Dokonalé čokoládové musli tyčinky, ktoré sme si spravili zo zvyškov po mandľovom mlieku! Prípadne môžete použiť mandľovú múku a postupovať rovnako. Tyčinky sú plné chuti, vegánske, bez lepku, bez mlieka, bez oleja a len z 8 ingrediencií. OVEĽA chutnejšie ako tie z obchodu. Bez zbytočných blbostí v zložení.

Začnite prípravou rastlinného mlieka

Robíme si vlastné domáce mandľové mlieko. Je jednoduché, chutné a CHUTNEJŠIE ako to z obchodu. Môžete si navyše vybrať, či máte radšej husté alebo redšie mlieko, niekto si užíva až skoro smotanové. Používame kvalitné supreme mandle. Vôňa a chuť takého mlieka je potom úplne iný level.

Vždy sme však riešili otázku, čo zo zbytkov po mandľovom mlieku. Veľakrát sme drť vyhodili, alebo sme sa z nej pokúšali urobiť mandľovú múku, na ktorú sme potom aj tak zabudli. Mandľová dužina má veľa šťavy, preto nie vždy je výsledok taký, aký si predstavujeme. Pre tieto tyčinky je však drť z mandlí ako stvorená, nie je ju ani potrebné predtým sušiť.

Takže späť k tyčinkám. Mali sme celkovo 8 tyčiniek, ktoré boli chuťovo niekde medzi sušienkami a musli tyčinkami. Drť z mandlí ich robí chrumkavé a vláčne. Navrchu sú pevnejšie, vnútri veľmi príjemné, čokoládové. Budete potrebovať 8 prísad, sú vegánske, bez lepku a bez oleja!

Čokoládová musli tyčinka

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček zbytku po mandľovom mlieku (al. 1 hrnček mandľovej múky)
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu 
  • 1/4 hrnčeka mletého ľanu
  • 1 hrnček bezlepkových vločiek 
  • 2 ČL škorice
  • štipka soli
  • 100 g kvalitnej horkej vegan čokolády
  • 1/2 hrnčeka mandľového masla (alebo iného orieškového)
  • 2 čl vanilkového extraktu (al. 1 vanilkový lusk) 

Ako na to:

  1. Najskôr si svoj zvyšok mandlí postláčajte v papierovej utierke a snažte sa dostať preč všetku vlhkosť. Nechajte prípadne drť cez noc v chladničke, kde sa viac presuší.
  2. Rúru si predhrejte na 180 st a nádobu na pečenie chleba vysteľte papierom na pečenie. Papier nechajte trčať von, aby ste vedeli potom tyčinky jednoduchšie vytiahnuť. Nádobu majte tak 20×12 cm, ak by ste mali väčšiu, mohli by byť tyčinky veľmi tenké a lámali by sa.
  3. Do pohárika dajte javorový sirup a mletý ľan a odložte bokom na 10 min, kým sa nespraví gel. Toto bude vaše vajíčko, ktoré vám bude tyčinky držať pokope, tak tento krok určite nevynechajte.
  4. Vo veľkej mise si zamiešajte zvyšky mandlí, vločky, škoricu, soľ. Pridajte nasekanú čokoládu alebo čoko chipsy.
  5. Po 10 minútach zmiešajte naše „vajíčko“, mandľové maslo a vanilku a miešajte, kým sa všetko pekne nespojí. Toto vlejte do suchej zmesi a poriadne premiešajte, kým vám nevznikne lepivá zmes.
  6. Cesto vložte do nádoby na pečenie a rovnomerne rozložte, utlačte rukou alebo lyžicou, prípadne hladítkom.
  7. Ak pečiete zo zvyškov mandlí pečte kľudne 30 minút, kontrolujte si vrch, keďže každá rúra pečie inak. Ak použijete mandľovú múku, bude vám stačiť kratší čas, kontrolujte od cca 25 min. Tyčinky by mali byť navrchu chrumkavé a dozlatova upečené.

Ak hľadáte ďalšie recepty zo zbytkov po mandľovom mlieku, vyskúšajte aj tieto energetické guličky.