Meditácia nemusí byť nudná

„Meditácia? To nie je pre mňa, je to nudné.“ A priznajme si, nie sme sami, kto takto uvažuje. Kto by chcel sedieť v tichu, v pokoji, a jednoducho… nič nerobiť? No, nech už ste začiatočník v oblasti meditácie alebo skúsený „guru“, pravda je taká, že meditácia môže byť skutočne zábavná aktivita, keď ju robíte správne.

Ako? Poďme sa pozrieť na niekoľko netradičných, ale úžasných spôsobov, ako môžete urobiť z meditácie skutočne zaujímavú a obohacujúcu časť vášho dňa.

Začiatky s meditáciou

Začať meditovať je vstupom do úplne nového sveta. Aj pre mňa to tak bolo a keď na dlhšie vypadnem, vždy to tak prežívam odznova. Mnohí z nás začnú s predstavou, že meditácia je len o sedení v tichosti so zavretými očami. A potom sme prekvapení, koľko možností a techník nám ponúka. Nechajte si otvorenú myseľ a pozrite sa na meditáciu „in a bigger picture“ ako sa hovorí. Pre niekoho môže byť kľudne meditácia žehlenie, či hačkovanie. Ale poďme ďalej.

Zmena prístupu

Viete, ako sa hovorí – niekedy treba trochu zatriasť stromom, aby padlo nejaké to jablko. Naše vnímanie meditácie nie je výnimkou. Keď sme otvorení novým skúsenostiam a prístupom, môžeme objaviť naozaj očarujúce spôsoby, ako rozvíjať svoju prax a robiť ju zábavnejšou.

Vyskúšajte nové techniky

  1. Urobte zo svojej meditácie kreatívnu činnosť, namiesto obyčajného sedenia

Pomocou šikovnosti vašich rúk, využite techniky ako je maľovanie, tvorba mandál, farbenie alebo tvorba vision boardu a pokúste sa meditovať kreatívnejším spôsobom. Sústreďte sa na svoju tvorivú energiu, využívajte farby a formu. Umožnite, aby sa vaša myseľ otvorila prostredníctvom umenia a kreatívy.

  1. Vychutnajte si ráno šálku svojho obľúbeného nápoja

Namiesto toho, aby ste rýchlo vypili šálku čaju, kávy alebo magického kakaa, skúste ho popíjať pomaly. Zavrite si oči a snažte sa naozaj si vychutnať váš obľúbený nápoj. Vnímajte ako pomaly putuje cez vaše ústa, než ho prehltnete. Vdychujte vôňu, venujte pozornosť chuti, textúre, pocitom, ktorý vo vás vyvoláva. Meditujte nad chuťami, arómami a pocitmi, ktoré vám nápoj prináša.

  1. Relaxačná masáž

Ľudský dotyk má obrovskú silu. Či už masáž dávate, alebo si ju vychutnávate, vnímajte svoje pocity. Zavrite oči. Vnímajte vône masážneho oleja alebo vonnej tyčinky. Využite relaxačnú hudbu, alebo sa oddajte masáži v tichu. Nechajte svoju myseľ odpočívať.

  1. Meditačné aplikácie

Mobilné telefóny sú dnes našim každodenným spoločníkom, prečo ich teda okrem toho, že nás nonstop bombardujú upozorneniami nevyužiť aj na niečo pre náš osoh. Či už máte android alebo iPhone, na google play aj app store nájdete meditačné aplikácie, či už v slovenčine alebo v angličtine. Z tých anglických je to napríklad Headspace, Calm, Moonly. Pre meditácie a afirmácie v slovenčine si stiahnite aplikáciu Breathjoy, ktorá je zadarmo alebo s mesačným predplatným pre prémiový obsah. Nájdite si tiché miesto, dajte slúchadlá a zapnite si svoju obľúbenú meditáciu. Nechajte sprievodcu alebo relaxačnú hudbu, aby vás viedli uvoľnením. Vyberte si meditácie, ktoré sú najviac rezonujúce s vašimi osobnými cieľmi alebo pocitmi, s ktorými momentálne rezonujete. Či si už riešite vnútorné traumy z detstva, priveľa stresu, nedostatok spánku, alebo sa len potrebujete uvoľniť, či sústrediť pre dôležitou skúškou, na všetky tieto situácie nájdete meditácie v aplikácii Breathjoy.

