Mantry sú silné frázy alebo zvuky, ktoré vytvárajú pozitívne vibrácie. Keď opakujeme mantry, napájame sa na vyššiu energiu vesmíru. Mantry nám pomáhajú sústrediť sa, uvoľniť naše obavy a transformovať naše životy. Tu je 8 mantier, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech, šťastie a vnútorný pokoj.

Čo sú mantry a na čo slúžia?

Mantry? To sú tie kúzelné vety, ktoré keď opakujete, tak sa vám začnú diať dobré veci. Predstav si, že sú ako zaklínadlá pre šťastný život. Opakuješ ich, a bum – začnú sa diať pozitívne veci!

Mantry sú ako superkondenzované myšlienkové bonbóniky. Keď ich sústredene a cielene opakuješ, dokážu ti v živote urobiť poriadne zmeny. A to nie len tak hocijaké. Hovoríme o zmenách v tvojich myšlienkach, citoch a správaní.

A teraz pozor, lebo mantry majú kopu výhod! Pomáhajú znížiť stres, zlepšiť spánok, zlepšia schopnosť sústrediť sa, regulujú dýchanie a ešte ti zlepšia aj celkové zdravie a mentálnu kondičku.

Tu je pre teba zoznam 8 jednoduchých, ale neskutočne silných starodávnych mantier. Môžeš si ich začleniť do svojej meditácie alebo jogových cvičení a priniesť tak pozitívnu energiu okolo teba. A ak teda nie si veľký fanúšik spievania alebo opakovania mantier, nemusíš sa ničoho báť. Stačí, keď si ich pustíš na pozadí a aj tak budú pozitívne ovplyvňovať vibrácie okolo teba.

Jednoducho si ich nechaj hrať počas upratovania, varenia alebo keď len tak relaxuješ a uvidíš, ako sa tvoj život začne meniť! Mantry sú tu, aby ti dodali pohodu a harmóniu do tvojho každodenného života.

1. Om So Hum

Je jednou z populárnych a často používaných mantier, ktorá pochádza z indickej duchovnej tradície. Táto mantra je považovaná za spojnicu medzi individuálnym vedomím a univerzálnym vedomím.

„Om“ je považované za základný zvuk univerza, esenciu všetkého, čo existuje. Tento zvuk sa často používa v rôznych meditačných praktikách a je známy svojou schopnosťou priniesť pokoj a vyrovnanosť do mysle a tela.

„So Hum“ znamená „Ja som To“ (alebo „Ja som On“), čo je výrazom jednoty s univerzom, spojenia individuálnej duše s vesmírnou energiou. Táto mantra je často používaná v meditáciách s dôrazom na dýchanie, pričom „So“ je opakované pri nádychu a „Hum“ pri výdychu. Tento proces pomáha sústrediť myseľ, zmierňuje stres a vytvára hlboký pocit pokoja a relaxácie.

Pravidelné opakovanie mantier ako „Om So Hum“ môže priniesť mnoho pozitívnych výhod. Okrem zmiernenia stresu a napätia tieto mantry tiež podporujú pozitívnu energetickú vibráciu v tele a okolo neho, čo vám môže pomôcť lepšie sa cítiť fyzicky aj emocionálne. Taktiež môže posilňovať vašu duševnú pohodu a vytvárať pocit spojenia s niečím väčším.

2. Om Mani Padme Hum

„Om Mani Padme Hum“ je jedna z najznámejších a najviac využívaných mantier v budhizme. Táto mantra je východiskovým bodom pre mnohé meditačné praxe a rituály a je považovaná za prostriedok na vyvolanie a priblíženie sa energii lásky a súcitu.

Poďme sa pozrieť na jej časti a ich širší význam:

  • Om: Ako sme už spomínali, „Om“ je univerzálny zvuk, ktorý symbolizuje absolútnu jednotu medzi nami a vesmírom. V tomto kontexte „Om“ pomáha odstraňovať prekážky našej hrdosti a ego.
  • Mani: „Mani“ znamená „klenot“ a môže symbolizovať cestu od hmotnej túžby k osvieteniu. „Ma“ a „ni“ pôsobia ako spomeinka na prekonanie hmotnej túžby („ma“) a závislosti („ni“).
  • Padme (alebo Peme v niektorých tradíciách): „Padme“, čo znamená „lotos“, môže symbolizovať krásu a čistotu, ktorá môže vyrásť z bahna nevedomosti a utrpenia. „Pad“ a „me“ nám pripomínajú, že by sme mali prekonať naše predsudky („pad“) a egoistické priania („me“).
  • Hum: „Hum“ je sila, ktorá nás chráni pred negatívnymi silami a názormi. V kontexte tejto manty „Hum“ pomáha uvoľniť nás od pripútania k nenávisti a hnevu.

