karawanista (foto Zuza_gaetch)

Po veľmi príjemnom karavanovaní v kempe Lazy sme ostali verní holandskému vajbíku a vybrali sme sa do kempu Modrá farma

Pikoška je, že to je bývalý FKK kemp, ale dnes tam už pobehovať žiadnych naháčov neuvidíte. 

Cesta do kempu je opäť trmácavá, ak potrebujete ešte niečo dokúpiť, zastavte sa v dedinských potravinách a urobte tak. Potraviny sú otvorené vo veľmi zvláštnych hodinách, tak nič nenechajte na náhodu. 

Voda a elektrina

Parkovacie miesto má pripojenie na elektrinu. Luxus vo forme blízkej vody a ohniska ako to bolo v kempe Lazy tu nenájdete. V kempe je jedno spoločné veľké ohnisko a môžete si požičať guľový gril. Uhlie treba mať vlastné. 

Zvieratá

Kozy, morky, sliepky, ovce, kone, kravy, prasiatka, pes a mačky. Zajace. Zvierat tu majú požehnane. Každé ráno vyšlite svoje deti kŕmiť zvieratá. V čase, keď sme na farme boli my, tu boli dobrovoľníci pomáhať. Jedným z nich bol aj Ind, študujúci na VŠ v Košiciach. Keď sme sa pýtali, ako sa ocitol na SK, vtipné bolo, že povedal, že pichol prstom do mapy a išiel na Slovensko. Ind bol veľmi šikovný, večer si priniesol stoličku a sledoval západ slnka (sun gazing), mal vlastný podcast a venoval sa aj dj-ingu. 

Dve kozy čakali akurát mladé a pri koníkovi sa pohybovalo mláďa, na ktorom sa deti mohli povoziť. 

zvieratá si môžete dosýta vyhladkať (foto Zuza_gaetch)

Zábava na Modrej farme

V kempe je veľká spoločenská miestnosť plná prevažne holandských kníh, spoločenských hier a krásnej holandskej keramiky. Nájdete tu aj klavír. Vonku sú pre deti hojdačky. Celkovo je tu však menej možností, ako v kempe Lazy. Našim deťom to nevadí, lebo sa rýchlo skamarátia s inými deťmi a vymýšľajú si vlastné hry. Tu napríklad robili archeologické vykopávky. 

Parkovali sme kúsok od potoka a lesíka, z ktorého sa po zotmení ozývalo bučanie. Kone a krava mali obrovskú ohradu, takže ste sa ráno a pri západe slnka mohli kochať úžasným výhľadom. V kempe nájdete aj vonkajší veľký bazén, v ktorom síce bola voda svieža, ale deťom to vôbec neprekážalo. Kemperi sú zvyknutí chodiť v žabkách a softshellkách keď prší, takže nejaká chladnejšia voda ich nevydesí 🙂

kúpanie v bazéne (foto Zuza_gaetch)

Dojmy z kempu Modrá farma

Musím povedať, že západy slnka sú tu úžasné a ľudia, ktorých sme tu spoznali rovnako. Ráno vystúpite do orosenej trávy a zájdete do spoločnej miestnosti na kávu alebo čaj. Nájdete tu aj víno a pálenku, zmrzlinu a džúsy. Na ráno si môžete objednať pečivo, dokonca aj bezlepkové. A bolo to jedno z naj, aké som jedla. Večeru ponúkajú pre dospelých aj pre deti. Treba si ju tiež dopredu zapísať. Platíte na konci pobytu, podľa čiarok, ktoré ste si počas konzumácií zaznačili. Čo pivo, káva, zmrzka, to čiarka na papier s vaším číslom. 

západy slnka sú tu neskutočné (foto: Zuza_gaetch)

Sociálky na Modrej farme

Sprchy aj vécka bez problémov. V čase fkk asi boli sprchy otvorené, to mohla byť divočina, teraz tam boli zaujímavo riešené dvere. Sprchy sú priestranné, takže sa máte kde v kľude prezliecť aj keď idete sprchovať seba a dve malé deti. Kúsok od spŕch je sauna. Kemp je kaskádovitý, čo sa mi osobne veľmi páčilo. Na kávu si to proste musíte vyšlapať. Kuchyňa, pračka a umývadlá na riad boli kúsok od spŕch. 

