Sedem hodín z Trnavy s pár prestávkami nám trvala cesta do River Campingu Bled. Cestovali sme cez Bratislavu, cez Rakúsko a Slovinsko. Dialničná známka v Rakúsku na 10 dní vyšla na 19,80 Eur. Kupovali sme po ceste, cez internet. V Rakúsku budete ešte platiť za tunel Karawanks, ktorý prechádza cez Alpy. Jeho celková dĺžka je skoro 8 km. Platí sa zaň 7,60 eur.  

V Slovinsku sme opäť kúpili diaľničnú známku cez net, tentokrát 7 dňovú za 21,90 Eur. Na hranici sme boli o jednej poobede a z opačného smeru bola o tomto čase niekoľko kilometrová kolóna, tak si pred cestou nezabudnite skontrolovať dopravnú situáciu cez Waze

Čo si vziať do kempu

Do kempu sme dorazili o 13:30, vítala nás tabuľa, že sú „fully booked„. River Camping je skutočne dokonalý kemping v tejto oblasti, kúsok od jazera Bled. Rezerváciu sme nemali, ale mali ešte 4 voľné miesta, tak sme si vybrali také, aké sa nám pozdávalo najviac a išli sme zaparkovať. Kemping má zelenšie miesta, aj také menej zelené, ale je obklopený vysokými stromami a ste na skok od rieky Sáva, tak máte pocit, že ste naozaj v srdci prírody. 

Karavanisti vezmite si podložku alebo vonkajší koberec, bude sa vám hodiť. Ani nerozmýšľajte a berte aj oblečenie do chladného počasia a gumáky. Počasie takto blízko hôr je nevyspytateľné. Ráno bolo uprostred augusta 16 st. Cez deň bolo krásne teplúčko, ale v noci bola silná búrka, tak deťom gumáky sú samozrejmosť. Ideálne aj nejaké nohavice a vrch, ktorý len umyjete 😀 Blata bolo okolo požehnane. 

Berte aj bicykle, kolobežky, skatebordy. V kempe je jazdecká dráha s peknými kopčekmi. Na nej sa vyšantia od 3 ročných na odrážadlách až po dospelákov. Je nutné mať prilbu, tak pribaľte aj tú. 

Atrakcie pre deti

Vedľa dráhy je malá ohrada so zvieratkami, boli tam kozičky, ktoré deti mohli pohladkať a dať im trošku trávy. Drevený zámok vedľa farmy je lezecká dráha, preliezka, šmýkalka, no zábavné a netradičné ihrisko pre malé aj veľké deti. 

Aby ste pri sledovaní vašich ratolestí mohli nerušene popíjať limonádu alebo sa najesť, je hneď vedľa reštaurácia. Ceny sú „vysokohorské“ tak si buď pribaľte potraviny na varenie alebo nabite peňaženky. Pre predstavu, pizza margherita vás vyjde na 11,50 Eur a šalát s tofu 13,50 Eur. V kempe sú aj samoobslužné potraviny, takže to najnutnejšie si kúpite. Zaujímavé je, že potraviny sú bez obsluhy úplne, takže je na vašom svedomí, či zaplatíte 😀  V kempe bol aj stánok, v ktorom ste si mohli kúpiť čerstvé palacinky a waffle, ráno croissanty a muffiny

Pri bazéne bol animačný program a dva krát do týždňa ranná jóga. Poobede prišla pani s koníkmi a dala sa kúpiť jazda na koni po celom kempe za 15 Eur. Pribaľte si aj pingpongové rakety, keďže stoly tu boli na každom rohu. V krytej herni bol stolný futbal, boxovací mech a lietajúci disk. 

Sociálne zariadenia

Toalety, sprchy, dokonca miestnosť s vaňou, prebaľovací kútik, miestnosť na pranie a umývanie riadu, všetko bolo tip top. Sociálky sú zrekonštruované nedávno a je to vidno. Štýlové, čisté, každá sprcha mala stierku, ktorou ste si po sebe vedeli stiahnuť vodu z podlahy, všade boli batérie na šetrenie vodou, ktoré sa sami po čase vypli (čo je zas ale otravné pri umývaní riadu a sprchovaní :D) Práčka bola za poplatok. 

