Air fryer alebo horkovzdušná fritéza je jednou z najpopulárnejších nových technológií, ktorá sa používa na prípravu jedál. Keďže je jej plný internet a milujem variť, rozhodla som sa preťuknúť si tento spotrebič, či ho náhodou „nepotrebujem.“

Čo je horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná friteza (anglicky „air fryer“) je moderný kuchynský spotrebič, ktorý umožňuje prípravu jedla pomocou horúceho vzduchu. Táto technológia funguje na princípe cyklického ohrevu vzduchu, ktorý sa pomocou ventilátora a vyhrievacieho prvku tlačí cez jedlo. Tým sa zabezpečí rovnomerné a chrumkavé varenie bez použitia veľkého množstva oleja, ktorý sa bežne používa pri klasickom smažení a ako vieme, smaženie nie je práve najzdravšia metóda prípravy jedla.

Zdravšie varenie?

Horkovzdušné fritézy sú často označované ako zdravá alternatíva klasického smaženia, pretože umožňujú prípravu jedla s nižším obsahom tuku a kalórií. Tento spôsob prípravy jedla taktiež umožňuje ovládanie teploty a času varenia, čo pomôže pri sledovaní si prípravy jedla a dokonalejšiemu výsledku. Aspoň tak by to malo byť.

Použitie horkovzdušnej fritézy

Horkovzdušné fritézy sa používajú na prípravu rôznych druhov jedál vrátane hranoliek, kuracieho mäsa, zeleniny, krehkého cesta a mnohých ďalších. Považujú sa preto za pohodlné a rýchle riešenie pre ľudí, ktorí majú radi chrumkavé a varené jedlo, ale snažia sa znížiť množstvo tuku v ich strave.

Čo by ste mali vedieť pred kúpou

  1. Je hlučná
  2. Vytvára množstvo pary
  3. Teplotný rozsah je zvyčajne od 80 do 200 stupňov Celzia
  4. Jedlo počas prípravy nevidíte
  5. Zaberá veľa miesta
  6. Nie je vhodná na prípravu potravín v cestíčku
  7. Niektoré potraviny stále vyžadujú pridanie oleja
  8. Vnútro je z nepriľnavého materiálu

Zvážte všetky tieto okolnosti pred kúpou.

Čo hovoria experti?

Sharon Franke je odborníčka na kuchynské potreby. Viac ako 30 rokov bola zodpovedná za testovanie a hodnotenie všetkého od drevených lyžíc až po inteligentné chladničky v magazíne Good Housekeeping.

V skratke povedané, hovorí, že ju nepotrebujete: „Môžete ľahko pripraviť krokety z kuracieho mäsa, cuketové hranolky alebo cibuľové krúžky v spotrebiči, ktorý už máte: v rúre.“

Podľa odborníčky na spotrebiče, Samanthy Cooper, „air fryerysú hlučné … nerobia nič podstatne lepšie ako rúra … a tiež vyžadujú presun toastera a kávovaru na vyššiu poličku.“ 😀

Takže aj nadšenci technológií z Wirecutter tvrdia, že „po viac ako 35 hodinách výskumu a testovaní air fryerov ich pre väčšinu ľudí nedoporučujeme … myslíme si, že sú príliš drahé vzhľadom na to, čo vám poskytnú.

Cenová hladina

Teplovzdušné fritézy dnes nájdete u väčšiny výrobcov. Sú rôzne ceny, rôzny výkon a veľkosť, hlučnosť. Kliknutím na názov obrázku budete presmerovaní na stránku predajcu.

  • najlacnejšie varianty (50 – 107 Eur)
  • ekonomická stredná trieda (od 80 do 200 Eur)
  • luxusné varianty (viac ako 200 Eur)

Veľkosť fritézy

Rozhodovať by ste sa mali podľa toho, či budete fritézu odkladať po každom použití, teda ju budete prenášať, alebo si ju necháte na kuchynskej linke. V tom prípade by ste mali dbať aj na jej dizajn a na to, či štýlovo sadne do vašej kuchyne.

