Je to 11 rokov, čo som spoznala svojho muža. Cez víkend si chodil s kamošmi vypiť a potom v nedeľu vytiahol zelený sáčok plný krásnych zelených tabletiek s písmenkom, nasypal si ich plnú dlaň a zapil pohárom vody. To bolo kedy som videla chlorellu prvý krát a zistila som, čo všetko môže v mojom živote zmeniť. Nasypal plnú dlaň aj mne a moje telo zatlieskalo obličkami. Haah.

Chlorella: Zelený Superhrdina Vašej Imunity

Ani neviete kedy a s kým môžete spoznať superpotravinu, ktorá zásadne zmení váš pohľad na zdravie a imunitu. Chlorella je síce malá, ale pracovitá sladkovodná riasa s vysokým obsahom chlorofylu, bielkovín, minerálnych látok a ďalších živín, ktorá sa stáva súčasťou stravy zameranej na podporu zdravia a vitality. Sme tu ale kvôli vašej imunite, alebo imunite vašich detí, tak si poďme povedať, aký vplyv na imunitu chlorella má.

chlorella greenways immunity

Čo presne obsahuje chlorella

Ste už unavení z neustáleho boja s nádchami a chcete posilniť svoju imunitu prirodzenou cestou?Skúste užívať chlorellu. Jeden z prvých doplnkov, ktorý som začala jesť; je to plnohodnotný prírodný zdroj, ktorý obsahuje široké spektrum vitamínov, minerálov a antioxidantov. Dokáže detoxikovať telo a posilňovať imunitný systém. Chlorella má všetko, čo potrebujete pre posilnenie vašej obranyschopnosti a udržanie tela v rovnováhe.

Ak ste o chlorelle ešte nepočuli, nebojte sa. Iste nie ste sami. Napriek tomu, že chlorella je na východe známa a uznávaná už storočia, v našich končinách sa o nej viac hovoríme až v posledných rokoch. A veru, je na čase! Chlorella totiž prináša množstvo zdravotných výhod, od detoxikácie cez posilnenie imunity až po zlepšenie kvality pokožky.

Ako chlorella podporuje vašu imunitu

Keď sa bavíme o posilnení imunity a už skončime s tým, byť nonstop nachladnutí, alebo mať deti doma každý druhý týždeň, málokedy nájdeme takého silného pomocníka, akým je chlorella. Ale ako pracuje na obrane nášho zdravia?

  • vysoký obsah chlorofylu v chlorelle. Chlorofyl, zelené farbivo rastlín, nie je len zodpovedný za proces fotosyntézy, ale má aj výnimočné detoxikačné schopnosti. Pomáha vyplavovať z tela toxíny a ťažké kovy (ako sa do tela dostanú si prečítajte nižšie), čím znižuje záťaž pre náš imunitný systém a umožňuje mu efektívnejšie bojovať proti infekciám a chorobám.
  • je bohatá na beta-glukány – polysacharidy, ktoré sú známe svojou schopnosťou stimulovať imunitný systém. Beta-glukány pomáhajú aktivovať bielkoviny, ktoré identifikujú a ničia patogény, čím zabezpečujú, že naše telo je lepšie pripravené čeliť potenciálnym zdravotným hrozbám.
  • obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vitamínu B12, zinku a železa, ktoré sú kľúčové pre udržiavanie silného imunitného systému. Vitamín C podporuje výrobu bielych krviniek, zatiaľ čo zinok a železo sú nevyhnutné pre ich správnu funkciu.
  • môže zvyšovať produkciu interferónu – dôležitého proteínu, ktorý má rozhodujúcu úlohu v obrane tela proti vírusom. Tým, že stimuluje celkovú imunitnú odpoveď, chlorella poskytuje silnú obranu proti rôznym patogénom.
  • podporuje zdravé črevné prostredie, to je ďalším dôvodom, prečo je chlorella taká prospešná pre našu imunitu. Vzhľadom na to, že veľká časť imunitného systému je práve v črevách, zdravá črevná flóra je základom silnej imunity. Chlorella, bohatá na vlákninu, pomáha udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, čím nepriamo podporuje našu obranyschopnosť.

Šťastnejší život = zdravší život a naopak

Všetky tieto vlastnosti robia z chlorelly mimoriadne efektívneho pomocníka v posilňovaní imunitného systému a ochrane nášho zdravia. Zaradením chlorelly do vášho jedálnička môžete podporiť svoju imunitu a zvýšiť svoju odolnosť voči chorobám a infekciám, čím si zabezpečíte nielen zdravší, ale aj šťastnejší život. Ak chcete vedieť, aká chlorella je najčistejšia a tým pádom najefektívnejšia, nech nekupujete v obchode zoxidované nefunkčné prášky, napíšte nám na zuzana@rejoy.sk alebo zanechajte komentár a ja sa vám ozvem.

Chlorella vs. spirulina

Obe sú mikro riasy so zelenou alebo modro-zelenou farbou. Existuje medzi nimi niekoľko kľúčových rozdielov, ktoré treba spomenúť. Ani jedna z nich nie je zdravšia ako druhá, práveže záleží na tom, ktorá by bola najlepšia pre riešenie vašich problémov.

Spirulinu nájdete v sladkovodnom aj slanom prostredí v regiónoch Strednej Afriky alebo Mexika. Chlorella sa nachádza a pestuje najmä v Japonsku. Pre porciu 28 gramov má chlorella vyšší obsah väčšiny vitamínov a minerálov než spirulina. Medzi významné patria vitamín A, horčík, zinok, riboflavín a železo.