Túto mantru možno opakovať mnohokrát (niekedy aj tisícky krát denne) s úmyslom kultivovať súcit a lásku voči všetkým bytostiam. Odbúrava negativitu, pomáha nám nastaviť sa na pozitívnu energiu a energiu súcitu a poskytuje prostriedky, ako čeliť utrpeniu v našich životoch a v životoch okolo nás. Je to mantra, ktorá slúži nielen osobnej transformácii, ale aj ako nástroj, aby sme si pripomínali vzájomnú prepojenosť a súcit voči iným.

3. Om Namah Shivaya

Om Namah Shivaya – Mantra, ktorá vyháňa negatívne energie

Mantra „Om Namah Shivaya“ je venovaná Shivovi a je považovaná za jednu z najmocnejších mantier v hinduizme. Opakovanie tejto mantry znova a znova nás privádza do transcendentálneho stavu, čiže do stavu čistej koncentrácie. Význam jednotlivých slov:

  • „Om“ – je vibrácia, ktorá symbolizuje vznik vesmíru.
  • „Namah“ – znamená ukloniť sa alebo prejaviť úctu.
  • „Shivaya“ – odkazuje na naše vnútorné ja

Mantra hovorí, že nie je nič vyššie ako všeobecné povedomie a preto, keď sa klaniame svojmu vnútornému ja, vlastne to akceptujeme ako súčasť tohto kolektívneho povedomia. Jednoducho povedané, táto mantra nám pripomína, že by sme mali ctiť seba a celý vesmír, pretože všetko je spojené a každá časť je dôležitá a vzácna.

4. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Mantra pre pozitívnu energiu. Je to staroveká modlitba v sanskrite, ktorá sa často objavuje aj na konci jógovej praxe. Má prekrásny význam:

“Nech sú všetky bytosti šťastné a slobodné a nech moje myšlienky, slová a činy prispievajú nejakým spôsobom k šťastiu a slobode pre všetkých.“

Táto modlitba nás vzďaľuje od nášho egocentrického ja a pomáha vyžarovať pozitívnu energiu a lásku ku všetkým bytostiam. Na oplátku pocítite aj v sebe pozitívnu energiu.

5. Tayata Om Bekanze

Táto mantra je známa ako Buddhova medicína a pomáha liečiť bolesti a utrpenie. Odstraňuje smrteľné bolesti a naše problémy v bežnom živote.

Keď je naša myseľ čistá, žiadna choroba nemôže napadnúť telo, pretože telo, myseľ a duša, keď sú v súlade a optimálnom fungovaní pomáhajú zvyšovať našu imunitu.

Opakujte túto silnú mantru, ak sa chcete zbaviť trápenia a bolesti.

6. Om Gum Ganapatayei Namah

Mantra v Sanskrite venovaná Ganeshovi, synovi boha Shivu. Je to dôležitá mantra pre dosiahnutie koncentrácie a odstránenie prekážok v živote. Používaná je jogínmi na pomoc na ich spirituálnej ceste.

Jej význam je jasný, obsiahnutý v slovách samotných „pozdrav tomu, kto odstraňuje prekážky“. Dá vám energiu, aby ste prekonali problémy a reprezentuje vôľu tak urobiť.

https://youtu.be/7CybQIHWB-U?si=J_4iXx7j3pNUmYJq

7. Om Vasudhare Svaha

Známa aj ako Buddhistická mantra peňazí je modlitbou k Bodhisattva hojnosti, Vasudhara. Spievajte opakovane túto silnú mantru, aby ste získali hojnosť v zdraví, bohatstve alebo živote. Hojnosť nezískate len fyzickým bohatstvom, ale je to tiež duchovná hojnosť vo forme úľavy od utrpenia.

8. Gayatri mantra

Univerzálna modlitba, ktorá je vyjadrením vďačnosti Bohu Slnka a inšpiruje nás k tomu, aby sme boli vďační za život, ktorý vedieme. Spievajte túto život transformujúcu mantru každé ráno, kým nepocítite, že vám je ľahšie.

Význam:

“O božská matka, naše srdcia sú plné temnoty. Prosím odvráť od nás túto temnotu a daj nás do svetla.“

Vždy keď pocítite potrebu privítať nové dianie vo svojom živote, spievajte týchto 8 silných mantier denne alebo keď budete mať chuť. Poznáte niektoré z nich? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentári, prípadne zdieľajte článok so svojimi priateľmi, ktorým mantry môžu priniesť svetlo do ich života.