Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Hľadáte kemping blízko väčšieho mesta, tak aby ste spojili gastro turistiku a prírodu? Potom vyskúšajte kemping Stobreč, ktorý je nedaľeko mesta Split a Omiš. V tomto článku vám prinášame tipy, ako si užiť dva dni v Splite a kempingu Stobreč (napríklad aj ako vegán). Pripravte sa na dobrodružstvo plné chutí, zábavy a krásnych zážitkov!

Vzdialenosť medzi kempom Stobreč Split a historickým centrom Splitu, Diokleciánovým palácom, je 7 km a rovnaká vzdialenosť je k Archeologickému komplexu Salona. Kemp sa nachádza uprostred zelenej oázy, obklopený z dvoch strán morom a z tretej strany ústím rieky Žrnovnica. Vďaka poloostrovnému postaveniu kempu, blízkosti rieky Žrnovnica a hustému lesu, ktorý vytvára bohatý tieň, je tu aj počas najhorúcejších dní príjemný a osviežujúci vánok.

Príchod do Splitu

Príchod do kempingu Stobreč

Kemping Stobreč je obľúbeným miestom medzi turistami, ktorí hľadajú pokojnú atmosféru a príjemné prostredie pri mori. Cesta z Bratislavy vám bude trvať približne 8 hodín. Ak sa vám to na jednu jazdu zdá ďaleko, využite po ceste kemping Slapić pri Karlovaci. Je to typický one night stand kemp, kde autá večer zakempia a ráno frčia ďalej. Nezabudnite si po ceste kúpiť maďarskú diaľničnú známku ešte pred prekročením hraníc. Viete tak urobiť aj cez telefón na stránke Autovignet.hu 10 dňová známka vás vyjde na necelých 20 eur (karavan do 3,5 tony a max 7 osôb). Po príchode do kempu dostanete mapu, náramky na použitie spŕch, heslo na wifi a číslo parkovacieho miesta. Podľa toho s čím cestujete, máte možnosť si vybrať z dvoch zón A alebo B. My sme boli v á-čku, kde sme boli naozaj hneď pri mori. V cene je elektrina, voda a odpad. Béčko je určené hlavne pre stany, keďže tam nemáte vodu, ani elektrinu. Check in je od 13:00 hod a check out do 12:30 hod.

Možnosti ubytovania

V kempe môžete bývať buď vo vlastnom, či už ste obytnou dodávkou, s prívesom, autom, v stane alebo sa môžete ubytovať v mobilných domoch. Tieto sú v ponuke v rôznych veľkostiach a cenách. Rozdielne sú aj veľkosti parkovacích miest, na zemi je drobný kameň, jednotlivé miesta sú oddelené oleandrami a inými rastlinami. Nad hlavami budete mať borovice. Voda a elektrina je spoločná pre dve parkovacie miesta.

Sociálne zariadenia a ostatné aktivity v kempe Stobreč

Sociálne zariadenia

Toalety a sprchy sme mali kúsok od parkovacieho miesta. Boli čisté a aj keď staršie, nič im nechýbalo. Sprchy fungujú na náramky, v kúpeľnovej časti je prístroj, čítačka, kde priložíte náramok a stačíte si číslo sprchy, do ktorej sa chcete ísť osprchovať. Potom máte 7 minút, aby ste spravili, čo treba 🙂 V kempe je aj sprcha a toaleta pre deti, kde pohodlne dočiahnu a v zrkadle sa vidia. Sú tam jednoduché lietajúce dvere, aby sa im nepodarilo omylom sa vymknúť tak, že sa nebudú vedieť otvoriť.

Umývanie riadu a pranie

V sprchovej časti sa nachádza aj dlhá chodba určená na umývanie riadu. Výhľad máte na zeleň okolo. Nezabudnite si priniesť ekologický čistiaci prostriedok a špongiu. My riad nosíme v takom veľkom plastovom vedre z Lidla, alebo si môžete kúpiť takýto origoš na tento účel. Neďaleko sa nachádza aj práčka a sušička.

