Bazalkové pesto
Keď mi susedka napísala, že majú veľa bazalky, či si vezmem, neváhala som. Mať v chladničke domáce pesto, v ktorom viem, čo je, navyše je úplne čerstvé je DOKONALOSŤ a hneď máte vybavený aj obed.
Z celého postupu najdlhšie trvalo ošklbanie lístkov z hrubých stoniek. Berte to ako formu meditácie
- 180g bazalkových lístkov zbavených hrubých stoniek
- 90g kešu orieškov nahrubo nasekať
- 6 strúčikov cesnaku
- 350 ml olivového oleja
- Soľ podľa chuti
Lístky umyjeme, vysušíme v odstredivke na šalát. Dáme do mixéra alebo mažiara. Pridáme pretlačený cesnak, oriešky, trošku soli. Začneme mixovať a postupne prilievame olej.
Mixujeme tak, aby tam čiastočky ostali, nie úplne na kašu
Pesto sa hodí na ryžu, cestoviny, bagetu, ja by som ho jedla aj k pečeným zemiakom
Pingback: Domáce vegan bágle (žemle)