uvarený cícer
uvarený cícer precedíme

Keď už raz začnete so strukovinami a objavíte cícer, bude vám patriť svet. Hummus, cícerový paprikáš, curry, zapečený cícer, cícerová polievka, cícerové koláče, cícerová múka,.. a mohla by som pokračovať ďalej. Medzi najobľúbenejšie a našťastie aj najjednoduchšie na prípravu patria nátierky. Medzi nimi hummus.

Naučím vás, ako si ho spravíte doma s obyčajným mixérom za pár minút a môžte si nakrájať zeleninu, alebo vybrať obľúbené sušienky a hryzkať si na gauči.

cícer dáme do mixéra spolu s cesnakom, tahini a citrónovou šťavou
cícer dáme do mixéra s cesnakom

Odkiaľ pochádza hummus

Slovo hummus je arabského pôvodu a znamená jedoducho „cícer“. Ten je pestovaný na strednom východe a Indii tisícky rokov. Pôvod hummus nátierky je vo veľkom diskutovaný, prvé recepty naň sa vyskytli už v 13 storočí.

Nátierka sa vyrába rozmixovaním cíceru, tahini (čo je sezamová pasta), cesnaku a citrónu do hladkej pasty. Je to bežné jedlo v Turecku, Libanone, Sýrii a Egypte. Momentálne je však čoraz viac populárnym predjedlom aj u nás v dobrých vegánskych reštauráciách.

Používa sa tiež do wrapow, k čerstvej zelenine, či sušienkam.

Ak vás o histórii hummusu toho zaujíma ešte viac, info nájdete tu.

tahini pridáme k cíceru a rozmixujeme
pridáme tahini

Ako spraviť hummus zo suchého cíceru

Tento jednoduchý recept začína prípravou suchého cíceru. Ja ho nechávam namočený vo vode celú noc, ale postačí aj 1 hodina. Dajte mu dostatok vody, lebo cícer veľa popije. Potom dáme cícer variť, to trvá tiež tak hodinu. Takto sa dostanete od suchého cíceru k uvarenému za dve hodky. Super, nie?!

Keď už je cícer uvarený, zlejte vodu, presypte ho do mixéra spolu s cesnakom, tahini a citrónovou šťavou a vymixujte do hladkej pasty. Trošku soli, nech to má cveng a oleja, ak chcete hladký krém. Ak sa vyhýbate oleju, stačí vám aj voda.

Mixujte, kým nebude zmes úplne hladká. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, mrku, niečo zelené, čokoľvek, po čom vaše srdce piští.

Verím, že vám bude tento hummus zo suchého cíceru chutiť, lebo je:

  • krémový
  • robený od srdca
  • kyslastý od citrónu
  • cesnakový podľa vašej chuti
  • jednoduchý na prípravu
  • prispôsobivý vašej chuti
  • a skutočne ÚŽASNÝ

Majte hummus stále v chladničke, keď vás prepadne hlad vytiahnite ho a máte zdravý snack alebo nátierku.

Ak tento recept vyskúšate, nebojte sa nás označiť vo vašich príbehoch s fotkou ako si hummus užívate #rejoyfood a @rejoy.sk na Instagrame

rozmixujeme cícer, tahini, cesnak, citrónovú šťavu

Rýchly hummus zo suchého cíceru recept

Príprava: 1h 15 min

Varenie: 1 hod

Celkom: 2hod 15 min

hummus ozdobte čerstvými bylinkami

Ingrediencie:

  • 1 hrnček suchého cíceru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 čl soli
  • 1 PL olivového oleja (ak sa vyhýbate oleju, stačí aj voda)
  • štipka sušeného cesnaku, bylinky čerstvé alebo sušené, chilli
hummus so zeleninou nakrájanou na paličky
hummus podávajte s čerstvou zeleninou

Na servírovanie:

  • chlieb, bageta, uhorka, mrkva, paprika, zelerové tyčinky, krekry

Ako na to:

  1. Cícer dajte do hrnca a zalejte filtrovanou vodou. Nechajte namočený cez noc, alebo aspoň hodinu.
  2. Cícer zlejte. Dajte do hrnca a zalejte novou filtrovanou vodou. Ak máte pridajte kúsok riasy kombu pre lepšie trávenie a necelú lyžičku sódy pre krémovejšiu konzistenciu.
  3. Priveďte k varu, dávajte preč penu a varte cca hodinu, kým nebude mäkký. Pozor, aby ste ho nerozvarili. Dajte preč riasu, ak ste ju pridávali. Zlejte vodu.
  4. Vložte cícer do mixéra alebo blendera. Pridajte cesnak, tahini, šťavu z citrónu, morskú soľ, oliváč (ak dávate). Mixujte, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Zoškrabávajte boky a prilejte vodu, ak vám to nejde. Po troške.
  5. Ochutnajte a pridajte, čo vám chýba.
  6. Vymixovaný hummus si užite s pita chlebom, na bagete ozdobený avokádom a rajčinou, s krekrami, so zeleninovými tyčinkami.
  7. V chladničke vám vydrží tak týždeň. Nezmrazujte. Najlepší je čerstvý.
zeleninu namáčajte do hummusu
hummus chutí najlepšie s čerstvou zeleninou