Aktivity pre deti a dospelých v kempe

Aktivita číslo jeden je samozrejme šrková pláž. Je tu možnosť požičania si lehátok, slnečníkov, kajaku, pedal boardu, paddle boardu. Keby vás to všetko omrzelo, môžete sa ísť vyblázniť do troch vonkajších bazénov, alebo krytej jakuzzi. V krytej časti sú aj 3 sauny (pozor, vstup len naostro), fitko a možnosť objednať sa na masáž. Na termín otvorenia vonkajších bazénov sa pýtajte pri bookovaní miesta, závisí to od počasia a rozhodnutia vedenia kempu. My sme tu boli na prelome apríla a mája a ešte neboli napustené.

Ostatné aktivity

V kempe nájdete aj zmenáreň, bankomat, malý supermarket, beach bary a internetový kútik. Aj keď wifi bola v kempe dobrá a signál bol aj na pláži. V kempe sa nachádza reštaurácia Horus, ktorá ponúka okrem tradičných mäsových jedál a rýb aj cestoviny, pizzu a šaláty. Viete si dohodnúť aj donášku, prípadne si jedlo len vyzdvihnúť, ak si chcete spraviť piknik na pláži.

Ekologický kemping Stobreč

Tento kemp má množstvo ocenení ako kemp dbajúci na ekológiu. Len v roku 2020 vysadili viac než 1100 rastlín. Recyklujú odpad, varia na plyne z lokálnych surovín, doporučujú chodiť pešo, na bicykli alebo mestskou dopravou, všade uvidíte upozornenia ako šetriť vodou, vypínať klimatizáciu pri odchode z ubytovania a podobne. V okolí kempu je viac ako 950 olivových stromov, z ktorých sa ročne vyrobí viac než 300 litrov oleja. Takto podobne to bolo aj v Nevio kemping, kde sme boli kempovať minulé leto. Tiež si robili vlastný olivový olej z olív v kempe a keď mali nadbytok, ktorý sa nevyužil v reštaurácii, mohli ste si ho aj kúpiť. Vďaka množstvu zelene v tomto kempe, budete mať možnosť vidieť veveričky, motýle a ráno sa budete budiť za spevu rôznych druhov vtákov.

Ako sa dostať do Splitu

Do mesta Split sme išli autobusom. Môžete sa samozrejme vybrať aj autom, ale vo väčších mestách máme radšej prechádzky a nestresovať sa s parkovaním, už duplom nie, keď sme karavanom. Vyberáme si preto autobus, deťom berieme kolobežky a ideme. Autobus stál 2 eurá na dospeláka a cesta do mesta trvala cca 20 min. Busom budete mať možnosť sledovať ako sa mení prostredie od vonkajších obytných štvrtí Splitu, ktoré nie sú nejaké prekrásne, až po mesto, kde to hneď vyzerá o niečo vábnejšie 🙂 Na orientáciu používame google maps, kde keď si vyberiete autobus, pekne vám ukáže aj zastávku, kde máte vystúpiť. Naša prvá cesta viedla za jedlom, takže sme zadali Pandora Greenbox Vegeteria.

Vegánske reštaurácie v Splite

Pandora Greenbox Vegeteria

Naša prvá cesta smerovala do Pandora Greenbox Vegeteria. V reštaurácii sa dá sedieť aj vonku, ale my sme sa vybrali dnu, kde určite minimálne nazrite. Interiér je veľmi vydarený, plný zelene a skrytých drobností. Uprostred reštaurácie sa týči kmeň stromu. Kuchyňa je otvorená, toalety majú tiež veľmi zaujímavý dizajn. Doporučujem ísť tam s telefónom a odfotiť si 🙂

Objednali sme deťom waffle, mali ich čokoládové s arašídovým maslom a s lesným ovocím. Cena bola okolo 10 eur za porciu. Martin si dal spirulina burger a ja som mala také malé burgre s cviklou, pekné ružové, s chrumkavým tofu a zemiakom. Jedlo bolo veľmi dobré, waffle na náš vkus až príliš sladké, ale tak my doma sladíme minimálne, tak nám je sladké všetko 🙂 Na pitie sme si dali domáci ľadový čaj a chia limonádu. Na záver musím povedať, že to bol veľmi príjemný vegan podnik, s milou a starostlivou obsluhou. Hlavné jedlo vyšlo od 12-15 eur, čo nie je málo, ale zas sme v Splite a tu sú silno turistické ceny.

