red tomatoes on board
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Domáca paradajková salsa je najlepšia! Tento recept zvládnete s nakrájanými domácimi paradajkami, čili fliačkami (alebo papričkami), červenou cibuľkou, koriandrom a limetkou. Jedzte ju čerstvú s krekrami, tortilla chipsami alebo wrapom.

Aké paradajky použiť  

Čerstvú salsu robte ideálne z tvrdých paradajok, ktoré nie sú vodnaté. Môžete samozrejme použiť hociaké paradajky, ale tie tvrdšie sa na hodia najviac.

Ako pripraviť a skladovať čerstvú salsu

Toto je jednoduchý recept, ktorý zvládnete doma ľavou zadnou. Potrebujete iba nakrájať paradajky, čili, cibuľu, koriander, trochu limetkovej šťavy a koreniny.

Keďže je táto salsa čerstvá a nekonzervujeme ju, vydrží tak dlho, ako dlho vydržia nakrájané paradajky. Najlepšie bude, keď ju hneď zjete.

Ako servírovať paradajkovú salsu

Použite ju ako dip na tortilové chipsy alebo semienkové krekry. Podávajte ju k tacos, quesadillám, alebo uvarenej fazuli.

grilled quesadilla on the wooden board
Photo by ROMAN ODINTSOV on Pexels.com

Čo ak nemám: 

Toto je tradičný recept, ale je prirodzené, že každý máme iné chute a iný obsah chladničky, tak si salsu prispôsobte svojej situácii.

  • Nemáte tvrdé rímske paradajky? Použite cherry rajčinky, prerežte ich napolovicu a vytlačte z nich trochu šťavy, kým začnete krájať na drobnejšie.
  • Nechutí vám koriander? Vynechajte ho.
  • Nemáte limetky? Použite citrón. Nebude chutiť rovnako, ale veľa salsí je s citrónom.
  • Nemáte radi pálivé? Dajte menej čili, alebo aj žiadnu.
  • Nemáte červenú cibuľu? Použite žltú, šalotu, jarnú cibuľku alebo akúkoľvek inú, akú máte po ruke

Čerstvá paradajková salsa

Príprava 15 min

Celkový čas: 15 mins

Porcií: 12-16

Množstvo: 3 až 4 hrnčeky

Čo budeme potrebovať:

  • 3 stredne veľké paradajky (cca 450g) bez stopiek
  • 1/2 stredne veľkej červenej cibule
  • 1 jalapeno paprička, alebo chili alebo chili fliačiky (podľa chuti)
  • šťava z 1 limetky
  • 1/2 hrnčeka nakrájaného koriandra
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • štipka oregana 
  • štipka mletej rasce

Ako na to:

  1. Pripravte si prísady. Nakrájajte nahrubo paradajky, chili a cibuľu. Ak používate čerstvú chili buďte opatrní, použite rukavice, dajte pozor, aby ste si nechytili nos alebo oči. Nezabudnite si poriadne umyť ruky mydlom. Vyrežte žily a dajte preč semienka.
  2. Pripravte salsu. Dajte všetko do mixéra alebo do misy. My sme robili v mixéri. Niekoľkokrát stlačte pulz, aby ste z toho nemali kašu. Ak mixér nemáte, spracujte si salsu v rukách. Nakrájajte podľa uváženia nadrobno.
  3. Prikoreňte. Dajte do misy, pridajte soľ, mleté čierne korenie. Ak ste to prehnali so štipľavým pridajte paradajky. Ak je to málo pálivé, pridajte ešte chili alebo rascu.
  4. Ak chcete môžete sa do nej pustiť, alebo ju nechajte pri izbovej teplote hodinu sa „užrať“ nech sa chute prepoja.
  5. Podávajte so semienkovým chlebíkom, s krekrami, tortillou, tacos, burritos, quesadillou alebo s fazuľkami. V chladničke vydrží do 5 dní, ale najlepšia je hneď.

Obrázky sú tentokrát ilustratívne, nestihla som ju ani odfotiť 🙂