Fritézy majú objem nádoby od 0,5 l do cca 6,5 l. Dôležité je, pre koľkých ľudí plánujete jedlo pripravovať. Vychádzajte z toho, že 2,5 l objem je postačujúci pre 4 osoby, čo je približne 1,4 kg hranoliek.

Výkon

Air fryer fritézy majú nižšiu energetickú náročnosť ako fritovanie v oleji, preto nie je potrebný až taký výkon. Obvykle sa pohybuje v rozmedzí od 1000 W do vyššieho výkonu, zvyčajne od 1400 do 1500 W. Ak je to možné, vyberte si model s reguláciou teploty alebo výkonu.

Filter

Pri smažení dochádza k tvorbe pary, ktorá obsahuje aj tuky (v prípade prípravy kurčaťa alebo bravčového mäsa sa uvoľňuje aj mastná šťava), ktorá môže negatívne ovplyvniť fritézu aj vašu kuchyňu. Je preto dôležité zistiť, či má fritéza zabudovaný pachový alebo dokonca dymový filter, ktorý by mal byť ľahko dostupný a ľahko omyvateľný alebo vymeniteľný.

Čistenie

Hoci pri príprave jedla v teplovzdušnej fritéze sa používa iba malé množstvo oleja, jej čistenie by nemalo byť náročné. Vnútorné hrnce sa u teplovzdušných fritéz dajú jednoducho vybrať a umyť. Často sú aj vhodné na umývanie v umývačke riadu. Ak sa fritéza nedá ľahko rozobrať, môže byť náročné udržiavať ju v dobrom stave dlhodobo.

Cena

Ceny horkovzdušných fritéz sa pohybujú od cca 50 Eur u tých najlacnejších modelov až po 400 eur pri luxusných „mašinách“.

Plusy horkovzdušnej fritézy

Ak budete horkovzdušnú fritézu používať správne, ponúkne mnoho zdraviu prospešných benefitov (oproti klasickému vyprážaniu na oleji)

Môže pomôcť pri znižovaní hmotnosti

Jedenie smažených potravín sa priamo spája s vyšším rizikom obezity. Dôvodom je, že smažené jedlá majú často vysoký obsah tuku a kalórií.

Jedlo pripravené v air-fryeri a zníženie pravidelného príjmu nezdravých olejov samozrejme môže podporiť chudnutie.

Pri používaní fritézy s horúcim vzduchom odpadá možnosť, že sa obaríte horúcim olejom. Rovnako vzniká odpad vo forme spečeného oleja, ktorý mnoho ľudí dodnes nevie správne odstrániť a vylievajú ho do výlevky.

Air-fryery znižujú riziko tvorby toxického akrylamidu

Smaženie jedla v oleji spôsobuje vznik nebezpečných zlúčenín, ako je napríklad akrylamid. Táto zlúčenina sa tvorí v určitých potravinách pri metódach varenia pri vysokej teplote, ako je práve smaženie.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny sa akrylamid môže spájať s rozvojom niektorých druhov rakoviny, vrátane endometrie (zhubný nádor vnútornej výstelky dutiny maternice), vaječníkov, pankreasu, prsníka a pažeráka. Ďalšie štúdie dôveryhodných zdrojov tiež naznačujú súvislosť medzi akrylamidom príjímaným potravou a rakovinou obličiek, endometrie alebo vaječníkov, hoci výsledky nie sú jednoznačné.

Prechodom na air-fryer môžu ľudia znížiť riziko prítomnosti akrylamkraidu v ich jedle.

Používaním air-fryeru na prípravu pokrmov sa znižuje riziko tvorby toxického akrylamidu, čo prispieva k zdravšiemu stravovaniu a môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie. Toto porovnanie však platí ak prechádzate z fritovania v oleji na fritovanie horúcim vzduchom. Treba si uvedomiť, že sú aj oveľa zdravšie spôsoby prípravy jedla ako je pečenie v rúre bez oleja alebo naše obľúbené parenie.