VEG

Ďalšia vegánska reštaurácia, ktorú doporučujeme navštíviť je VEG. Tu sme si našli miesto vonku, lebo je pri rušnom námestíčku, takže sa stále máte na čo pozerať. Obsluha tu bola veľmi pomalá, hlavne kvôli Woltovi, ktorý sa tu minimálne 4x otočil kým sme čakali a neskôr jedli. Zrejme uprednostňovali objednávky online, alebo neviem, čo sa dialo. Na pitie sme si dali kombuchu, mali tri druhy a limonádu. Na jedenie sme mali vegan cheeseburger, sheperds pie (ktorý bol super a musím sa ho naučiť robiť) a ja som mala game changer niečo ako poke bowl. Tu bolo jedlo tiež výborné, ceny podobné ako v prvej reštaurácii. Koláčik sme si nedali, lebo sme mali v pláne ísť ďalej na zmrzku.

Ďalej sme v Splite navštívili

Gelateria Emiliana

Emiliana je zmrzlináreň, pred ktorou vás privíta najdlhší rad a stojí za to si ho vystáť. Táto zmrzka má dokonalé recenzie na trip advisor, tak sme si povedali, že ju musíme vyskúšať. Zmrzlinu pripravujú pred očami ľudí, teda vidíte dovnútra na všetky tie stroje. Musím povedať, že to bola najkrémovejšia a najlahodnejšia zmrzka, čo som jedla. Plusom je aj, že si pečú vlastné kornúty, keby som to vedela, nedala by som si do kelímku.. ale nevadí, ešte sa sem vrátime a potom to napravím 🙂 Tu sme vegánske možnosti neriešili..ale.. pistáciová bola zo 100% pistácií.

Kaviareň Tinel

Najlepšia káva resp. cappuccino, čo som v Chorvátsku zatiaľ pila bola v tomto útulnom coffee shope od skvelého baristu Mateja. Konečne miesto, kde nie je problém si dať do kávy ovsené alebo mandľové mlieko a kde vám o káve vie dotyčný povedať aj nemožné. Tento týpek je naozaj maniak do kávy a stojí za to sa ísť pozrieť na jeho fúzy a štýl, aký si ide.

Riva Split

Za nás najmenej zaujímavá turistická atrakcia. Je to vlastne klasická promenáda v prístave, kde kotvia lode. Sú tu reštiky a kaviarne jedna na druhej, lavičky, trochu zelene a príšerný zápach. Naozaj ako na staničnom záchode. Neviem si predstaviť, čo tam je v lete, lebo teraz nebolo ani teplo a ten zápach bol naozaj dosť zlý.

Múzeum ilúzií

Múzeum ilúzií v Splite je miesto, kde sa spája vzdelávanie a zábava. Nájdete tu pestrú kolekciu optických klamov, zaujímavých exponátov a interaktívnych inštalácií, ktoré oklamú vaše zmysly. Nezabudnite si nabiť mobilný telefón a pozorne sledovať značky na zemi, aby st si odtiaľto odniesli vtipné zábery pre priateľov, či rodinu. Okrem toho, že Múzeum ilúzií v Splite ponúka zábavný zážitok pre všetky vekové kategórie, taktiež návštevníkom poskytuje možnosť naučiť sa niečo nové o ľudskom mozgu, vnímaní a zmysloch.