5. Meditácia tancom

Vytancujte zo seba stres a napätie. Vytraste končatiny, užite si rytmus, zavrite oči a nechajte svoje telo robiť, čo sa mu zachce. Môže to byť spočiatku zvláštne, ale nikto sa na vás nepozerá. Dajte si telefón do vrecka, slúchadlá do uší, zavrite oči, uistite sa, že nemáte do čoho naraziť a odovzdajte sa hudbe.

6. Sústredená pozornosť na jeden bod

Ak dokážete svoju pozornosť a pohľad sústrediť na jeden bod alebo objekt a ukľudňuje vás to, tento druh meditácie môže byť pre vás to pravé. Sledujte statický objekt minimálne 5 minút v sede alebo v stoji. Čas podľa vašich možností a pocitov postupne predlžujte. Sledujte váš objekt pozorne, venujte myšlienky jeho farbe, textúre, veľkosti. Ak vás budú rušiť vaše vlastné myšlienky, nechajte ich odísť. Nevenujte im pozornosť.

7. Meditácia pri jedení

Ak s meditáciou začínate, vedomé jedenie vám to môže uľahčiť. Odložte zo stola všetko, čo by vás mohlo rozptyľovať. Áno, aj mobilný telefón a knižku. Dajte si pred seba len tanier s jedlom a pustite sa pomaly do jedla. Vnímajte všetkými zmyslami. Chuť, vôňu, farby, ak je jedlo vhodné na konzumáciu rukami, urobte tak. Venujte svoju plnú pozornosť jedeniu. Neponáhľajte sa.

8. Dlhá sprcha

Táto forma sa iste bude mnohým z nás páčiť. Predstavte si, ako teplá voda pomaly zmýva všetky vaše obavy, stresy a útrapy. Ako prúdia odtokom preč z vášho života, sledujte vodu, vizualizujte si v nej vaše ťaživé myšlienky aj fyzické bolesti. Nechajte ich odplaviť sa. Vezmite si šampón alebo mydlo a predstavujte si ako do každého kúska svojho tela, či vlasov vmasírujete lásku, ľahkosť, radosť, šťastie. Nevynechajte ani milimeter. Krúživými pohybmi obaľte celé svoje telo žiarivou energiou.

9. Vedenie si denníka

Veľmi vhodné ráno po zobudení alebo večer pred spaním si na pár minút zavrieť oči, sústrediť sa na dych a potom si otvoriť svoj obľúbený zošit alebo vziať kúsok papiera a začať písať. Nemyslite na to, či niekto vaše zápisky nájde, ani či píšete pekne a bez chýb. Len sa vypíšte. Všetko čo vo vás je. Krivdy, túžby, odpustenia, vďačnosti. Dajte na papier celú svoju myseľ. Ak je treba sa niečoho zbaviť, napíšte to na papier a spáľte.

pisanie dennika
journaling

10. Chodenie naboso

Ak máte to šťastie, že bývate uprostred prírody, blízko lúky, lesa, či pri pláže, choďte bosí. Tak často ako sa dá. Vnímajte povrch pod vašimi nohami. Zažeňte staré programy, že prechladnete, či si niečo pichnete do nohy. Bosé nohy vás spájajú s energiou Zeme, nabíjajú vás, uzemňujú. Vymieňajú si dôležité informácie medzi vašim telom a matko Zemou. Sústredenie sa na bosú chôdzu je skvelým spôsobom ako si vyčistiť hlavu, zbaviť sa negatívnych myšlienok a začať sa sústrediť na tie pozitívne.

Vylepšite svoju meditačnú prax:

11. Začnite si dokumentovať pocity po meditácii

Pripravte si obľúbený zošit a po každej meditácii si zapíšte svoje myšlienky a pocity. Stačí sa zapisovaniu venovať pár minút denne, nechajte slová prúdiť na papier a sami budete prekvapení, čo sa o sebe dozviete.

