Tieto vegánske banánové lievance z ovsených vločiek sú jednoduché na prípravu, len z pár ingrediencií a zvládnete ich urobiť za 15 minút.

ovsené banánové lievance podávajte s čerstvým ovocím

Jednoduché vegánske banánové lievance sú bez múky, z ovsených vločiek, bez vajíčok, bez kravského mlieka a jednoduché na miešanie, že to zvládnu aj deti.

Máte dve možnosti. Môžete cesto urobiť v mixéri alebo premiešať jednoducho v mise, do cesta môžete prihodiť aj kúsky čokolády, oriešky alebo ovocie.

Tento recept sa dá urobiť aj s vynechaním niektorých prísad, len z 3 a to sú: vločky, banán a mlieko. Ale ak chcete skutočne nadýchaný výsledok, pridajte aj kukuričný škrob, prášok na pečenie, škoricu, vanilku. Väčšinu z nich aj tak máte doma, tak neleňošte.

Tieto lievance sú bez múky, takže sú ľahšie a nadýchanejšie ako bežné ťažké vysmážané lievance.

Základné info k receptu

  • Sladené banánmi a javorovým sirupom
  • Papať môžete už za 15 minút
  • Vegánske, ak použijete ovsené vločky bez lepku, tak aj bezlepkové.
  • Majú málo tukov a veľa vlákniny.
  • Bez pridaného oleja, či vajíčok a kravského mlieka (na pečenie môžete použiť kokosový olej)
  • Môžete ich zmraziť alebo skladovať v chladničke (3-4 dni), ak ich ovšem nezjete hneď.
  • Máte hnedé banány? Tie sú presne to pravé na tento recept!

Ako pripraviť banánové lievance

Máte dve možnosti. Buď si v mixéri rozmixujete ovsené vločky na múku a pridáte ostatné ingrediencie do mixéra alebo si rozmixované vločky dáte do misy a vymiešate si cesto v mise. Ak sa vám nechce čistiť mixér od cesta, vyberte si druhú možnosť.

Ak máte dobrú nepriľnavú panvicu, môžete olej úplne vynechať.

Čím poliať banánové lievance

  • Javorovým alebo datlovým sirupom
  • Orieškové maslo a kúsky banánu, či iného ovocia
  • Bleskový džem z lesného ovocia
  • Čokoládová tahini poleva
  • Kokos
  • Kokosová šľahačka

Čo budeme potrebovať na banánové lievance:

  • 1,5 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 veľký zrelý banán alebo dva menšie
  • 1 hrnček mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilky
  • 1 ČL škorice

Ako na to:

  1. Pripravte si cesto (mixér): Vložte vločky do mixéra a rozmixujte na jemnú konzistenciu. Pridajte ostatné prísady a mixujte, kým nedosiahnete hladné cesto.
  2. Pripravte si cesto bez mixéra: Použite ovsenú múku, alebo si urobte múku z ovsených vločiek v mixéri alebo kuchynskom robote. Roztlačte banán v miske, potom pridajte ovsenú múku a ostatné prísady a premiešajte až kým nedosiahnete hladké cesto.
  3. Nahrejte panvicu.
  4. Na panvicu dajte jemne kokosový olej. Ak máte dobrú panvicu, na ktorú sa neprichytáva jedlo, nemusíte olej používať. Opekajte lievance minútu, nakuknite, či už nie sú opečené a ak sú potom otočte. A opečte z druhej strany
  5. Podávajte. My ich máme radi preliate javorovým sirupom s čerstvým ovocím a orieškovým maslom

POZNÁMKY

Veľkosť: Z uvedeného množstva spravíte 9 menších lievancov. My máme radi takú klasickú lievancovú veľkosť, ak máte radšej americký štýl palaciniek, vyjde vám tak 7 ks. Nakŕmiť tak môžete 2-3 osoby, závisí od ich apetítu, a či je to večera alebo len snack. Ak chcete verziu s menej kalóriami a úplne bez cukru vynechajte javorový sirup.

Zmrazovanie: Ak budete lievance mraziť, uložte ich najskôr vedľa seba na papier na pečenie a po zmrznutí ich preložte do nádoby. Nezlepia sa vám. V mrazničke vám vydržia 3-4 mesiace. Znovu ohriať ich môžete po rozmrazení pri izbovej teplote napríklad aj v hriankovači.

Ak ste si tieto lievance pripravili, nezabudnite sa nimi pochváliť na sociálnych sieťach IG a FB a označte nás @rejoy.sk a my radi prezdieľame váš príspevok.