Guláš predsa musí byť a takto pred letom si nacvičiť fazuľový s tempehom nie je vôbec od veci. My máme fazuľu u nás doma veľmi radi, no nie vždy sa mi chce ju namáčať a potom neviem, čo s ňou. Tentokrát bolo jasné, že sa bude robiť guláš a aby bol „silnejší“, pridali sme doň aj tempeh.

Čo budeme potrebovať:

  • 1 hrnček červenej fazule namočenej vopred
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 smažený tempeh na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 3 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky
  • 1/2 červenej papriky na malé kúsky
  • 2 mrkvy na malé kúsky
  • 1 čl curry korenia
  • 2 čl sladkej papriky
  • 1 čl údenej papriky
  • 1 čl drvenej rasce
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čl sušeného cesnaku
  • gulášové korenie a chili (podľa chuti)
  • konzerva paradajok
  • soľ a čierne korenie

Ako na to:

  1. Namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť aspoň na hodinu. Po hodine pridáme k nej mrkvu, zemiaky.
  2. Kým sa suroviny varia, vedľa na panvici si osmažíme na olivovom oleji cibuľu, papriku so všetkými koreninami. Dávame pozor, aby nám paprika nezhorela. Pridáme pretlačený cesnak a nakrájaný tempeh, popražíme a zalejeme troškou vody.
  3. Hustotu gulášu si prispôsobte ako máte radi, ak máte v hrnci s fazuľou veľa vody, odlejte. Pridajte obsah panvice k fazuli a dolejte aj paradajky z konzervy. Varte, kým nie je všetko mäkké.
  4. Ak chcete, guláš si zahustite múkou alebo škrobom, ale nám vyšiel taký, že v ňom lyžica stojí 🙂
  5. My sme si k nemu dali opečený bezlepkový kurkumový lavaš, ale kludne si ho dajte s chlebíkom alebo vegánskou knedľou 🙂