makové raw guličky

Jedzte makové raw guličky ešte dnes

Milovníci maku pozor. Sú tu makové raw guličky. A milovníci kokosu tiež buďte v strehu. Mám pre vás dobrotu, ktorú máte hotovú rýchlo, bez varenia, bez lepku, bez cukru, len z 3, dobre, ak počítam aj vodu, tak zo 4 ingrediencií.

U nás je mak nad zlato. Akože, ľúbime ho všetci štyria, ale nie vždy sa mi s ním chce piecť.

O to viac som sa potešila, keď sa mi vydaril a navyše aj všetkým chutil tento recept. Ak máte radi raw dezerty, vyskúšajte aj našu raw čokoládu, ak máte radi slané a vlastníte sušičku, spravte si tieto raw krekry. Sú skvelé k nátierkám.

odkôstkované ďatle
odkôstkované ďatle

Prečo je mak zdravý?

Mak dodáva nášmu telu vápnik, bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a navyše zasýti. V minulosti slúžil aj ako platidlo alebo liek. Bol tak žiadaný, že sa kvôli nemu viedli aj vojny. Teda hlavne kvôli ópiu, ktoré obsahujú makovice. U nás sa pestuje modrý mak. Mak obsahuje 12x viac vápnika ako kravské mlieko. Jeho orechovú arómu môžete zvýrazniť tak, že ho nasucho opečiete na panvici. Môže sa jesť surový aj tepelne upravený. Mak je zdrojom energie, pôsobí preventívne proti osteoporóze, zlepšuje stav nechtov a vlasov, cibrí pamät. Mali by ste konzumovať aspoň raz do týždňa. Kľudne si aj zamiešať lyžicu do jogurtu. Ak ho aj nepomeliete, riadne ho rozhryzte.

V akom stave mak na raw guličky kupovať

Mak je najlepšie kupovať čerstvý a nemletý. Všímajte si dátum spotreby. Ja som ten náš kupovala na samozbere jahôd a ten je skutočne famózny. Ani stopy po horkosti alebo zatuchnutí.

Ale teraz poďme už na tento ľahučký recept. Zavolajte deti, nech idú robiť guľky.

Na cca 30 makových raw guličiek budete potrebovať:

  • 250g nemletého maku
  • 100g strúhaného kokosu
  • 20 ks vykôstkovaných ďatlí (ak sú suchšie, namočte ich do teplej vody)
  • cca 1,5 dcl vody
guličky vám pomôžu spraviť aj deti

Postup:

  1. Do Vitamixu nasypte mak a kokos. Rozmixujte poriadne. Mixujte aspoň 2 min na hladkú zmes. Z maku sa uvoľní tuk a celá zmes sa zjemní.
  2. Zmes vysypte do misy a do mixéra dajte ďatle a pridajte vodu. Vymixujte na lepkavú hmotu. Ak by vám mixér nešiel, lebo máte málo hmoty, pomôžte si šťuchadlom. Ja som musela priliať aj trochu viac vody, lebo moje ďatle neboli šťavnaté. Toto je treba robiť od oka. Ďatle sú rôzne.
  3. Premiešajte ďatlovú hmotu s makovo-kokosovou. Zo zmesi tvarujte guličky. Tieto môžete potom rozlačiť pečiatkami alebo spodkom pohára a urobiť si tak sušienky. Každému ako chutí. Nám vyšlo takmer 30 guličiek menších ako golfové loptičky.
  4. Nech vám chutí pRAWtelia

Ak sa vám recept podaril, podeľte sa oň na sociálkach a prípadne nás označte. Radi vašu šikovnosť prezdieľame svetu. @rejoy.sk #rejoyfood

Sledujte nás na FB a IG a zapíšte sa do nášho newslettra, nech máte všetky čerstvé recepty vo svojej mailovej schránke.