájané na kocky
  • ½ hrnčeka zeleninového vývaru

Ako na to

Výpek

  1. V stredne veľkom hrnci zmišajte dokopy všetky ingrediencie na výpek OKREM kukuričného škrobu a vody
  2. Priveďte k varu a potom stiahnite na nízky stupeň, nechajte bublať 5 minút. Dajte preč z ohňa.
  3. V druhej miske zmiešajte kukuričný škrob a vodu, aby ste si spravili zahusťovadlo.
  4. Keď už výpek nevrie, pomaly primiešajte zmes škrobu a miešajte, aby vám nevznikli hrčky.
  5. Výpek začne hustnúť. Vráťte hrniec späť na sporák a nechajte 3 min prevrieť.

Karfiol, mrkva a zemiaky

  1. Rúru predhrejte na 230 st
  2. Dajte na plech zemiaky, mrkvu. Do stredu dajte karfiol. Nepreplňte plech. Nech sa to nedusí, ale pečie.
  3. Otočte karfiol naopak a k hlúbiku nalejte 1/3 výpeku. Poriadne karfiolom zatraste, nech stečie všade.
  4. Postavte karfiol na plech, už hlavou hore a ponatierajte ho výpekom, kľudne polovicou.
  5. Na dno plechu vylejte ½ hrnčeka zeleninového vývaru.
  6. Na zemiaky a mrkvu vylejte výpek, nejaký si ešte nechajte na potieranie počas pečenia
  7. Plech prikryte alobalom a pečte 40 min. Počas tejto doby môžete karfiol potierať výpekom.
  8. Odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút. Ja som ešte potierala výpekom z plechu.
  9. Podávajte teplé so šalátom.