Samozrejme všetci už poznáme orieškové maslá, ale čo tak niečo, čo sa totálne hodí k letu a na osvieženie šalátov, či pečenej zeleniny, čo navyše obsahuje zdravé tuky?

Tekvicové semienka

Majú nižšiu energetickú hodnotu ako iné dobroty a podporujú chudnutie. Odvodňujú organizumus, znižujú zlý cholesterol a čistia tráviaci trakt.

Obsahujú najmä vitamíny skupiny B – B17, majú protinádorové účinky. Slúžia ako prevencia proti chrípke. Semienka sú bohaté na cucurbitacíny, zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, ale aj esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6 či aminokyseliny.

Ako si pripraviť maslo z jadierok?

čas na prípravu: 15 min

pečenie: 20 min

čas celkom: 35 min

Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky nesolených tekvicových jadierok
  • 1/2 čl soli pridávajte postupne a ochutnávajte
  • 1 čl olivového oleja (ak bude treba)
  1. Predhrejte si rúru na 150 st.
  2. Na pečiaci papier vysypte jadierka a rovnomerne ich rozložte. Pečte 15 min a často ich premiešavajte. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
  3. Jadierka presypte do nádoby k tyčovému mixéru a rozmixujte. Najskôr pulzami a postupne mixujte plynulo.
  4. Nezabudnite zoškrabávať zo stien maslo. Chvíľu to potrvá, kým sa začne z mrveničky tvoriť maslo. Dajte tomu čas. Celé mi to zabralo tak 15-20 min, kým mi vzniklo maslo.
  5. Keď sa vám zmes bude zdať veľmi suchá napriek dlhému mixovaniu, pridajte olej.
  6. Napokon pridajte čajovú lyžicku soli a premiešajte.
  7. Preložte do sklenenej nádoby.

pozn. Skladujte v chladničke do 2 mesiacov, pri izbovej teplote spotrebujte do 2 týždňov

použitie:

  • do smoothie
  • k ovociu
  • na kašu
  • dip
  • na toast
  • na cookies
  • do čokoládových koláčikov
  • na pečenú zeleninu