Ďalšie atrakcie, ktoré v Splite môžete navštíviť sú:

  • múzeum vypchatých žiab
  • prírodovedné múzeum – na tejto stránke máte aj virtuálnu prehliadku múzea
  • park Marjan – rozsiahly park, ktorý sa nachádza na kopci Marjan, ponúka množstvo príležitostí na relax a zábavu pre celú rodinu. Čaká vás príjemná prechádzka, alebo si môžete prenajať bicykel alebo vydať sa na túru po nádhernej prírode. V parku sa nachádza aj detské ihrisko, kde sa vaše deti môžu zahrať.
  • nákupné centrum Joker – nájdete tu bowlingové dráhy, detské ihriská, stolové hry a mnoho iných aktivít, ktoré potešia deti aj dospelých. Nechýbajú ani nákupné možnosti.

Výlety a exkurzie v okolí kempingu

Rafting na rieke Cetina

Pre rodiny, ktoré hľadajú dobrodružstvo a vzrušenie, je rafting na rieke Cetina ideálnou voľbou. Tento adrenalínový zážitok ponúka nádherné výhľady na okolitú prírodu a zároveň poskytuje skvelý zážitok pre celú rodinu.

Návšteva ostrovov Brač a Hvar

Ak chcete spoznať krásy chorvátskeho pobrežia ešte viac, navštívte ostrovy Brač a Hvar. Tieto dva ostrovy ponúkajú nádherné pláže, malebné mestečká a bohatý kultúrny život. Z kempingu Stobreč sa dajú tieto ostrovy ľahko navštíviť jednodňovým výletom loďou.

Pár slov na záver

Split a kemping Stobreč sú výborným tipom pre rodinnú dovolenku, ak chcete byť neďaleko mesta a zároveň si môžete užiť krásy prírody. Či už hľadáte relax na pláži, vzrušujúce dobrodružstvá alebo ste hladní po vzdelaní a múzeách, v Splite a kempingu Stobreč zvládnete pokryť všetky požiadavky. Treba vziať na vedomie, že v chorvátsku nie sú vegan možnosti dostupné vo všetkých mestách a preto je fajn navštíviť spli, prípadne Dubrovnik a užiť si pre zmenu niečo iné ako čevapi a ligne na žaru.

FAQ – Najčastejšie otázky:

  1. Je kemping Stobreč vhodný pre deti všetkých vekových kategórií? Áno, kemping Stobreč je vhodný pre deti všetkých vekových kategórií. Ponúka rôzne aktivity a zábavu pre deti, ako sú detské ihriská, animačné programy, pláže s pozvoľným vstupom do mora a mnoho ďalších možností pre celú rodinu.
  2. Aké sú možnosti stravovania v kempingu Stobreč? V kempingu Stobreč nájdete niekoľko reštaurácií a bufetov, kde si môžete vychutnať rôzne jedlá od tradičnej chorvátskej kuchyne po medzinárodné špeciality. Okrem toho je v kempingu k dispozícii supermarket, kde si môžete nakúpiť potraviny a pripraviť si jedlo vo vlastnej kuchyni v prípade, že máte mobilný domček alebo karavan.
  3. Sú v kempingu Stobreč dostupné aj bicykle na prenájom? Áno, v kempingu Stobreč je možné si prenajať bicykle, ktoré vám umožnia preskúmať okolie kempingu a blízke okolie Splitu. Bicykle sú vhodné pre všetky vekové kategórie a veľkosti, takže si celá rodina môže užiť cyklistické výlety spolu.
  4. Ako sa dá dostať z kempingu Stobreč do centra Splitu? Z kempingu Stobreč sa do centra Splitu môžete dostať autom, autobusom alebo bicyklom. Autobusová zastávka je v tesnej blízkosti kempingu a autobusy premávajú pravidelne počas celého dňa. Cesta do centra Splitu trvá približne 15-20 minút. Ak uprednostňujete jazdu na bicykli, využite cyklotrasy vedúce popri pobreží a rieke Žrnovnica.
  5. Je v kempingu Stobreč možné rezervovať si výlety a exkurzie? Áno, v kempingu Stobreč je k dispozícii informačné centrum, kde si môžete rezervovať rôzne výlety a exkurzie, ako sú plavby na ostrovy Brač a Hvar, rafting na rieke Cetina, návšteva historického centra Splitu a mnoho ďalších zaujímavých aktivít a zážitkov.