12. Vyskúšajte meditovať na novom mieste, ideálne v prírode

Možno v blízkosti vášho domova máte pokojný park, záhradu, lesík, či jazero. Príjemné miesto, kde môžete meditovať aspoň pár krát do týždňa. Využite možnosť ísť meditovať mimo váš domov, kde vás nebude rozptyľovať pohľad na neporiadok, riady, či prádlo. Choďte na neutrálne miesto, kde budete vedieť byť sami so svojimi myšlienkami. Podarí sa vám tak jednoduchšie napojiť na vlastné vnútro.

13. Predtým, než sa usadíte do meditačnej pozície, zacvičte si

Nie, nemám na mysli hiit ani cross fit. Skôr vám pomôže ľahký strečing, ktorý uvoľní stuhnutosť vzniknutú napätím alebo stresom. Rozhýbte ramená zhora dolu, pokrúťte krkom, uvoľnite chrbát, pár hlbokými predklonmi. Keď uvoľníte napätie v tele, uvoľnia sa vám aj dráhy v tele súvisiace s myšlienkami a tokom energie a vaša meditácia bude príjemnejšia a jednoduchšia. Vyskúšajte toto krátke cvičenie v posteli.

14. Meditácia s otvorenými očami

Nie každý sa cíti bezpečne so zavretými očami. Špeciálne vtedy, ak skúšate meditovať vo voľnej prírode. Namiesto toho, aby ste to rovno vzdali, vyskúšajte nechať oči otvorené a sústreďte svoj zrak na objekt podľa vášho gusta. Experimentujte. Otvárajte a zatvárajte oči a hľadajte to najlepšie pre vás.

15. Nastavte si upozornenie, že máte meditovať

Hlavne, ak s meditáciami začínate, bude pre vás jednoduchšie, keď si nastavíte pripomienku, že si máte dať krátku meditáciu. Využite čas ráno, alebo kedykoľvek v priebehu dňa, keď viete, že máte voľno.

16. Vytvorte si u vás doma kútik, kam budete chodiť meditovať

Je dobré mať špeciálne miesto, ktoré si vyzdobíte sviečkou, kameňmi, či tibetskou miskou. Nachystajte si meditačný vankúš alebo podložku na jógu a obľúbenú deku. Nech je toto miesto pre vás odmenou a potešením pre vaše zmysly.

17. Namiesto bežného osvetlenia si zvoľte sviečku

Vyberte si kľudne sviečky s obľúbenou vôňou, alebo svetlo sviečky doplňte vonnou tyčinkou, či difuzérom. Čokoľvek vám čas meditácie spríjemní sa počíta.

18. Využite mala náhrdelníky.

Sadnite si do sedu s prekríženými nohami, zavrite si oči, prehĺbte svoj dych a položte svoj palec na prvú guličku z mala náhrdelníka. Opakujte svoju mantru alebo obľúbenú afirmáciu, kým sa nedostanete k poslednej guličke. Afirmácie na každý deň nájdete v mobilnej aplikácii Breathjoy. Všetky afirmácie sú v slovenčine, vybrať si môžete z tém hojnosť, sebaláska, vzťahy, sebahodnota.

19. Použite Tibetskú misku

Kúpte si krásnu ručne tepanú tibetskú misku a prineste opäť kúsok mystérie do vášho domova. Tá naša je z Muzikeru, je ručne tepaná a má nádherný zvuk, keď na nej človek hrá. Označte začiatok a koniec meditácie úderom na misku. A ak máte deti, dajte do nej vodu a hrajte na nej. Uvidíte, čo sa stane.

20. Zapistujte si, kedy ste meditovali

Toto vám pomôže sledovať svoj pokrok a dodržiavanie nového zvyku. Ak vám zapisovanie veľmi nejde, meditujte s appkou Breathjoy a tá to zariadi za vás. Váš pokrok môžete sledovať rovno v nej.

