Úvod

Meditácia je jednou z najstarších foriem relaxácie a hľadania vnútorného pokoja. V posledných rokoch získala obrovskú popularitu aj v západných krajinách, kde je stále viac ľudí, ktorí hľadajú spôsoby, ako nájsť rovnováhu v neustále a rýchlo sa meniacom svete. Jednou z unikátnych druhov meditácie, ktorá kombinuje pohyb s vnútorným pozorovaním, je meditácia počas chôdze.

Prečo začať s meditáciou počas chôdze

Meditácia počas chôdze nám umožňuje prepojiť naše telo a myseľ, dosiahnuť vnútorný pokoj a súčasne posilniť naše telo. Je to ideálna forma meditácie pre tých, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo chcú vyskúšať nové formy meditácie. Je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spojenie meditácie a fyzickej aktivity, čo môže byť prospešné pre zlepšenie fyzického aj mentálneho zdravia.

Ako začať s meditáciou počas chôdze

  1. Výber správneho prostredia: Parky, lesy alebo tiché ulice sú ideálne. Pokojné prostredie vám umožní lepšie sa sústrediť.
  2. Oblečenie a telesná príprava: Pred začiatkom niekoľko minút praktikujte hlboké dýchanie a sústreďte sa na svoj dych.
  3. Zladenie dýchania s krokmi: Snažte sa zosúladiť váš dych s vašimi krokmi. Pri každom nádychu spravte tri až štyri kroky a rovnaký počet pri výdychu. V mobilnej aplikácii nájdete krabičkové dýchanie. Na začiatok si ho môžete pustiť do slúchadiel. Toto dýchanie je na 4 doby. Teda 4 doby nádych, 4 doby zádrž dych, 4 doby výdych, 4 doby zádrž dychu.
  4. Vnímanie okolia a vlastných pocitov: Pozorujte prírodu okolo seba. Vnímajte zvuky, farby a vône. Sústreďte sa aj na svoje pocity a myšlienky.

Aplikácia Breathjoy – váš spoločník pri meditácii

Ak hľadáte praktického sprievodcu, ktorý by vás viedol po ceste meditácie, aplikácia Breathjoy je tým pravým. Ponúka meditačnú hudbu a dýchacie cvičenia, ktoré sú ideálne na počúvanie počas meditácie pri chôdzi. V aplikácii nájdete hudbu, ktorá vám pomôže sústrediť sa, uvoľniť sa a hlbšie sa ponoriť do meditácie. Stiahnutie aplikácie je zadarmo.

meditacia počas chôdze
druhy meditacie

Záver

Meditácia počas chôdze je nielen o chôdzi alebo meditácii. Je to cesta k sebapoznaniu a harmónii tela a duše. A či už ste začiatočník alebo meditujete dlhšie, aplikácia Breathjoy vám môže pomôcť objaviť nové rozmery tejto praxe.

Ponorte sa do sveta meditácie a objavte všetky jej výhody pre vaše telo a dušu. A nezabudnite vyskúšať Breathjoy na vedenie a inšpiráciu pri vašich meditačných prechádzkach!

FAQ

  1. Môžem meditovať počas chôdze aj bez skúseností? Áno, táto forma je vhodná aj pre začiatočníkov.
  2. Ako často môžem praktikovať túto formu meditácie? Tak často, ako vám to vyhovuje. Aj krátka 5 minútová meditačná chôdza vám prinesie pozitívne výsledky.
  3. Môžem počúvať hudbu napr. z aplikácie Breathjoy počas meditácie chôdzou? Áno, aplikácia ponúka špeciálne vytvorené skladby, ktoré sú ideálne na sprevádzanie meditácie chôdzou.
  4. Ako dlho by som mal meditovať počas chôdze? Môžete začať s krátkymi 5-minútovými prechádzkami a postupne predlžovať čas.
  5. Má meditácia počas chôdze nejaké nástrahy? Je bezpečná a môže priniesť iba pozitívne výsledky ako zlepšenie nálady, zníženie stresu a zlepšenie fyzickej kondície. Nezabudnite mať však oči otvorené a pohybovať sa v pokojnom prostredí ideálne bez dopravy.