Tieto chlebové naan placky, známe ako naan alebo roti sú pôdovne z Indie, resp. Sri Lanky. A keďže v poslednej dobe máme radi recepty, v ktorých nie je lepok a ako inak sú vegánske, vyskúšala som obmenu z kokosovej múky a bezlepkovej zmesy na tmavý chlieb. Na tento recept budete potrebovať 30 minút a NEBUDETE potrebovať droždie.

Sú fantastické, sýte, bez vajec, ochutila som ich pažitkou a riadnou porciou cesnaku, nech sú plné bojovníkov proti chorobám.

Prečo naan bez lepku

Keď si začnete niečo čítať o bielej múke, bude vás postupne mraziť. Sú z nej úžasné múčniky a dávame ju takmer do všetkého a na 99% sa vždy všetko aj vydarí. Preto je zrejme u nás taká obľúbená. Už menej obľúbená je u ľudí, u ktorých sa na ňu začala prejavovať intolerancia. Tým myslím, že ju viditeľne a citeľne nemôžu.

Potom sme tu ďalší, ktorí ju môžu, ale ktorí „veľa“ čítajú a uvedomia si, že on ten lepok nie je nič moc. Nebudem to tu viac rozvádzať, kto chce, nech nakukne do tejto knihy tu.

Veľmi ťažko som sa vzdala bielych múk a prešla na bezlepkové. Vedela som, že ma čaká obdobie skúšania a nepodarkov. Musím však povedať, že obavy boli oveľa horšie ako samotný prechod, lebo všetko, čo som upiekla bolo jedlé a OVEĽA chutnejšie ako z pšenice.

Čo namiesto vajca

Vajce budeme v tomto recepte nahrádzať mletým ľanovým semienkom, ktoré zmiešame s vodou. Je to jeden z viacerých možných spôsobov, ako vajce v recepte nahradiť. V mnohých receptoch však stačí vajce vynechať a nič sa nestane. Napr. v palacinkách.

Ľanové semená obsahujú omega 3 mastné kyseliny a tie patria medzi najzdravšie tuky (ak pochádzajú z rastlín). Ďalej obsahujú fosfor, zinok, železo, draslík, vápnik, sodík, selén, horčík. Skrátka dajte si radšej ľanové vajce, ako vajce

Akú múku bez lepku

Pre tieto naan placky som použila múku od Schar, lebo viem, že veľa bezlepkáčov tieto múky chváli. Inklinujem celkovo k tmavším múkam a preto som si vybrala Dunkel mix Rustico na tmavý chlieb.

Ako druhá do placiek išla kokosová múka. Ale môžete použiť aj mandľovú, prípadne skúsiť nejakú inú bezlepkovú múku.

Ako urobiť naan bez laktózy resp. bez kravského mlieka

Aby boli placky vnútri mäkučké a vláčne, nie suché, ide do cesta jogurt. Použila som čistý kokosový jogurt. Ale môžete skúsiť aj kokosové mlieko alebo vodu. Na potieranie som obyčajné alebo ghee maslo nahradila kokosovým olejom.

„Tento recept znesie rôzne zámeny a náhrady, tak sa nebojte experimentovať. „

Jedlá, ktoré sa hodia k naan plackám

  • dhal z červenej šošovice
  • cícerové curry
  • baklažánové curry

Naan placky bezlepkové, bez droždia

Na 6 placiek budeme potrebovať:

20 min na prípravu

10 min na pečenie

30 min celkového času

INGREDIENCIE:

suché

  • 1 hrnček bezlepkovej múky Schar mix dunkel na chlieb
  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky (prípadne mandľovej múky alebo inej bezlepkovej múky)
  • 1 čl jedlej sódy
  • 1 čl kokosového cukru
  • 1 malá čl soli

mokré

  • 1 PL mletého ľanového semienka zmiešaná s 2 PL vody (ľanové vajíčko)
  • 1 kokosový jogurt
  • 1/4 hrnčeka teplej vody (prilievame postupne)
  • 1 PL olivového oleja

na pečenie

  • čierna rasca
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL kokosový olej
  • ryžová múka alebo iná bezlepková múka, aby sa nám cesto nelepilo

POSTUP:

  1. Zmiešajte mletý ľan a vodu v miske a dajte bokom. Vytvorí sa ľanové vajíčko.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte všetky suché suroviny.
  3. K ľanu pridajte jogurt a olej. Dobre premiešajte
  4. Do suchých ingrediencií pridajte ľan s jogurtom a dobre premiešajte. Prilejte vodu podľa potreby, aby sa zmes zlepila. Mieste pár minút. Potom vytvarujte guličku a misu zakryte.
  5. Nechajte odpočívať 15 min
  6. Vyberte, vytvarujte si valec, ktorý rozrežte na 6 častí. Z každej spravte guľku a tú rozvaľkajte. Podsypte si ryžovou múkou, aby sa vám placky nelepili na dosku. Placky by mali byť dlhé tak 14 cm a hrúbka okolo 6mm. Kraje pozatláčajte, aby vyzerali krajšie
  7. Nahrejte si palacinkovú panvicu a placky na ňu hoďte. Vrchnú stranu teraz natrite olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a posypte pár zrnkami čiernej rasce. Opekajte 30-40 sekúnd. Potom otočte a panvicu rýchlo zakryte. Opekajte aj z druhej strany 30-40 sek.
  8. Vyberte z panvice a potrite vrch zmesou oleja a cesnaku.
  9. Ozdobte petržlenovou vňaťou a prikryte, aby ostali teplé.