21. Nechajte v pozadí hrať zvuky prírody

Šumenie mora, lístie v lese, čvirikanie vtákov a žblnkanie potôčika, všetky zvuky prírody na človeka pôsobia upokojujúco a pomôžu vám ponoriť sa hlbšie do meditácie. Aj tieto si viete zvoliť v aplikácii Breathjoy. K dispozícii sú zvuky mora, či lesa, alebo si ich môžete aj úplne vypnúť a sústrediť sa len na hlas sprievodcu.

22. Využite vône na vyčistenie priestoru pred meditáciou

Objavte bielu šalviu či palo santo. Prejdite svoj priestor, vydymte ho a potom poriadne vyvetrajte. V taktomto čistom prostredí sa vám bude meditovať ešte lepšie.

23. Difuzér a éterické oleje

Využite svoje obľúbené vône, dajte ich do difuzéra a nechajte sa uniesť zmyslami. Pre meditáciu sú ideálne tieto oleje: kadidlo, myrha, cédrové drevo, santalové drevo, vetiver, ruža a šalvia.

24. Oblečte sa pohodlne

Ak nosíte obtiahnuté a nepohodlné oblečenie, takto sa bude cítiť aj vaša myseľ. Vyberte si voľné a mäkké oblečenie, v ktorom sa budete cítiť voľne, nech aj vaša myseľ cíti voľnosť.

Viac tipov:

25. Nájdite si parťáka na meditáciu

Môže to znieť šialene, ale možno práve prítomnosť niekoho, kto bude meditovať s vami urobí meditáciu pre vás lákavejšou, príjemnejšou a rovnako bude ľahšie si to zaradiť do dennej rutiny. Ak ide o vášho partnera, ešte lepšie. Môžete sa vzájomne motivovať a podporiť, keď sa vám práve nebude chcieť.

26. Dajte si slúchadlá a počúvajte hudbu

Možno nájdete zaľúbenie práve v meditácii pri počúvaní hudby. Vyberte si na počúvanie zvuky prírody alebo meditatívne pesničky. Meditovať môžete aj pri vašej obľúbenej hudbe tak, že sa budete snažiť oddeliť a započúvať sa do jednotlivých hudobných nástrojov. Nezabudnite si zavrieť oči.

27. Počúvajte vedenú meditáciu pri presunoch hromadnou dopravou

Skúste podcasty, či obľúbenú hudbu vymeniť za vedené meditácie. Dajte si slúchadlá, sadnite na zadné sedadlá, zavrite oči a pustite si meditáciu. Využite inak zbytočný čas na niečo prospešné pre vás. V slovenskej aplikácii Breathjoy, nájdete viac ako 50 vedených meditácií, relaxačnú hudbu a dýchacie cvičenia.

28. Venujte pozornosť jemným zvukom vo vašom okolí

Zavrite oči a započúvajte sa. Počujte jemné vrčanie chladničky, pochrapkávanie vášho domáceho miláčika, či pradenie mačky. Sústrediť pozornosť na tieto jemné zvuky vás naučia užiť si meditáciu zábavnejším spôsobom a byť opäť viac vnímavejší k svojmu okoliu.

29. Vytvorte si zoznam skladieb

Svoje obľúbené skladby pre meditáciu si uložte do jedného playlistu a pri činnostiach ako je umývanie riadu, žehlenie, či skladanie prádla akoby ste našli. Nemusíte len sedieť so zatvorenými očami. Meditácii môžete dať formu, v akej vám je príjemne.

30. Skvelý spôsob ako začať meditovať, je začať robiť jógu

Meditácia a jóga idú ruka v ruke. Nájdite si inštruktora, ktorý má meditáciu ako súčasť hodiny, ideálne kombinovanú aj s dýchacím cvičením a ste jednou nohou v hre.

Nebojte sa začať a nebuďte na seba tvrdý. Kľudne začnite 1 minútou. Nastavte si minútky na mobile a začnite. Ďalší deň si minútu pridajte a takto postupujte, až k 5 minútam. Potom si jednoducho budík nenastavte a len zapnite časomieru. Meditujte a som zvedavá, po akom čase sa na hodinky pozriete.

Kľudne nám napíšte do komentára, ako vyzerá vaša meditačná prax. Podeľte sa o svoje skúsenosti.