Celý deň ťa zamestnávajú tvoje malé deti a nielenže sa nemáš kedy poriadne vycikať, o jedení už ani nemusíme hovoriť. Raňajky nachystáš akurát tak tým dvom malým diablikom a do seba len rýchlo vleješ kávu. Namiesto večerného umývania podlahy v kuchyni si sprav kašu, ktorú si dáš ráno a nebude ti to ani tak dlho trvať.

Poď skúsiť túto úplne jednoduchú verziu, na ktorú budeš potrebovať 5 ingrediencií a hotovo budeš mať za 5 minút. Poďme na to!

Čo je vlastne ceznočná kaša?

Ceznočná kaša sú rýchle raňajky alebo snack. Sú špeciálne vymyslené pre zaneprázdnených ľudí. Teda nás, matky.

Je úžasné, ako sa všetky ingrediencie cez noc spoja a kaša nie je lepkavá a gumenná ako sa stane niekedy pri varení v hrnci. Všetko sa to udeje tým, že sa vločky namočia do mlieka cez noc.

Príprava tejto kaše je totálne jednoduchá (nie je potrebné varenie!) a perfektná je, keď potrebujete ráno vytiahnuť z chladničky hotové, zdravé raňaky zo surovín, ktoré ste predtým videli a sami ich tam dali. Ideálne, keď ráno skutočne nemáte čas si pripravovať nejaké sofistikované raňajky.

Baby, ktoré cvičíte, toto je snack bez rafinovaného cukru, ktorý vám po cvičení padne vhod.

Ako pripraviť ceznočnú kašu

Použite surové vločky, nemusíte sa báť, skutočne do rána v mlieku zmäknú tak, že ich štruktúru nebudete vôbec cítiť a budete si myslieť, že ich máte rozmixované. Mne v tejto kaši chutia jemné vločky z Lidla, ale kľudne vyskúšajte aj bezlepkové pre gluten free verziu a dajte mi vedieť, ako to dopadlo.

Najjednoduchšia metóda hlavne, je funkčná. Takže poďme, čítajte ďalej, naučte sa spraviť si kašu, ktorú si zamilujete.

Použila som tieto pomery:

3/4 PL chia semienok + 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka + 1/2 jemných ovsených vločiek = fantastická ceznočná ovsená kaša

S množstvami sa samozrejme môžete vyhrať. Ak máte radi tekutejšiu kašu, dajte viac mlieka. Ak máte radi hustejšiu, pridajte viac chia (prípadne vločiek) pre pudingovejšiu konzistenciu.

Skrátka a dobre, vezmite si menšiu misku alebo pohár s viečkom a všetko spolu zamiešajte. Pridajte svoje obľúbené sladidlo, u nás je to javorový alebo ďatlový sirup a pre proteínovú nálož dajte za pár lyžíc orieškového masla. My milujeme to naše #kokokešu.

Nezabudnite zmes riadne premiešať, aby ste si boli istí, že vločky sú namočené v mlieku a žiadne suché nevytŕčajú von. Misku prikryte alebo pohár zavrite viečkom a odložte kašu do chladničky, kde sa cez noc z nej stane fantastické raňakové jedlo. Vločky zmäknú a všetky chute sa spoja. Chia semienka vykúzlia dokonalú kašovitú textúru.

Ceznočná kaša FAQ

Ako dlho kaša vydrží?

V chladničke vám takto spravené vločky vydržia 2-3 dni, pokiaľ do nich nepridávate čerstvé ovocie.

Môže sa takáto kaša aj ohriať?

Samozrejme pre tých, ktorí majú radi kašu teplú, kľudne si ju preložte do panvice s neprilnavým povrchom alebo do hrnca a kašu si ohrejte. Možno bude potrebné ju trochu rozriediť mliekom alebo vodou.

Môžem si takéto vločky pripraviť aj v bezlepkovej verzii?

Na prípravu ceznočnej kaše môžete použiť aj bezlepkové vločky. Poriadne si však pozrite obal, koľko gluténu obsahujú. Bezgluténové vločky robí napríklad Ravita tu.

Dúfame, že si túto kašu zamilujete rovnako ako my, pretože je:

Krémová
Láskavá
Bez umelých sladidiel
Orieškovo maslová
Delikátna
Mňamózna

Najorieškovejšia ceznočná kaša (bez pečenia)

Príprava: 5 min

Chladenie: 6 hodín

Porcia: 1

INGREDIENCIE:

KAŠA

1/2 hrnčeka mandľového mlieka

1/2 hrnčeka ovsených vločiek

3/4 PL chia semienok

2 PL kešu masla (alebo iného orieškového masla)

1 PL javorového sirupu

POLEVA

  • nakrájaný banán, čerešňe
  • jablko, škorica
  • granola
  • mleté ľanové semienko, chia semienka

INŠTRUKCIE

1) Do pohára s viečkom nalejte mlieko, pridajte chia semienka, vločky, vaše obľúbené sladidlo a orieškové maslo a pomiešajte. Maslo nemusíte rozmiešať úplne. Ráno vám bude chutiť, keď si naberiete za lyžičku 🙂

2) Uistite sa, že všetky vločky sú ponorené v mlieku. Ak nie sú, zatlačte ich lyžičkou, nech sa poriadne nasiaknu.

3) Zavrite pohár viečkom a dajte ho do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne na celú noc, aby všetko malo dosť času sa „užrať“.

4) Na druhý deň kašu vyberte a ozdobte čerstvým ovocím alebo inou dobrotou, na ktorú ste zvyknutí (granola, kakaové nibsy, škorica,…)

TIP: Kašu si môžete aj ohriať na sporáku, ak preferujete teplú verziu. Ak je kaša veľmi suchá alebo lepkavá, prilejte do nej mlieko alebo vodu a rozmiešajte.

5) Kašu nezmrazujte. V chladničke vydrží 2-3 dni, najlepšia je však na druhý deň po zamiešaní a jej príprava trvá 5 minút, tak ju zjedzte a spravte si radšej novú príchuť. Napríklad takúto.

Ak si túto kašu doma pripravíte, nechajte nám dolu komentár ako vám chutila, ohodnoťte recept a nezabudnite svoju fotku otagovať #rejoyfood na Instagrame pre znovuobjavenú radosť z jedla! Sme zvedaví, s čím si ju spravíte vy.