Ako pripraviť ceznočnú kašu

Použite surové bezlepkové vločky, tie som nasucho osmahla na panvici, k nim pridala slnečnicové semienka. Chia semienka som zaliala vodou. Vločky jeme premiešajte nožom s mango krémom.

Je to jednoduché a funguje to. Takže poďme, čítajte ďalej, naučte sa spraviť si kašu, ktorú si zamilujete.

Prečo jesť mango

Mango je bohaté na vitamín C a betakarotén. Zrelé mango obsahuje polovicu doporučenej dennej dávky vitamínu C a viac ako 80% odporúčaného denného príjmu vitamínu A. Nájdete v ňom aj vitamín E, antioxidant, ktorý chráni membrány buniek. Okrem toho mango obsahuje niektoré vitamíny skupiny B, horčík, zinok a mangán. Mango je bohaté aj na draslík, ktorý pôsobí na vylučovanie vody a tukov. 

Prečo kurkumu do ceznočnej kaše

Kurkuma nielenže dodá už aj tak krásnemu mangu skvelú farbu, ale navyše je aj zdravá. Koreň kurkumy je tvarom podobný koreňu zázvoru. Nejde o náhodu, pretože kurkuma (Curcuma longa) patrí do čeľade ďumbierovité. Kurkuma má horkú príchuť, korenistú vôňu a výrazné žlté sfarbenie, za ktoré môže jej zložka – kurkumín. Kurkumín je polyfenol. Má protizápalové vlastnosti a dokáže zvýšiť obsah antioxidantov, ktoré sú potrebné v boji proti oxidačnému stresu. Absorpciu kurkumínu z krvného obehu dokážete podporiť konzumáciou čierneho korenia s kurkumou.

mango nočná kaša

Príprava: 10 min

Varenie: 10 min

Chladenie: cez noc (resp. min 1 hod)

Celkovo potrebný čas: 20 min plus noc

Na 2 porcie budete potrebovať

  • 125 ml teplej vody
  • 2,5 PL chia semienok 
  • 160 ml ovseného mlieka
  • 1 zrelé mango nakrájané na kocky
  • 1/2 hrnčeka bezlepkových vločiek 
  • 2 PL slnečnicových semienok
  • 1/2 ČL kurkumy
  • štipka soli
  • štipka vanilky z DM
  • 1 PL ďatlového sirupu alebo 3 ďatle
  •  Na ozdobu: čerstvé ovocie, oriešky, kokos

Ako na to:

  1. Chia zamiešajte v teplej vode a nechajte 15 min vsiaknuť, kým sa vytvorí gel. Zmesou naplňte poháriky.
  2. Na suchej panvici 4 min osmahnite vločky a slnečnicové semienka pridajte v polovici pečenia. Ak nemáte čas, tento krok kľudne preskočte a rovno dajte zmiešané vločky so semienkami do pohára. Opečenie na panvici však dodá výraznejšiu orieškovú chuť a chrumkavosť. Dajte rovnomerne do pohára
  3. Rozmixujte mango s mliekom, kurkumou, soľou, vanilkou a sladidlom.
  4. Mango zmes nalejte na vločky a jemne premiešajte
  5. Odložte do chladničky a nechajte cez noc pracovať. Ráno ozdobte čerstvým alebo mrazeným ovocím alebo kokosom, kakaovými kúskami.

Ak vám ceznočná kaša zachutila a jej príprava sa vám páčila, urobte si aj našu ceznočnú kašu s broskyňami alebo s kešu maslom. Obe sú fantastické