V Chorvátsku je viac ako 500 kempov. Prečo sme si teda vybrali práve Bunja kemping v Chorvátsku na ostrove Brač? Hľadali sme menší, bez milión atrakcií pre deti a fancy reštiky, či stánkov s občerstvením. Aj keď máme deti, vieme zo skúseností, že nepotrebujú až tak veľa aktivít a hluku. A že my si oddýchneme lepšie, keď nelietame z jednej preliezky na druhú.

Máme radi pokoj. A sme radi spolu. Počítam s tým, že ak si my hľadáme kemp, kde uprednostníme menej ľudí pred večerným lajfovaním a hlučnou diskotékou, tak aj naši susedia v kempe budú mať podobné preferencie.

A tak aj bolo. 

Cesta do kempingu Bunja na Brači

Bunja je cca 10 hodín cesty zo slovenských hraníc. Na diaľničných poplatkoch sme s karavanom zaplatili cca 250 HRK, ak som niečo nezabudla. Trajekt stál cca 700 HRK.

Po ceste sme si spravili jednu prestávku. Prespali sme v kempe Karlovac. Tento kemp bol dosť veľký a divoký. Parkovalo sa, kde ste si našli voľné. Využiť sa dal vonkajší bazén, sprchy, wc a spoločné umývanie riadu bolo čisté. Prostredie pekné, zelené. Potom sme pokračovali do Bunja kempu. Počkali sme na trajekt a s karavanom sa nalodili na začiatok

Konečne v Bunja kempe na Brači

Prišli sme podvečer. Dostali sme parkovacie miesto, cca 20 m od mora pod vysokými borovicami. V kempe večer vyhrávali dobre známe cikády. Zem bola vysypaná bielym kameňom. Je preto dobré si so sebou do karavanu vziať koberec, ktorý si dáte pod stôl a stoličky. Kamienky boli dosť pichľavé. V kempe bolo tak 40 karavanov a dalo sa bývať aj v stane, či drevených bungalovoch. Niektoré boli hneď na pláži s úžasným výhľadom na západ slnka.

Sociálky a iné v Bunja kempe

Toalety boli moderné a čisté, rovnako ako sprchy. Neustále som tam stretala chalana, ktorý ich umýval. 

Miestnosť na umývanie riadu bola veľká a priestranná. Tu sa nachádzala aj obrovská chladnička a pračka. Využili sme jedno aj druhé a obe bez nejakých potiaží. Umývanie riadu je v kempe šanca si dobre pokecať a precvičiť angličtinu.

Reštaurácia a bar v Bunja kempe

V kempe je reštaurácia s fajn ponukou. Nechýbali ani vegánske jedlá. Dva razy do týždňa bola živá hudba. Reštauráciu sme však mali dosť ďaleko na to, aby nás hudba rušila a nočný kľud bol dodržaný. Spalo sa úžasne, tak blízko pri mori, pri zvukoch cikád. Večer pofukoval vietor. V auguste neboli noci horúce.

Bazén v Bunja kempe

V kempe je bazén, pri ktorom sú lehátka. Voda v ňom bola chladnejšia ako v mori. Pri bazéne bola sprcha. Vedľa bazéna bolo detské ihrisko s hojdačkami, pieskoviskom a šmýkalkou. Na deti ste videli z reštiky, takže sme sa mohli v kľude najesť. 

Pláž v Bunja kempe

Pláž je kamienková s postupným vstupom. Na pláži je možné si požičať lehátka a supy. Pláž je malinká a plná nebola ani počas víkendu, kedy na ňu prišli aj domáci. 

Obchody v Supetare na Brači

Ako vegáni sme závislí na čerstvom ovocí a zelenine, preto nás blízkosť supermarketov potešila. Chodili sme na bicykloch, bolo to cca 5 min. Na výber bol Lidl, Konzum, Tommi, DM drogeria a dokonca aj Jysk. Do mesta sme išli na obed raz. Vzali sme si taxík, ktorý vyšiel cca 7 eur

Večery v Bunja kempe

V mestečku bol život až večer, no my sme si užívali večery v kempe, deti tam behali alebo bicyklovali sa  a spoznávali rôznych susedov. So susediacimi dievčatami boli venčiť ich psa, dalším susedom chodili psovi hádzať loptičku. 

Z kempu bolo vidieť nádherný západ slnka. Kemperi tam chodili s fľaškou vína a sledovali ako slnko zapadá do vody, popíjali a rozprávali sa. Tieto chvíle boli čarovné. 

Týždeň v tomto kempe bol snový. Oddýchli sme si a za 6 nocí tu, sme zaplatili 280 eur.  Kempy majú rôznu cenu a viem, že k tejto cene je potrebné ešte pripočítať cenu za prenájom karavanu, stále mi to však príde skvelá dovolenka za tie peniaze pre ľudí, ktorí naozaj nemusia hotelové komplexy.

Na trajekt sa vyberte skôr, nakoľko ranné časy sú dosť plné a môže sa stať, že hoci prídete pred ôsmou, nedostanete sa na trajekt o ôsmej, ale až o pol deviatej. Ako iste viete najhorší deň na cestovanie domov je nedeľa a práve tak sme si to vybrali. Bola to dlhá cesta, plná zápch a zdržaní. Nabudúce to lepšie zmanažujeme.

Plavba trajektom je pre deti skvelý zážitok a ak vás baví fotografia, doporučujem si spraviť takéto fotky vašich detí a uchovať si tak krásnu spomienku. 

Ak si chcete pokempovať na Slovensku, prečítajte si náš článok o kempe Lazy a o Modrej farme.

Chorvátsko je prekrásna krajina, kde sa spájajú hory a more, naša obľúbená kombinácia. Ak si radi užívate cestu autom a chcete byť na dovolenke v priebehu pár hodín, určite si prečítajte aj 6 tipov na skvelú dovolenku v Chorvátsku . Nájdete tu informácie o najzaujímavejších miestach Chorvátska, ktoré rozhodne musítče vidieť. Nechýbajú tipy na dovolenkové oblasti, ktoré ponúkajú jedinečnú atmosféru. Poďte sa inšpirovať a nájdite si aj vy v Chorvátsku to svoje obľúbené dovolenkové miesto.