Dokonalých raňakových tipov nie je nikdy dosť. Ak máte doma mixér, zapíšte si aj tento recept na fantasticky zdravú a chutnú raňakovú kašu. Bez lepku, bez kravského mlieka, vajíčok. Ovocie si môžete obmieňať podľa ľubovôle, rovnako ako posýpku. Táto zachutí aj vašim deťom a je navyše plná omega 3, antioxidantov a bielkovín!

farba čučoriedok je nezameniteľná

Prečo chia semienka zaradiť do stravy

Kúpila som ich už veľmi veľmi dávno, no kým som ich začala reálne do jedál používať, trvalo to. Ešte dnes si pamätám, ako som ich ešte na Ďumbierskej v Nitre nasypala do vody a fotili sme si s Martinom tento zvláštny drink. Odvtedy si už chia našli svoje stabilné miesto v našej kuchyni a úprimne, neviem si už predstaviť nemať ich.

Chia semienka je najlepšie jesť namočené. Až 8x sa zväčšia svoju váhu, to znamena, že sa stanú super hydratujúcou surovinou pre naše telo. Sú najbohatším zdrojom omega 3 kyselín, ktoré sú protizápalové.

Chia semienka sú skvelé, ak máte suchú pleť, inklinujúcu k akné, pomáhajú hydratovať telo a rovnako aj tvár. Čo lepšie si ráno môžete želať. Toto nie je krém, to je hydratácia zvnútra.

Chia semienka sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín, vápnika a zinku. Zaraďte ich do svojej stravy, ak sa vyhýbate živočíšnym mliečnym produktom, aby ste si zvýšili svoju hladinu vápnika. Chia semienka je dobré namočiť večer predtým, ale nemusíte to tak urobiť. My sme to skúšali aj takto, len teda budete mať viac práce s čistením mixéra, keďže semienka sa vám naň nalepia. Kľudne zalejte chia mliekom až ráno a nechajte im chvíľu, nech sa naboptnajú.

Čím si môžem chia kašu posypať?

  • Použite konopné semienka, kakaové bôby, škoricu alebo kokos. Ale táto kaša je tak chutná, že žiadne posýpky potrebovať nebudete.

Čo budem potrebovať?

Počet porcií: 1 veľká porcia

Čas prípravy: 5 min

Ako na to:

  1. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme.
  2. Kašu posypeme konopnými semienkami alebo škoricou.

Ak vás zaujíma, aký máme mixér, tak je to Vitamix, odporučiť vám však vieme aj Omniblend, ktorý dostáva zabrať u Brawolife. Oba mixéry si pozrite na obrázkoch nižšie. Mixéry sa líšia cenou, výkonom a aj objemom nádoby. Závisí len od vás, ako veľmi a na čo budete mixér používať. My robíme často orechové maslá a vtedy dostáva mixér poriadne zabrať. Preto sme si vybrali Vitamix. Ak však plánujete robiť bežné smoothie, zmrzliny, rastlinné mlieka, jogurty a sem tam nejaké arašídové maslo, radosť vám bude robiť Brawo life mixér.