V dnešnej dobe sú elektrické parné hrnce cenovo dostupné a vďaka viacerým poschodiam si dokážete urobiť plnohodnotné jedlo za pár minút času. My parný hrniec využívame pravidelne, aj na prípravu ryže, dajú sa v ňom dokonca pripraviť aj muffiny. Na jedno poschodie si dáte zeleninu, na dalšie zemiaky alebo ryžu a ostane vám priestor aj pre špenát, či iné zelené vňate. Rovnako môžete na pare pripraviť ovocie, ako parené jablká so škoricou alebo hrušky. Z parákov, ktoré sú dostupné, vyberám tieto. Kliknutím na obrázok vás presmeruje na stránku predajcu.

Zdravotné riziká horkovzdušnej rúry

Hoci air-fryery majú svoje výhody, majú tiež svoje mínusy ako sú napríklad tieto:

Horkovzdušná fritéza nezaručuje zdravé stravovanie

Horkovzdušné fritézy ponúkajú zdravšiu prípravu jedla ako fritovanie v oleji, ale až úplné obmedzenie smažených jedál môže človeku výrazne prospieť.

To, že vymeníte smažené jedlá za tie z air-fryera (horkovzdušnej fritézy) vôbec nezaručuje zdravú stravu.

Pre zlepšenie zdravia by ste sa mali zamerať na jedálniček plný zeleniny, ovocia, strukovín, zdravých semien a orechov. Ale povedzme si to inak:

Kým horkovzdušné fritézy zázračne zdravšiu stravu z hlboko smaženého neurobia, určite pomáhajú znížiť množstvo tukov. Zdravie vám neprinesie jeden spotrebič a už vôbec nie horkovzdušná fritéza, takže nezabudnite, že zdravá strava súvisí hlavne s príjmom množstva čerstvej zeleniny a ovocia. Platí, že čím menšia tepelná príprava, tým lepšie pre vás.

Air-fryery môžu vytvárať ďalšie škodlivé zlúčeniny

Hoci horkovzdušné fritézy znižujú pravdepodobnosť tvorby akrylamidu, môžu sa stále vytvoriť iné potenciálne škodlivé zlúčeniny.

Riziko vzniku akrylamidov pri používaní stále je, ale vznikajú aj polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny. Tie môžu vzniknúť pri vysokoteplotnom varení mäsa.

Tieto zlúčeniny sa podľa Národného inštitútu rakoviny spájajú s príčinou vzniku rakoviny.

Vedci však musia naďalej pracovať na ďalšom výskume, aby objasnili presný vzťah medzi air-fryerom a týmito zlúčeninami.

Air-fryery nezaručujú zdravé jedlo

V air-fryery dokážete pripravovať jedlá zdravšie ako smažené, ale nezabúdajte, že smažené jedlo je stále smažené jedlo. Pri nadmernom varení s olejom vždy budú existovať vplyv na vaše zdravie. Preto je dôležité pamätať si, že zdravá strava by mala zahŕňať rôznorodosť potravín a menej smažených jedál, aj keď sú pripravené v air-fryeri.

Na záver

Dopad na zdravie jedál pripravených v air-fryeri je momentálne obmedzený, ale odborníci vo všeobecnosti odporúčajú obmedziť príjem smažených jedál.

To, že ste pripravili jedlo v horkovzdušnej fritéze, neznamená, že je zdravšie ako všetky ostatné jedlá. Nezabúdajte do svojej prípravy jedla zaradiť aj iné spôsoby varenia pre optimálne zdravie ako je napríklad príprava na pare, či sušenie alebo surová strava.

Ak ste si vyhodnotili, že máte záujem o kúpu air-fryera, nájdete ich v kamenných obchodoch alebo si môžete vybrať online, napríklad tie, ktoré máte horeuvedené v článku. Stačí kliknúť na názov produktu a zobrazí sa vám podrobný opis s cenou.

Iné možnosti varenia zahŕňajú pečenie v rúre, parenie, sušenie, kvasenie, pečenie a restovanie jedál na panvici. Rôznorodosť skladby potravín a zdravé spôsoby prípravy jedla vám určite pomôžu dosiahnuť zdravšiu stravu a budete sa cítiť lepšie.