Bezlepkové vegan lievance
Tieto vegánske banánové lievance z ovsených vločiek sú jednoduché na prípravu, len z pár ingrediencií a zvládnete ich urobiť za 15 minút.
Jednoduché vegánske banánové lievance sú bez múky, z ovsených vločiek, bez vajíčok, bez kravského mlieka a jednoduché na miešanie, že to zvládnu aj deti.
Máte dve možnosti. Môžete cesto urobiť v mixéri alebo premiešať jednoducho v mise, do cesta môžete prihodiť aj kúsky čokolády, oriešky alebo ovocie.
Tento recept sa dá urobiť aj s vynechaním niektorých prísad, len z 3 a to sú: vločky, banán a mlieko. Ale ak chcete skutočne nadýchaný výsledok, pridajte aj kukuričný škrob, prášok na pečenie, škoricu, vanilku. Väčšinu z nich aj tak máte doma, tak neleňošte.
Tieto lievance sú bez múky, takže sú ľahšie a nadýchanejšie ako bežné ťažké vysmážané lievance.
Základné info k receptu
- Sladené banánmi a javorovým sirupom
- Papať môžete už za 15 minút
- Vegánske, ak použijete ovsené vločky bez lepku, tak aj bezlepkové.
- Majú málo tukov a veľa vlákniny.
- Bez pridaného oleja, či vajíčok a kravského mlieka (na pečenie môžete použiť kokosový olej)
- Môžete ich zmraziť alebo skladovať v chladničke (3-4 dni), ak ich ovšem nezjete hneď.
- Máte hnedé banány? Tie sú presne to pravé na tento recept!
Ako pripraviť banánové lievance
Máte dve možnosti. Buď si v mixéri rozmixujete ovsené vločky na múku a pridáte ostatné ingrediencie do mixéra alebo si rozmixované vločky dáte do misy a vymiešate si cesto v mise. Ak sa vám nechce čistiť mixér od cesta, vyberte si druhú možnosť.
Ak máte dobrú nepriľnavú panvicu, môžete olej úplne vynechať.
Čím poliať banánové lievance
- Javorovým alebo datlovým sirupom
- Orieškové maslo a kúsky banánu, či iného ovocia
- Bleskový džem z lesného ovocia
- Čokoládová tahini poleva
- Kokos
- Kokosová šľahačka
Čo budeme potrebovať na banánové lievance:
- 1,5 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 veľký zrelý banán alebo dva menšie
- 1 hrnček mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
- 2 PL javorového sirupu
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilky
- 1 ČL škorice
Ako na to:
- Pripravte si cesto (mixér): Vložte vločky do mixéra a rozmixujte na jemnú konzistenciu. Pridajte ostatné prísady a mixujte, kým nedosiahnete hladné cesto.
- Pripravte si cesto bez mixéra: Použite ovsenú múku, alebo si urobte múku z ovsených vločiek v mixéri alebo kuchynskom robote. Roztlačte banán v miske, potom pridajte ovsenú múku a ostatné prísady a premiešajte až kým nedosiahnete hladké cesto.
- Nahrejte panvicu.
- Na panvicu dajte jemne kokosový olej. Ak máte dobrú panvicu, na ktorú sa neprichytáva jedlo, nemusíte olej používať. Opekajte lievance minútu, nakuknite, či už nie sú opečené a ak sú potom otočte. A opečte z druhej strany
- Podávajte. My ich máme radi preliate javorovým sirupom s čerstvým ovocím a orieškovým maslom
POZNÁMKY
Veľkosť: Z uvedeného množstva spravíte 9 menších lievancov. My máme radi takú klasickú lievancovú veľkosť, ak máte radšej americký štýl palaciniek, vyjde vám tak 7 ks. Nakŕmiť tak môžete 2-3 osoby, závisí od ich apetítu, a či je to večera alebo len snack. Ak chcete verziu s menej kalóriami a úplne bez cukru vynechajte javorový sirup.
Zmrazovanie: Ak budete lievance mraziť, uložte ich najskôr vedľa seba na papier na pečenie a po zmrznutí ich preložte do nádoby. Nezlepia sa vám. V mrazničke vám vydržia 3-4 mesiace. Znovu ohriať ich môžete po rozmrazení pri izbovej teplote napríklad aj v hriankovači.
Ak ste si tieto lievance pripravili, nezabudnite sa nimi pochváliť na sociálnych sieťach IG a FB a označte nás @rejoy.sk a my radi prezdieľame váš príspevok.