K letnej grilke a hamburgerom sa máločo hodí tak ako slávny coleslaw šalát. Túžila som ho nachystať už niekoľko dní a cez víkend sa mi to konečne podarilo, lebo bola doma zelená aj fialová kapusta.

Na coleslaw šaláte ma vždy odrádza majonéza, tak som hľadala chutné a podobné riešenie a našla som ho v podobe tahini zálievky, ktorá chutí minimálne tak dobre ako majonéza a je o triedu zdravšia.

Pozrime sa, čo budeme potrebovať:

  • Zelenú kapustu
  • Mrkvu
  • Jarné cibuľky
  • drvené chili fliačiky (voliteľné)
  • tahini
  • dijonská horčica
  • trstinový cukor alebo javorový sirup
  • jablčný ocot (dá sa nahradiť šťavou z 1/2 citrónu)
  • soľ & korenie

Pikantný coleslaw s tahini dijonským dresingom

Coleslaw je o dressingu. Suchú kapustu s mrkvou by asi nikto len tak s radosťou nechrúmal. Keďže použijeme tahini a vodu namiesto majonézy, odstránime tuk a nepotrebné kalórie a pritom neprídeme o krémovosť. Týmto dosiahneme coleslaw šalát, ktorý bude naozaj chutný a zdravý. Tahini dresing si určite obľúbite a verím, že sa stane vaším najobľúbenejším dresingom na zeleninové šaláty ako je tomu aj u nás.

Coleslaw som robila prvý raz a rovno si tento recept píšem, lebo ma totálne dostal. Dijonská horčica a trochu čili mu dodali cveng, aký si presne predstavujem k zeleninovému šalátu.

Ako pripraviť vegan coleslaw

1. Začnite prípravou zeleniny:

  • rozrežte kapustnú hlavu na polovicu a ešte raz na polovicu, vyrežte hlúbik a nakrájajte kapustu na tenké prúžky. Ja som robila šalát len pre dvoch, tak mi stačila 1/4ka hlavy
  • rozštvrťte mrkvu a nakrájajte ju buď na tenké pláty, alebo naškrabte škrabkou ako ja (1 mrkva)
  • nakrájajte zelenú cibuľku natenko
  • a na záver rozrežte a nakrájajte na tenké pásiky červenú kapustu

2. Pripravte si dresing. V malej miske zmiešajte tahini, vodu, dijonskú horčicu, jablčný ocot, cukor a čierne korenie. Ja som pridala aj štipku čili.

3. Do veľkej misy dajte kapustu, mrkvu a cibuľky a zalejte dresingom. Riadne premiešajte. Ak je treba prisoľte a okoreňte čerstvým mletým korením.

A hotovo!

Je to také jednoduché, chutné a zdravé jedlo 🙂

Ako ho skladovať

  • Chladnička: Tahini coleslaw môžte kľudne skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 dni (ale pochybujem, že vám ostane)
  • Pripravte si ho dopredu: Tento jednoduchý coleslaw recept si môžete prichystať aj dopredu deň dva a skladovať ho v chladničke, kým nepríde jeho čas

Ako ho použiť

  • Dajte ho ako prílohu k iným jedlám napríklad k BBQ vegan rebierkam beans alebo pečeným zemiakom.
  • Podávajte ho k hamburgerom
  • Alebo ku grilovanej zelenine

Recept na tahini coleslaw vegan šalát

  • 1 hlava zelenej kapusty, nastrúhaná na tenké pásiky
  • 1 ½ hrnčeka mrkvy nastrúhanej julien strúhadlom 
  • jarné cibuľky, nakrájané na pásiky
  • trošku čili
  • himalájska soľ & korenie
  • sézamové semienka

Dresing:

  • 4 PL tahini
  • 4 PL vody
  • 1 PL  dijonskej horčice
  • 2 čl trstinového cukru alebo javorového sirupu
  • 2 čl jablčného octu alebo šťavy z 1/2 citrónu 
  • štipka čerstvého mletého čierneho korenia

Ako na to:

Začnite dresingom. V malej miske skombinujte všetky ingrediencie na dresing. Dajte bokom.

Po pár minútach, pridajte trošku chili.

Dresing si môžete zamiešať aj na dne misy, v ktorej budete servírovať šalát. Budete mať menej umývania.

Do veľkej misy dajte zelenú kapustu, červenú kapustu, mrkvu, cibuľky a premiešajte. Pridajte k dresingu a poriadne zmiešajte, aby bola zelenina obalená a šalát zmäkol.

Teraz je čas na čili, soľ a korenie podľa vašej chuti.

Servírujte pri izbovej teplote alebo vychladené. Závisí od vašej preferencie. Ja ho mám rada pri izbovej.

Podávajte s trochou sézamových semienok na vrchu.

Z celej hlavy kapusty vám vyjde 6 porcií.

Ak ste si coleslaw pripravili, nezabudnite sa nám pochváliť a označiť svoje dielo hashtagom #rejoyfood takto oslavujeme znovuobjavenú radosť z jedla. Označte aj nás @rejoy.sk a my vašu šikovnosť radi prezdieľame v našich storkách.