Detaily z kempu

Triedenie odpadu tu funguje, rovnako ako v kempe Lazy, využiť môžete aj kompostér, kde dáte potravinám druhú šancu. Majitelia sú Holanďania, v čase našej návštevy tu bola len len majiteľka, lebo manžel bol odcestovaný a mala teda plné ruky práce. Podarilo sa nám s ňou dohodnúť aj že nám pripraví vegánsky burger v bezlepkovej žemli, čo je úplný sen. Hodili sme reč o strave, keďže možnosti boli párky, hranolky a burger a cestoviny s kuraťom, jednoznačne však povedala, že akonáhle mali niečo „zdravé“, nebol o to záujem. Najmä u detí jednoznačne išli len hranolky a párky. Čo je podľa nás veľmi smutné. 

Už by sme sa mohli prehupnúť do modernejšej doby, keď základ jedla v kempe nie je lanšmít a špekačky, prípadne guláš z konzervy. 

kone majú obrovskú ohradu (foto: Zuza_gaetch)

Kemperi, ktorých sme stretli

Prihovoril sa nám každý. Akože asi fakt sme slovo prehodili so všetkými. Ale nie nejak otravne, ale tak, každý riešil niečo, my sme obdivovali nejaký ich zlepšovák, oni niečo u nás. Párik z Prievidze mal prerobený VW, majiteľ bol fakt kutil, vnútri mal kuchynku, vonku sprchu s teplou vodou. Od neho som odkukala nalepený sáčok na kolese pripevnený kobercovou páskou 😀 

Potom cez deň zaparkovalo kusok od nás auto, vyšiel dlhovlasý pánko z Nemecka. Mal veľmi úsporné plavky a chvíľu som si myslela, že to je žena. Večer si na zem rozprestrel plachtu a ja že ide stavať stan. No on si len vybral spacák a spal pod holým nebom. A tento pán napísal riadne tučnú príručku o cestovaní po Slovensku. 

Vedľa zaparkovalo najmenšie auto na svete. Na sedadle spolujazdca sedel bicykel. Z auta vystúpil mladík a za 20 min z toho mini auta vytiahol a poskladal celkom slušný stan. Maturoval nad elektrinou. Na stole si rozložil šrobovaky, zapol videohovor a chlapík na druhej strane mu hovoril, ktorý káblik má ako byť zapojený. Nakoniec sme mu elektrinu dali od nás a všetko dobre dopadlo. S elektrinou nie sú žarty. 

Potom prišla rodinka z Holandska, kde pánko mal cateringovú spoločnosť, ale jeho sen bol otvoriť si kemp. Títo cestovali ďalej do Poľska. 

A najlepšie na koniec. Naši krásni susedia, s ktorými sme sa aj vďaka deťom skamošili, s ktorými sme pri ohníku prekecali noc, deti ktorých boli rovnako divoké a myseľ ich rodičov bola rovnako otvorená a bláznivá ako tá naša. Viete ako to je, keď za večer preberiete všetko medzi nebom a zemou a viete, že ste našli niekoho, s kým vás môžu vyložiť na opustenom ostrove a vy neprepadnete ani panike, ani nude. 

vozík si môžete zapožičať (pes bol hosť) (foto: Zuza_gaetch)

Nočná pohodička

Večer, keď sa partička zo Zlatých Moraviec usadila okolo ohniska s gitarou a vytiahli známe piesne k ohňu, sme my poňali trochu inak. Deťom sme nachystali letné kino. Mali sme so sebou projektor a premietali sme na karavan večernú rozprávku. 

Kým sme s Martinom hodili sprchu a vrátili sme sa, sedeli už deti nie v jednom rade, ale v dvoch a rodičia priniesli ako vstupné niečo na poprávku a popcorn. 

Takto moji milí vyzerá ľudskosť, blízkosť. Takto sme objavili kemperskú náturu. 

Výlety po okolí kempu Modrá farma

Hodili sme si výlet na obed do Banskej Štiavnice do bistra Lemberg. Je to vegan bistro s krásnym príbehom. Určite sa tam zastavte. Bola to niečo vyše hodina cesty. Pešo prejsť sa môžete do obchodu, len si predtým zistite, či je otvorený. 

Drobnosti

V kempe si kúpte ručne robené výrobky, náušnice, mydlá, džemy. 

Kemp bol v čase našej návštevy stále plný. Bolo tu hlavne veľa Holanďanov a ich prívesy so stanmi boli bohovské inspo. Na nich vidíte, že tým žijú. Že za pol hodinu postavia trojizbák s garážou a letnou kuchyňou a ešte pritom popíjajú prosečko. Večer boli ich stany krásne vysvietené. 

Máme sa my ešte čo učiť 🙂