Zvládnete to. Sami. Doma. Arašidové maslo, ku ktorému je treba len arašidy a štipku soli.

Bude to trvať NAOZAJ len 5 minút. Nežartujem.

Toto arašidové maslo je top. Zabudnite na kupované s pridaným olejom a cukrom. Vy predsa chcete vedieť, čo jete. Keď si ho vyrobíte doma, už sa na to z obchodu navždy budete pozerať inak. Alebo ste ho už robili? Tak berte tento recept ako pripomenutie, že nie je odveci mať ho stále v špajzi na poličke. A ak ste ho nerobili, je najvyšší čas.

mixér a 5 minút trpezlivosti

Ako si pripraviť arašidové maslo

Domáce arašidové maslo je tekuté, rozplýva sa na jazyku, je jemne sladké a jemne slané a má kúzelnú arašidovú chuť. Kto chce pridá trochu sladidla a trochu soli alebo ste ako my a nesladíte maslá vôbec, užívate si ich orieškovú chuť a intenzitu. Hoďte pražené (nesolené) arašidy do mixéra, zapnite ho a trpezlivo sa pozerajte, ako sa z orieškov stane drť, z drti ešte jemnejšia drť a potom z ničoho nič začne vznikať krémová konzistencia. Arašidy sú olejnaté (podzemnica olejná, že áno), takže žiaden olej nemusíte pridávať.

Teraz poďme na to a ja si zatiaľ dám ešte jednu lyžičku.

Na čo využiť domáce arašidové maslo

Akože, keď ho nevyjete lyžičkou, tak máme pár tipov, čo s ním.

Na internete nájdete kopu receptov na jeho použitie v ázijskej kuchyni alebo do sladkostí. Ale poďme si povedať zopár tipov:

  • Veľa ľudí ho má rado na hrianku ako olovrant s nakrájaným banánom. Pridajte si aj konopné semienka.
  • Pridajte si ho na banán (alebo iné obľúbené ovocie)
  • Dajte ho do rannej ovsenej kaše
  • Pridajte si ho do smoothie

Ak ho necháte v chladničke, bude tuhšie a bude treba ho nechať chvíľu vonku. Ak ho máte radi tekuté, nechajte ho vonku a užívajte si jeho tekutú štruktúru.

Recepty, v ktorých môžete maslo využiť:

voňavé, jemne slané, sladké po orieškoch

Čo budete potrebovať:

  • 400g arašidov (pražené, nesolené)
  • štipka soli (voliteľné)
  • sladidlo (voliteľné)

Ako na to:

  1. Dajte arašidy do mixéra. My používame Vitamix, ale zvládnete to aj s tyčovým mixérom vo veľkej mixovacej nádobe. Ak máte dostatok trpezlivosti. Prípadne si pozrite aj tento mixér od Brawo Life
  2. Zapnite mixér a nechajte ho ísť tak 4-5 minút. Uvidíte, ako sa arašidy najskôr zmenia na drť, potom na jemnejšiu drť, zlepia sa dokopy a potom postupne začnú uvoľňovať olej a vznikne vám tekuté maslo. Primiešajte soľ, prípadne sladidlo, ak chcete.
  3. Skladujte buď v chladničke, ak to vidíte na dlhšie u vás. Ak ho zjete rýchlejšie, kľudne ho nechajte pri izbovej teplote.