Vegan parmezán
Vegan parmezán si spravíte za pár minút len zo 4 surovín. Nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje a 180g vás vyjde na cca 3 eurá. To je cena neporovnateľná s cenou, za ktorú ho kúpite v obchode.
Prečo z kešu
Kešu obsahujú vitamín B, C, E a K.
Z minerálnych látok obsahujú meď, fosfor, horčík, mangán, zinok, železo, selén, draslík, vápnik, sodík, omega 3 a omega 6 kyseliny.
Kešu udržujú zdravé srdce, pomáhajú s cukrovkou, udržujú zdravé cievy a nervy, pomáhajú nám mať zdravé kosti, znižujú riziko vzniku žlčových kameňov, podporujú imunitu a pomáhajú pri chudnutí.
Ako nakupovať kešu
Kešu sa dajú kúpiť v bežných obchodoch balené, alebo v bezobalových obchodoch nebalené. Treba dať pozor, aby na nich nebol hmyz, neboli navlhnuté resp. ak sú scvrknuté, sú staré.
Ako kešu využiť
Vo vegánskej kuchyni majú kešu oriešky široké využitie. Či už si z nich vyrobíte syr, omáčku na cestoviny, nátierku alebo orieškové maslo. Každý rastlinne sa stravujúci človek by mal mať vzduchotesný pohár a v ňom aspon pol kila kešu orieškov.
Ako urobiť vegan parmezan „kešmezán“
Na cca 20 PL vegan parmezánu budete potrebovať:
- 1 hrnček kešu
- 4 PL lahôdkového droždia
- 1 ČL himalájskej soli
- 1/2 ČL cesnakového prášku
Ako si pripraviť vegan parmezán:
- Vložte všetky ingrediencie do vysokorýchlostného mixéra a mixujte, kým nebudete mať jemnú zmes podobnú strúhanému parmezánu. Skladujte v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe, aby vydržal čerstvý až niekoľko týždňov.
- Vegán parmezán dodá chuť vašim cestovinám, hodí sa na pizzu, na wrap, či pizza paličky. Ulahodí vám v polievke, oživí šalát. Jeho chuť si viete prispôsobiť pridaním byliniek, chili.
Je zdravý, obsahuje vitamíny, proteíny a zdravé tuky. Ak máte alergiu na lepok, či laktózu, neublíži vám. Jeho zloženie je rastlinné, má príjemnú orieškovú, slanú chuť. Experimentovať môžete aj s druhmi orechov. Pridajte mandle, osviežste zloženie a nájdite tú svoju chuť, ktorá vám pasuje najviac.
Ak ste tento recept vyskúšali, nezabudnite sa ním pochváliť a označte nás na IG @rejoy.sk s hashtagom #rejoyfood pre znovunájdenie radosti z jedla.