Sociálky boli rozmiestnené na viacerých miestach, keďže kemp bol dosť veľký a nemuseli ste tak ísť 5 minút do sprchy. Odpadky mali tiež svoju veľkú miestnosť, kde ste ľahko mohli svoj odpad triediť.

Pláž na rieke Sáva v kempe

Krátkou jazdou na bicykli sme prišli na „pláž“ rieky Sáva. Sú tam ležadlá aj instagramová hojdačka. Na rieke sa dá raftovať, alebo ísť na kanoe. Nafukovacie kolesá vám v kempe požičajú, rovnako ako bicykle, dokonca aj s detskou sedačkou, tiež prívesný vozík pre dieťa za bicykel, elektrické kolobežky. 

K rieke sa určite choďte pozrieť, je to nádherná scenéria a ľadové prebudenie 🙂

V kempe bolo napriek množstvu ľudí večer ticho, stále hovorím, že kemperi vyhľadávajú pokoj a nechodia sa opíjať a vyspevovať pri ohníku odrhovačky. Veľa z nich si len číta, alebo hrajú stolové hry. 

Možnosti ubytovania v River Camp Bled

Karavany, prívesy, stany, mobilné domy všakovakých veľkostí a tvarov. Naozaj. Videli sme aj guľu, teda dekahedron, v ktorej sa dalo bývať. Každý si tam nájde svoje. 

bývať môžete aj v mobilných domoch

Výlet – Mestečko Bled

Bled je mestečko na vrcholku julských Álp, tiahnuce sa popri jazere Bled. Výhľad na útes s hradom Bled z 11. storočia, v ktorom je múzeum, tlačiareň novín a kaplnka. Uprostred jazera Bled je ostrovček, na ktorom je Kostol Nanebovzatia Panny Márie. V kostole je obrovský zlatý oltár a zvon, o ktorom sa hovorí, že plní želania. Na ostrov sa dostanete jedine po vode. V Blede je aj pláž Velika Zaka, kde vám požičajú lehátka, slnečník a môžete si užívať teplú vodu v jazere. To vzniklo roztopením Bohinjského ľadovca. Nemá žiaden prítok a zásobujú ho len podzemné pramene. Preto patrí medzi najteplejšie alpské jazerá a umožňuje kúpanie od leta až do septembra

Z kempu ste v meste za pár minút, dobre si odsledujte parkovanie, lebo sú tu rôzne zóny pre rôzne vozidlá a pokuty za zlé parkovanie v meste sú od 60 Eur. Parkovné vás vyjde na 2 Eurá, do hodiny máte parkovanie zadarmo.

Ak máte sladký jazýček, navštívte kaviareň Park restaurant, kde môžete ochutnať krémeš vyrobený podľa tradičnej receptúry. Za krémeš s výhľadom na jazero Bled zaplatíte 4,50 Eur. V tejto kaviarni majú aj dokonalú zmrzlinu a vegan sorbety. Prechádzka popri jazere, pozorovanie rýb a kŕmenie kačiek môže byť skvelá zábava pre vaše deti, pribaľte si aj kúsok chleba, ak nechcete kačky kŕmiť kornútkom zo zmrzliny. Vy si zatiaľ posedíte na lavičke a spravíte fotky na sociálky v pozadí s jazerom a scenériou na protiľahlom brale. 

Cena a iný kemp v Slovinsku

Za dve noci sme platili 120 eur, čo je dosť, ale ako som hovorila, ceny v okolí Bledu sú vyššie a treba sa na to pripraviť. Ak plánujete výlet do Slovinska, tento kemp určite stojí za zváženie. Ďalším zaujímavým je kemping v Ljubljane, o ktorom sme písali v tomto článku.