kakaova ceremonia a zvukoterapia

Jeden krásny piatok sa nám podarilo zohnať babysitting a po strááášne dlhom čase sme si s Martinom spravili večer pre seba. Nešli sme do kina, ani na pivo. Ani sme si nezajednali noc v hoteli, aj keď ani to by nebol zlý plán…….išli sme na zvukoterapiu a kakaový rituál do jógovne v Senci

Zvukovú terapiu sme zažili už na festivale Poznania, tam to bola gongová meditácia, ktorú robil Ramivana. Tentokrát však išlo o niečo iné. 

Kakaový rituál v jógovni

Prišli sme do jógovne s miernym meškaním. Tam už boli pripravené jogamatky a poháriky na kakao. Škoda, že nás nenapadlo, priniesť si vlastné šálky, ktoré inak ani nemáme nejaké špeci, ak máte dobrý tip na nejaké pekné handmade, napíšte nám prosím do komentu. Budeme vďační. 

Naši sprievodcovia večera Vero a Majo nás čakali na koberčekoch plných tibetských misiek, krištáľov, sošiek a iných pekností. Pred Vero bol krásny maľovaný hrniec na kakao. Majo mal pri sebe dažďovú palicu a gong. Vedeli sme, že nás čaká nádherný večer. 

Vero priniesla kakaové poznanie z ďalekej Kostariky, kde žila niekoľko rokov

Kto sme a čo nás privádza na zvukoterapiu a kakao

Všetci sme sa predstavili a povedali sme, čo nás priviedlo. Boli medzi nami muži aj ženy. Veľa z nich sa zaujímalo o jógu a zvukoterapiu, reiki, iných priviedla zvedavosť, o aké kakao vlastne ide a v čom je iné ako to, ktoré si pamätáme z detstva. Stále viac ľudí začína zaujímať, čo sa okolo nich a v nich deje a ako si sami vedia pomôcť s problémami a emóciami, ktoré si v sebe nesú. Táto myšlienka ma vždy poteší a rozprávať sa s takýmito ľuďmi je vždy pre mňa veľmi vzácne a poučné.

Ako prebieha zvukoterapia

Ľahli sme si, na oči sme dostali levanduľové balíčky, aby sme mali skutočnú tmu, zakryli sme sa dekou. 

Zvukoterapia vychádza z myšlienky, že všetko vo vesmíre je vibrácia. Naše telo na zvukoterapii je ponorené v jednotnom zvuku, čím sa nalaďuje na tóny, ktoré počuje telo podvedome. Tóny sú súdržné, telo je uvoľnené (pri napätí zvukoterapia nemá efekt), zvuk pôsobí na telo, emócie. Keď sa na zvuk navibrujete, nastáva liečebný proces. 

Základom zvukoterapie sú dlhé tóny. Rôzne orgány nášho tela, majú rôzne frekvencie. Choroba je výsledkom disharmónie. Zvuková terapia nás má naladiť späť na harmonickú frekvenciu

Zvuková terapia spomaľuje mozgové frekvencie. Mozog sa dostáva do hladiny alfa, resp. hlbšej. Myseľ pritom ostáva bdelá. Stráca sa vnútorný dialóg a nastáva liečebný proces

Pri zvukoterapii sa využívajú hudobné a rituálne nástroje z rôznych kultúr. 

Moja skúsenosť je taká, že som preletela niektoré situácie zo svojej minulosti, videla som svoje konanie, vynorili sa mi nedokončené veci a krivdy, ktoré som zažila. 

Nebolo to nepríjemné, skôr som dostala možnosť sa s odstupom času zamyslieť nad svojim konaním s odstupom času a inými skúsenosťami. 

pitie kakaa je magické

Kakao rituál

Po zvukovej meditácii si nás vzala na starosti Vero, ktorá nám dala za úlohu napísať si na pohárik zámer. Kakao ako starobylý nápoj Bohov vám pomôže ho uskutočniť. 

Nasledovala dynamická aktivizácia energie, tanec, spev. Servírovanie kakaa a utíšenie sa v príjemnom pokojnom duchu. Kakao vás naladí na lásku, otvorí vám srdce, pohladí vám dušu. 

Vero žila niekoľko rokov na Kostarike, kde sa venuje vedeným meditáciám, liečbe zvukom a holistickým terapiám. Jej energia je omamná.  Na Slovensko zavítala na krátku dobu, počas ktorej šíri posolstvo pitia kakaa ako čarovného nápoja, silného a možnej budúcej náhrady kávy. 

Aspoň u nás to tak bolo. Plynule sme prešli z pitia kávy na pitie kakaa a cítime sa oveľa lepšie. 

Ako pripraviť kakao

Kakao si viete pripraviť podľa svojej chuti. Horúce, chladné, vyšlahané, s mliekom, osladené ďatlovým sirupom, medom. Môžete ho variť v hrnci alebo pripraviť v mixéri. Varenie kakaa môže trvať hodiny, kedy sa s priateľmi rozprávate a vdychujete jeho omamnú vôňu. S kakaom si nájdete vašu spoločnú cestu skúšaním, rovnako ako je to s kávou. Každý ju má rád inak. Ja si dám niekedy kakao rada sladšie, inokedy smotanovejšie s mliekom, niekedy horké bez cukru len s vodou. Je variabilné. Naladí sa na vás. Využite škoricu, pepermintový esenciálny olej, klinček, badyán, chilli,…

nie je to kakao ako ho poznáme my z detstva

P.S.1: Vero nájdete na Instagrame pod menom @somlaska a Maja nájdete tu. Momentálne majú stále tour po Slovensku, tak si zbaľte hrnček a pozrite sa, či ich nemáte práve vo vašom meste.

P.S.2: Ak by ste chceli vedieť o kakau viac, prípadne by ste mali otázky na dodávateľov a spôsob prípravy, kľudne sa nám ozvite do správy na IG @rejoy.sk alebo FB rejoy.sk

Kakao sa hodí napríklad k týmto sušienkam alebo týmto raw sušienkam. Do kakaa na zjemnenie môžete použiť kešu mlieko.