Už ste skúšali čiernu šošovicu? Ak nie, tak dokonalý spôsob ako ju ochutnať je curry z beluga šošovice.

Prečo beluga

Šošovica je skvelý zdroj bielkovín a tiež zdravých tukov. Pre nás, ľudí na rastlinnej strave je preto dokonalou náhradou za mäso. Beluga je spomedzi všetkých strukovín jedným z najlepších zdrojov cenných bielkovín, obsahuje minimum tukov

Je výdatným zdrojom vlákniny. Jej význam spočíva v dvoch bodoch – plní žalúdok, keďže dokáže zväčšiť svoj objem v tekutom prostredí, a tak odďaluje pocit hladu. Konzumácia čiernej šošovice výborne vplýva aj na srdcovo-cievnu sústavu. Veľa vlákniny (najmä rozpustnej) znižuje hladinu cholesterolu a vysoký obsah draslíka zas ovplyvňuje zníženie vysokého krvného tlaku.

Budeme potrebovať:

  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL zázvoru nakrájaného nadrobno alebo nastrúhaného
  • 2 malé mrkvy nakrájané na kolieska
  • 1 a pol žltej curry pasty alebo curry korenie
  • 300 g beluga šošovice
  • 400 ml konzervovaných paradajok
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 batát nakrájaný na kocky (ošúpaný)
  • 2 hrnčeky baby špenátu
  • soľ a korenie
  • 2 PL limetkovej šťavy

ako na to:

  1. Rozohrejte kokosový olej na panvici. Dajte naň cibuľu, cesnak, zázvor a mrkvu a opečte
  2. Pridajte curry pastu a uvarenú beluga šošovicu nechajte povariť. Pridajte paradajky, kokosové mlieko a polovičku zeleninového vývaru. Pomiešaj a priveď k varu. Var cca 25 min, postupne prilievaj zvyšok vývaru.
  3. Pridaj na kocky pokrájaný batát a nechaj variť ďalších 15 minút. Skontroluj, či je batát uvarený a curry by medzitým už malo byť pekné krémové. Ochutnaj a pridaj soľ, korenie a limetkovú šťavu podľa chuti. Pridaj špenát a ešte chvíľu povar, kým zmäkne. Ak by bolo curry veľmi husté prilej vodu.
  4. Na curry si pridaj rastlinný jogurt, petržlenovú alebo koriandrovú vňať a sézamové semienka. Podávaj s ryžou alebo plackou naan alebo ho použi ako plnku do tortillovej placky.

Dobrú chuť!

Ak ti naše recepty chutia, nezabudni nás označiť v stories na Instagrame alebo Facebooku @rejoy.sk Radi tvoje kuchárske umenie prezdieľame svetu a rozšírime tak povedomie o rastlinnej strave.