Na obed vyrazíte z Trnavy a o 5,5 hodiny už kempíte v Ljubljana Resort Hotel & Camp, neďaleko rieky Sáva v eko kempe pri čvirikaní vtáčikov. Cestu sme si naplánovali cez Rakúsko (diaľničná známka tu za 19,80 Eur na 10 dní) a Slovinsko (dialničná známka 21,80 Eur na 7 dní). Ak ste vegáni, ako my, tak počítajte s tým, že na benzínkach nie je ponuka takmer žiadna. Berte preto na cestu veľa čerstvého ovocia, nakrájanej zeleniny, maškrty a niečo chrumkavé, čo si dáte pod hummus.

O kempe

V kempe je dosť parkovacích miest, miestečko pre každého nie je veľké, ale každý má svoj kus kamienkov a aj zelene. V kempe je veľa stromov s vtačími búdkami, tak od rána budete počuť čvirikanie vtáčikov. Kemp má viacero častí. Parkovanie karavanom je aj na čisto zelenej lúke, miesto majú aj ľudia v stanoch, je tu aj niečo ako hotel, ubytovanie v tiny housoch aj malých domčekoch. Nechýba tenisové ihrisko a vodný park s niekoľkými bazénmi. Tie sme my neabsolvovali, nakoľko sezóna tu začínala až 16.6. V kempe sú aj pingpongové stoly a skákací „pupák“, nafukovcie atrakcie pre deti. Detské ihrisko s trampolínou je hned pri časti so sociálnymi zariadeniami a miestnosťou pre umývanie riadu. K dispozícii je aj chladnička a práčka. V areáli je aj reštaurácia a kaviareň. Na recepcii kúpite pohľadnice a malé suveníry, poriadia vám s Urbana kartou na autobus, prípadne si môžete požičať elektro bicykel. Z areálu vedú hneď cyklotrasy do mesta.

Okolie

Na bicykli cestičkou lesom sa dostanete popri rieke Sáve k „pláži“, kde podvečer na betónových štvorcoch sedia mladí a debatujú pri hukote vody. Trasu zvládnu aj 4 ročné deti na bicykli. K pekárni sa dostanete za pár minút či už peši alebo na bicykli, do supermarketu to je možno 5 min bicyklom. Do starého mesta sa vyberte autobusom, je to naozaj krásne mesto, ktoré je kombináciou tradičného a nového.

Cena

Za tri noci sme za ubytovanie platili 140 Eur.

Hladné potešenia

Výborná zmrzlináreň Mozzaik bola kúsok na bicykli za supermarketom. Skvelé vegan zákusky ochutnajte v starom meste vo Fetiche patisserie. V reštaurácii sa pýtajte ako dlho im to bude trvať a k tomu si ešte pripočítajte nejaký čas. Večer tam je normálne čakať na jedlo skoro hodinu. Stalo sa nám to v Tokyo Piknik, tešili sme sa na vegan ramen a nakoniec sme po hodine odišli, lebo by sme nestihli posledný bus do kempu. Nezabudnite si kúpiť ajvar a olivy, vezmite aj domov namiesto vymýšľania suvenírov pre rodinu. Dobrý ajvar ku grilovačke určite poteší každého.

Celkový dojem

Nám sa kemp páčil, napriek tomu, že to pre väčšinu bola zastávka na jednu noc a pokračovali ďalej, nám vyhovoval kľud, dostupnosť do mesta, cyklochodník, ktorý zvládnu aj deti, v sezóne môžu byť fajn aj bazény. Ljublana určite ponúka dostatok zábavy na týždňovú dovolenku a potom hybaj ďalej do sveta.

Ak sa chystáte kempovať, prečítajte si aj naše ostatné blogy:

alebo v Chorvátsku v Bunja kempe