zemiaky v šupke
použijeme zemiaky v šupke

Obrázkov varených pučených pečených zemiakov je plný internet, tak som musela skúsiť tiež tento ošiaľ. Pravda je, že keď vidím tú fotku, tak by som ich vyjedla rovno z displeja a ešte ho aj doolizovala.

Čo môže byť chutnejšie ako chrumkavé jemne slané maslové nové zemiaky?! Kto ich nemá rád? Ešte aj naše deti, čo zjedia zo zemiakov s radosťou len hranolky sa zalizovali. Týmto sa tento recept katapultoval medzi naše top zemiakové jedlá.

Sú chrumkavé, príprava trvá síce dlhšie, ale vaša prítomnosť nie je nutná ani pri varení ani pri pečení, tak si kľudne môžte sadnúť ku knižke alebo vyupratovať celú kuchyňu, kým budú hotové.

A nie je hanba jesť ich rovno z pekáča, ako som to urobila ja 😀

uvarené zemiaky rozpučíme pučidlom na zemiaky alebo vidličkou
uvarené zemiaky rozpučíme

Úchvatná večera

Zvládnete pečené zemiaky samotné? Alebo do oleja primiešate trochu cesnaku a chili? Nachystáte si k nim kyslú kapustu alebo kimchi… Alebo máte na večeru teplý šalát a k nemu sa tieto zemiaky hodia úplne úžasne.

Tak ako? Spravíte si ich cez víkend? Máte v špajzi zabudnuté malé zemiaky, ktoré sa vám nechce šúpať? To je presne ono. To sú také, ako potrebujete.

varené zemiaky pučené
na plechu ich dáme piecť do rúry

Ako pripraviť najlepšie varené pučené pečené zemiaky

Vyberajte malinké zemiaky. Veľkosť golfovej loptičky nech je vaše maximum. Či už budete mať ružové alebo žlté zemiaky, to je jedno. Recept funguje pri oboch typoch. Dôležitá je veľkosť.

Práve malé zemiaky zvyčajne zoženiete ružáky alebo žlté zemiačiky je jemnou šupkou. Zemiaky nešúpte, len ich poriadne očistite vo vode kefkou. Červené zemiaky majú navyše výraznejšiu chuť šupky a sú na tento recept úplne skvelé.

Použite veľký plech, aby každý zemiak mal dosť miesta a aby sa vzájomne nedotýkali a nesparili sa. Ak sa vám nezmestia na jeden plech, radšej použite dva.

Na plech dajte olivový olej, potrite ním poriadne celú plochu plechu. To zaistí chrumkavosť. Nepoužívajte papier na pečenie. S ním takú chrumkavosť nedocielite. Budete mať síce starosti s čistením plechu, ale fakt to stojí za to.

Na vrch rozpučeného zemiaku dajte cesnakového prášku a cibuľového prášku pre fantastickú chuť. Živý cesnak je fajn, ale pri tak vysokej teplote a dĺžke pečenia je riziko, že ho spálite. Prášok je v tomto bezpečnejší.

upečené zemiaky posypeme chili práškom
upečené posypeme kľudne aj chili práškom

S čím ich jesť

  • pripravte si omáčky, dresingy, tahini omáčku
  • pesto či už z bazalky alebo inej zelenej bylinky
  • môžete si pripraviť aj vegánsku kyslú smotanu
  • a pre klasiku zvoľte vegmezán alebo iný vegánsky syr

Ak ste si tieto zemiaky pripravili a odfotili, zaveste si ich na váš Instagram a my vaše varenie radi prezdieľame v našich storkách. Označte nás prosím #rejoyfood pre znovuobjavenie chuti z jedla a šírenie jednoduchých rastlinných receptov. @rejoy.sk

Varené, pučené, pečené zemiaky z jedného plechu

Príprava: 10 min na umytie zemiakov

Varenie: 25 minút

Pečenie: 30 min

Čas potrebný celkom: 1 hod 5 min

Čo budete potrebovať:

  • cca 1 kg zemiakov
  • 1 PL morskej soli
  • 4 PL olivového oleja (časť pôjde na plech a časť na zemiaky)
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sušenej cibule
  • čerstvo mleté čierne korenie (pozor, deti štípalo, tak opatrne s ním)
  • čerstvé bylinky, prípadne chili
pečné zemiaky podávame len tak s maslom, mliekom a soľou
papáme ihneď, kým sú teplé

Ako na to:

  1. Zemiaky si hoďte do umývadla a poriadne ich pod tečúcou vodou umyte kefkou. Zemiaky nešúpte. Šupka je vynikajúca a obsahuje živiny. Umyté zemiaky dajte do hrnca s vodou a dajte variť. Do vriacej vody dajte soľ.
  2. Zemiaky varte, kým nebudú mäkké. Skúste vidličkou. Pri malých zemiakoch by to nemalo trvať dlhšie ako 30 min.
  3. Vodu zlejte, nechajte zemiaky chvíľu vychladnúť.
  4. Na plech na pečenie rozotrite olivový olej, rozložte zemiaky a pučidlom ich rozpučte tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Zemiaky polejte zvyšným oliváčom, na každý dajte trochu cesnakového a cibuľového prášku. Rúru si predhrejte na 220 st. Roztlačte ich tak, aby boli maximálne 1 cm vysoké. Čím viac ich pritlačíte, tým budú chrumkavejšie. Ak nemáte pučidlo na zemiaky, použite vidličku.
  5. Dajte trochu čierneho mletého korenia a šup do rúry.
  6. Pečte, kým nebudú pekné zlatisté na okrajoch. Cca 25-30 min. Posypte ich čerstvými bylinkami a podávajte horúce. Kto ľúbi, dá si vegánske maslo.