Chlorella je tiež skvelým zdrojom železa a hoci spirulina obsahuje tiež nejaké železo, chlorella má oveľa vyšší obsah železa. Spirulina má viac tiamínu (vitamín B1) a medi než chlorella. Chlorella neobsahuje žiadnu meď. Nakoniec, pri porovnaní ich výživovej hodnoty, má chlorella viac kalórií než spirulina.

Čo majú podobné. Obidve sú zdrojom bielkovín, vhodné pre vegánov a vegetariánov.

Sú to tiež funkčné potraviny, čo znamená, že obidve majú okrem svojej výživovej hodnoty aj určité zdravotné prínosy.

Ako sa do nášho tela dostávajú toxíny

Toxíny sa do nášho tela môžu dostať rôznymi cestami a často to ani nevieme. Jednou z najbežnejších ciest je prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme. Z tých najbežnejších sú to:

  • Znečistený vzduch,
  • kontaminovaná voda
  • potraviny plné pesticídov a chemikálií
  • produkty každodennej potreby, ako sú kozmetika, čistiace prostriedky
  • čisto nové oblečenie môže obsahovať škodlivé látky, ktoré prenikajú do nášho tela cez pokožku alebo vdychovaním
  • zlé stravovacie návyky
  • fajčenie
  • nadmerná konzumácia alkoholu….to všetko prispieva k akumulácii toxínov v tele.

Tieto toxíny môžu zaťažiť náš metabolizmus, oslabiť imunitný systém a byť základom pre rôzne zdravotné problémy. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čím svoje telo živíme a ako sa oň staráme, aby sme minimalizovali príjem toxínov a podporili jeho prirodzenú schopnosť detoxikácie vhodnou stravou a doplnkami výživy ako je napríklad chlorella, či zelený jačmeň.

Pomocník v posilnení imunity

Na záver si nezabudnime pripomenúť, že zdravie a silná imunita idú ruka v ruke s vyváženým prístupom k životu. Ak chcete do svojej stravy zaradiť viac bezmäsitých receptov, pozrite si náš ebook 103 vegan receptov. Chlorella ponúka veľa výživových benefitov, ktoré môžu významne prispieť k zlepšeniu vašej celkovej pohody a obranyschopnosti tela.

Tým, že zaradíte chlorellu do vašej stravy máte možnosť nielen posilniť svoj imunitný systém, ale aj využiť jej detoxikačné schopnosti, zlepšiť trávenie, zvýšiť energetickú hladinu a podporiť zdravie vašej pokožky. Je to jednoduchý krok, ktorý môže mať dlhodobé pozitívne účinky na vaše zdravie.

Aj keď chlorella môže byť pomocníkom v boji za zdravie a silnú imunitu, mala by byť súčasťou celostného prístupu k zdraviu, ktorý zahŕňa vyváženú stravu, pravidelný pohyb, dostatočný odpočinok a redukciu stresu. Ako zvládať stres sa dozviete v tomto článku.

Prosím konzultujte pridanie chlorelly do vášho jedálníčka s odborníkom, najmä ak užívate iné doplnky alebo lieky, aby ste predišli možným interakciám. Pravá chlorella zo spoľahlivých zdrojov (napíšte nám na sem) a s rozumným prístupom môžete využiť jej plný potenciál a urobiť ďalší krok k lepšiemu zdraviu a lepšej vitalite.

S týmito informáciami a pozitívnym prístupom môžete začať novú kapitolu vo vašom príbehu o zdraví, s chlorellou ako pomocníkom na ceste k silnej imunite a lepšiemu životu.

S vašimi otázkami sa na nás kľudne obráťte v komentári alebo na našich sociálnych sieťach:

Instagram Facebook alebo na email zuzana@rejoy.sk

FAQ: Chlorella a jej vplyv na imunitný systém

1. Ako presne chlorella posilňuje imunitný systém?
Chlorella je bohatá na široké spektrum živín, vrátane vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú kľúčové pre podporu silného imunitného systému. Obsahuje vysoké množstvo chlorofylu, ktorý podporuje detoxikáciu a pomáha odstraňovať toxíny a ťažké kovy z tela. Okrem toho, chlorella obsahuje beta-glukány a vitamín C, ktoré stimulujú produkciu bielych krviniek zodpovedných za obranu tela proti infekciám. Vďaka týmto vlastnostiam chlorella efektívne podporuje imunitný systém a zlepšuje obranyschopnosť organizmu.

2. Môže pravidelná konzumácia chlorelly predchádzať chorobám?
Áno, pravidelné užívanie chlorelly môže pomôcť zvýšiť odolnosť tela proti rôznym infekčným chorobám tým, že posilňuje imunitný systém. Antioxidanty v chlorelle bojujú proti voľným radikálom a znižujú oxidačný stres, čo môže viesť k lepšiemu celkovému zdraviu a zníženiu rizika vzniku určitých chronických ochorení. Avšak je dôležité si uvedomiť, že chlorella by mala byť súčasťou vyváženej stravy a zdravého životného štýlu, a nemala by nahrádzať iné formy zdravotnej starostlivosti alebo liečby.

3. Existujú nejaké vedľajšie účinky užívania chlorelly?
Chlorella je považovaná za bezpečný doplnok stravy pre väčšinu ľudí, avšak niektorí jedinci môžu zažiť vedľajšie účinky, najmä na začiatku užívania. Medzi bežné vedľajšie účinky patrí zažívacie nepríjemnosti, ako sú napríklad nadúvanie alebo hnačka. Tieto príznaky sú väčšinou dočasné a zmiernia sa, keď sa telo prispôsobí. Vzácnym vedľajším účinkom môže byť alergická reakcia u ľudí citlivých na chlorellu alebo jej zložky. Odporúčame začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať, ako aj konzultovať užívanie chlorelly s lekárom, ak máte zdravotné obavy alebo užívate iné lieky.